Yhdysvaltalainen tuomioistuin hyväksyi kahden suuren teleoperaattorin yhdistymisen – hyödyttää Nokiaa, joka on tehnyt erittäin suuren sopimuksen T-Mobilen kanssa - Talous | HS.fi
Talous

Yhdysvaltalainen tuomioistuin hyväksyi kahden suuren teleoperaattorin yhdistymisen – hyödyttää Nokiaa, joka on tehnyt erittäin suuren sopimuksen T-Mobilen kanssa

T-Mobile jäädytti investointinsa siihen saakka, kunnes tuomioistuin on ratkaisut kiistan yhdistymisestä.

Teleoperaattori T-Mobile on Yhdysvaltojen kolmanneksi suurin ja Sprint neljänneksi suurin. Kuva: Andre M. Chang / Zuma

Julkaistu: 11.2. 8:21, Päivitetty 11.2. 17:41

Yhdysvaltalainen tuomioistuin on hyväksynyt ehdoitta teleoperaattoreiden Sprintin ja T-Mobilen yhdistymisen, jolla on verraten suuri merkitys verkkolaitteita valmistavalle Nokialle.

Nokia kertoi lokakuussa, että yhdistyvät yhtiöt ovat keskeyttäneet investointinsa viidennen sukupolven (5g) matkapuhelinverkkoon siihen saakka, kunnes tuomioistuin on hyväksynyt yhdistymisen.

Yritysjärjestelyssä T-Mobile ostaa kilpailijansa Sprintin 26 miljardilla dollarilla eli vajaalla 24 miljardilla eurolla. T-Mobile on Yhdysvaltojen kolmanneksi suurin teleoperaattori ja Sprint neljänneksi suurin.

Tiistaina iltapäivällä Nokian osake kallistui Helsingin pörssissä yli seitsemän prosenttia 4,1 euroon. Se oli kuitenkin pientä verrattuna siihen, että Sprintin osake kallistui New Yorkin pörssissä yli 70 prosenttia ja T-Mobilen osake yli 11 prosenttia.

Heinäkuussa 2018 Nokia ilmoitti tehneensä T-Mobilen kanssa 3,5 miljardin dollarin monivuotisen sopimuksen, joka käsittää 5g-tekniikan verkkolaitteita, ohjelmistoja ja palveluita.

New Yorkin ja Kalifornian osavaltioiden syyttäjät ovat vaatineet tuomioistuimessa yritysjärjestelyn kieltämistä, koska se aiheuttaisi heidän mielestään hintojen kallistumisen etenkin ennalta maksettavissa liittymissä. Ennalta maksettavia liittymiä käyttävät yleensä ihmiset, joilla on maksuhäiriö.

Yhdysvaltojen kilpailuviranomaiset ovat jo aikaisemmin hyväksyneet kaupan.

T-Mobilen väistyvä toimitusjohtaja John Legere ilmoitti oikeudenkäynnissä, että Sprintin liiketoiminta on vaikeuksissa eikä se selviäisi itsenäisenä yhtiönä. T-Mobile ja Sprint perusteli kauppaa myös sillä, että se lisää kilpailua suhteessa kahteen suurimpaan teleoperaattoriin Verizoniin ja AT&T:hen.

Kilpailun kiristymisesta hyötyisivät kuluttajat, koska hinnat halpenevat ja tiedonsiirtoyhteydet paranevat.

T-Mobilen omistaa Euroopan suurin teleoperaattori Deutsche Telekom, joka on Reutersin mukaan arvostellut erittäin ankarasti Nokian 5g-tekniikkaa.

Reutersin hankkimien tietojen ja asiakirjojen perusteella Deutsche Telekom on arvioinut Nokian 5g-tuotteet alan huonoimmiksi ja arvostellut yhteistyötä Nokian kanssa vaikeaksi.

Deutsche Telekom on Reutersin mukaan kertonut havaitsemistaan ongelmista Nokian hallituksen puheenjohtajalle Risto Siilasmaalle ja toimitusjohtaja Rajeev Surille.

Lokakuussa Nokian osake romahti, koska yhtiö arvioi kannattavuuden kehittyvän selvästi aikaisempaa arviotaan heikommin.

Yksi syy siihen oli Nokian mukaan Sprintin ja T-Mobilen yhdistymisen viivästyminen tuomioistuinkäsittelyn takia.

”Suurin yksittäinen asia, joka on heikentänyt näkymiämme, on yhdysvaltalaisen teleoperaattorin päätös jäädyttää investointinsa. Sen vaikutus näkyi jo kolmannessa vuosineljänneksessä ja tulee jatkumaan neljännessä vuosineljänneksessä. Nokialla on erittäin vahva asema näiden yhdistyvien yhtiöiden verkoissa, minkä takia tämä sinänsä hyvä asia on muuttunut haasteeksemme investointien jäädyttämisen vuoksi”, sanoi talous- ja rahoitusjohtaja Kristian Pullola lokakuussa.

Nokian romahdus kertoo, että yhtiö on jäänyt kilpailijoistaan jälkeen elintärkeässä uudessa tekniikassa

Nokia teki valtavan 3,5 miljardin dollarin sopimuksen Yhdysvalloissa

Seuraa uutisia tästä aiheesta