HS:n tiedot: Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri tapaa torstaina Saksan liittokanslerin Angela Merkelin - Talous | HS.fi
Talous

HS:n tiedot: Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri tapaa torstaina Saksan liittokanslerin Angela Merkelin

Merkelin tapaa myös Nokian kilpailijan Ericssonin toimitusjohtaja Börje Ekholm.

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri ja Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri ja Saksan liittokansleri Angela Merkel. Kuva: Yves Herman / Reuters ja Hannibal Hanschke / Reuters

Julkaistu: 11.2. 16:47

Verkkolaitteita valmistavan Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri tapaa torstaina Saksan liittokanslerin Angela Merkelin, kertoo asiasta perillä oleva lähde. Tapaamisen tarkoituksena on ilmeisesti keskustella matkapuhelinverkkojen turvallisuudesta.

Uutistoimisto Reuters kertoi perjantaina, että myös Nokian ruotsalaisen kilpailijan Ericssonin toimitusjohtaja Börje Ekholm tapaa liittokanslerin torstaina.

Saksassa on alkanut vilkas poliittinen keskustelu viidennen sukupolven (5g) matkapuhelinverkkojen tietoturvasta.

Yhdysvallat on painostanut liittolaisiaan kieltämään kiinalaisen Huawein verkkolaitteiden ja ohjelmistojen käyttöönoton, koska se väittää niissä olevan merkittäviä tietoturvariskejä. Yhdysvaltojen mielestä Kiinan hallitus käyttää Huaweita hyväkseen vakoilussa.

Huawei on toistuvasti kiistänyt väitteet, eikä Yhdysvallat ole esittänyt näyttöä väitteidensä tueksi. Britannia päätti tammikuun lopussa sallia rajoitetusti Huawein laitteiden käytön teleoperaattoreiden 5g-verkoissa. Yhdysvallat arvosteli Britannian päätöstä voimakkaasti.

Yhdysvaltojen oikeusministeri William Barr ehdotti viime viikolla, että Yhdysvaltojen olisi ostettava määräysvalta Ericssonista ja Nokiassa estääkseen Huawein valta-asema 5g-markkinoilla. Valkoinen talo torjui ajatuksen, mutta korosti, että mikään ei estä yhdysvaltalaisia yhtiöitä ostamasta Ericssonia ja Nokiaa.

Torstain tapaamisessa liittokansleri Merkel haluaa todennäköisesti kuulla Ericssonin ja Nokian näkemykset Yhdysvaltojen väitteisiin. Molempien yhtiöiden liiketoiminta on kärsinyt Kiinassa, jossa teleoperaattorit ovat alkaneet suosia Huaweita Yhdysvaltojen painostuksen takia.

Jos Saksa kieltäisi teleoperaattoreita ostamasta 5g-tekniikkaa Huaweilta, sillä voisi olla arvaamattoman suuret vaikutukset maan talouteen. Pahimmassa tapauksessa Kiina kostaisi kiellon tavalla tai toisella, joka voisi aiheuttaa mittavia taloudellisia vahinkoja etenkin saksalaiselle autoteollisuudelle.

Euroopan suurin teleoperaattori Deutsche Telekom on aikaisemmin ostanut runsaasti matkapuhelintekniikkaa kaikilta kolmelta suurimmalta valmistajalta eli Huaweilta, Nokialta ja Ericssonilta. Viime aikoina se on Reutersin mukaan lisännyt 5g-hankintojaan Ericssonilta välttääkseen Huawein laitteiden riskejä.

Reuters kertoi viime viikolla, että Deutsche Telekom on ollut hyvin tyytymätön yhteistyöhön Nokian kanssa. Deutsche Telekom arvioi viime kesänä Nokian 5g-tuotteet kaikista huonoimmiksi.

Reuters: Euroopan suurin tele­operaattori arvostelee Nokian 5g-tuotteita kaikkein huonoimmiksi

Britannia uhmaa Yhdysvaltoja ja sallii vakoilusta epäillyn Huawein pääsyn 5g-verkkoihin