Talous

Supercell on tehnyt kahdella pelillään enemmän rahaa kuin mitä Star Warsin yhdeksän elokuvaa ovat keränneet lipputuloina yhteensä

Suomalaisen mobiilipeliyhtiön kahden suosituimman pelin tuotot ylittävät yhdeksän Star Wars -elokuvan kaikki lipputulot, toimitusjohtaja Ilkka Paananen vertasi.

Peliyhtiö Supercell teki 1,394 miljardin euron liikevaihdolla 517 miljoonan euron käyttökatteen vuonna 2019, yhtiö kertoi tiistaina. Se laski neljä prosenttia edellisvuodesta.

Toimitusjohtaja Ilkka Paanasen mukaan Supercellin viidestä menestyspelistä (Hay Day, Clash of Clans, Boom Beach, Clash Royal ja Brawl Stars) neljä on tuonut kukin elinaikanaan yhtiölle jo yli miljardin dollarin liikevaihdon.

Viimeisin menestys on ensimmäisen täyden vuotensa pelimarkkinoilla ollut Brawl Stars, josta on tullut iso ilmiö Etelä-Koreassa.

”Uskokaa tai älkää, Brawl Starsia pelaa kymmenesosa koko maan väestöstä”, Paananen sanoi. Hänen mukaansa pelistä on tullut Etelä-Koreassa liki ”kansallisurheilua”.

Paanasen mukaan yksin Supercellin kaksi peliä (Clash of Clans ja Clash Royal) ovat keränneet yli kymmenen miljardia liikevaihtoa historiansa aikana. Hän kertoi verranneensa lukua yhdeksän Star Wars -elokuvan lipputuloihin, jotka ovat yhdeksän miljardia.

Supercellin enemmistön omistaa kiinalainen Tencent. Myös Supercellin perustajilla ja työntekijöillä on osuuksia yhtiöstä.

Supercellin pääkonttorissa Ruoholahdessa juhlittiin tiistaina kakkukahveilla sitä, että yhtiön perustamisesta tulee kuluneeksi tänä vuonna kymmenen vuotta.

Paananen muisteli, kuinka yhtiö lähti liikkeelle toukokuussa 2010 Espoon Niittykummussa 30 neliömetrin toimistossa kahden kunniahimoisen tavoitteen ohjaamana.

”Ihmiset pelaisivat pelejä pitkään ja ne jäisivät historiaan”, oli hänen mukaansa ensisijainen tavoite.

Toinen oli se, että Supercell olisi paras mahdollinen työpaikka pelintekijöille.

Siinä Paanasen mukaan keskeistä oli oivallus siitä, että pelintekijöitä kohdeltiin luovina taiteilijoina, joita yhtiön johto tai omistajat eivät määräile.

”Eihän levy-yhtiön toimitusjohtajakaan sano bändille, että tehkää tällainen biisi”, Paananen vertasi.

Kansainvälisen vertailun mukaan vain Supercellillä on kaksi peliä maailman kymmenen suosituimman mobiilipelin joukossa, Paananen kertoi. Näin siitä huolimatta, että Supercellin kilpailijat ovat tyypillisesti henkilöstömäärällä monta kertaa isompia yhtiöitä.

Paanasen mukaan Supercellin ainutkertainen menestys johtuu paljolti siitä, että yhtiön työntekijät tulevat yli 30 maasta ja erilaisista taustoista.

”Täysin globaalit tiimit tuovat aivan eri perspektiivit.”

Hän myös muistutti siitä, kuinka tiimit hylkäävät itse pitkänkin ajan kehittämiään pelejä, jos ne eivät usko niiden pitkäikäisyyteen.

Sen sijaan kuluttajatutkimuksia Supercell ei peliensä suunnittelussa juurikaan käytä.

”Emme ole ei millään tavalla dataohjattu firma. Ne tekevät sellaisia pelejä, mistä itse tykkäävät ja toivovat että muutkin tykkäävät.”

Paanasen arvion mukaan Supercell maksaa vuoden 2019 voitostaan yhteisöveroa samat noin sata miljoonaa euroa.

Hänen mukaansa yhtiön perustajat ja suomalaiset työntekijät ovat alusta alkaen pitäneet tärkeänä sitä, että Supercell maksaa hyvin veroja Suomeen.

Yllättäen myös ulkomaiset huippuosaajat ovat olleet otettuja siitä, että Supercell maksaa veronsa Suomeen.

”Tämähän on hienoa”, Paananen kertoi ulkomaalaisten tyypillisestä reaktioista.

Monissa globaaleissa teknologiayhtiöissä verojen minimointi on perin yleistä.

Paanasen laskujen mukaan Supercell on tuottanut Suomelle kymmenen vuoden olemassaolonsa aikana noin kaksi miljardia euroa, jos mukaan lasketaan yhtiön maksamat yhteisöverot, perustajien maksamat henkilökohtaiset verot ja se myyntivoittovero, jonka japanilainen Softbank joutui maksamaan Suomeen myydessään osuutensa yhtiöstä kiinalaisen Tencentin johtamalle konsortiolle.

Oikaisu 11.2. kello 12.56: Korjattu virheellinen lukema 1,319 miljardia euroa vuoden 2019 liikevaihdosta oikeaksi luvuksi, joka on 1,394 miljardia. Oikaisu 12.2. kello 10:36: Supercell julkisti 517 miljoonan euron käyttökatteensa (EBITDA), eikä liiketulostaan, niin kuin jutussa aiemmin virheellisesti luki.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  3. 3

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää