Talous

Sanoma ostaa Aamulehden, Satakunnan Kansan ja joukon muita lehtiä – mikä muuttuu lukijoiden näkökulmasta?

Mitään muutoksia ei voida tehdä, ennen kuin kilpailuviranomaiset ovat hyväksyneet kaupan.

Mediayhtiö Sanoma kertoi tiistaina ostavansa muun muassa Aamulehteä ja Satakunnan Kansaa sekä kolmeatoista pienempää lehteä kustantavan Alma Media Kustannuksen.

Lehdillä on pitkät perinteet.

Sanoman kustantama Helsingin Sanomat perustettiin vuonna 1889 nimellä Päivälehti, mutta Aamulehti ja Satakunnan Kansa ovat vielä vanhempia. Porissa ilmestyvää Satakunnan Kansaa on julkaistu vuodesta 1873 ja Aamulehteä vuodesta 1881.

Mikä muuttuu, jos Sanoman kauppa toteutuu?

Lehtien linjassa ja sisällössä ei mikään, sanovat osapuolet. Lehdet jatkavat omilla nimillään, omien päätoimittajien johdolla.

Ensinnäkään mitään muutoksia ei voida tehdä, ennen kuin kilpailuviranomaiset ovat hyväksyneet kaupan. Osapuolet odottavat, että kauppa toteutuu kuluvan vuoden aikana.

Tämänkin jälkeen lehdet tekevät sisältöpäätöksensä itse. Kaupassa ei ole kyse toimitusten yhdistämisestä.

”Päätoimittajat ovat edelleen täysin itsenäisiä”, sanoo Sanoman toimitusjohtaja Susan Duinhoven.

Aamulehden vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu sanoi Aamulehdessä, että lehti jatkaa itsenäisenä brändinä ja tekee omaa journalismiaan kuten tähänkin asti.

”Aamulehti tekee journalismia, jotta sen tilaajat sekä Tampereen talousalue ihmisineen ja yrityksineen menestyisivät ja voisivat paremmin. Tässä tarkoituksessa olemme ilmestyneet vuodesta 1881 ja ilmestymme vastedeskin. Omistajamuutos ei tähän vaikuta”, Tuulensuu sanoi Aamulehden mukaan.

Myös Satakunnan Kansan vastaava päätoimittaja Tomi Lähdeniemi sanoi Satakunnan Kansassa, että lehden keskustoimitus ja päätösvalta pysyvät edelleen Porissa.

Duinhoven kuitenkin arvioi, että kauppa mahdollistaa juttujen vaihtamisen lehtien välillä. Duinhovenin mukaan esimerkiksi Aamulehti voi halutessaan julkaista esimerkiksi uutistoimisto STT:n tai Helsingin Sanomien juttuja.

Tämä kuitenkin edellyttää sopimusjärjestelyjä. Nykyisellään Aamulehti ei ole STT:n asiakas. Sanoma omistaa enemmistön STT:stä.

Vielä ei tiedetä, mitä tapahtuu maakuntalehtien yhteistoimitukselle Lännen Medialle, jossa Alman maakuntalehdet ovat mukana.

Duinhovenin mukaan yrityskauppa ei itsessään myöskään aiheuta irtisanomisia toimituksissa. Sanoma hakee kaupasta 13 miljoonan euron vuotuisia säästöjä, mutta ne tulevat muun muassa hallinnosta, hankinnoista, myynnistä ja teknologian kehittämisestä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Nämä lehdet Sanoma ostaa


 Aamulehti

 Satakunnan Kansa

 Janakkalan Sanomat

 Jämsän Seutu

 Kankaanpään Seutu

 KMV-lehti

 Merikarvia-lehti

 Nokian Uutiset

 Rannikkoseutu

 Suur-Keuruu

 Sydän-Satakunta

 Tyrvään Sanomat

 Valkeakosken Sanomat

 Vekkari

 Jokilaakso

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää