Talous

The Wall Street Journal: USA väittää Huawein pääsevän salaa matka­puhelin­verkkoihin, esitti Saksalle näyttönä ”savuavan aseen”

Huawei torjuu taas kerran Yhdysvaltojen uudet väitteet perusteettomina.

Yhdysvaltojen viranomaiset väittävät kiinalaisella Huaweilla olevan salainen pääsy matkapuhelinverkkoihin eri puolilla maailmaa, kertoo sanomalehti The Wall Street Journal.

Lehden mukaan yhdysvaltaiset viranomaiset ovat selvittäneet, että Huawein verkkolaitteissa on ollut yli vuosikymmenen ajan ”takaportteja”, joiden avulla se pystyy teleoperaattorin tietämättä hankkimaan tietoja verkkojen käyttäjistä.

”Meillä on näyttöä siitä, että Huaweilla on salaa pääsy arkaluontoisiin ja henkilökohtaisiin tietoihin järjestelmissä, joita se ylläpitää ja myy ympäri maailmaa”, sanoi Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Robert O’Brien The Wall Street Journalille.

Toisen virkamiehen mukaan Huawei ei kerro salaisista ”takaporteista” asiakkailleen eli teleoperaattoreille tai valtioille, joissa teleoperaattorit toimivat.

Takaportit ovat salaisia väyliä, joista tietoja voidaan siirtää verkon ulkopuolelle. The Wall Street Journalin mukaan yhdelläkään Huawein kilpailijalla ei ole vastaava mahdollisuutta hankkia verkosta tietoa teleoperaattorin tietämättä.

Huawei on toistuvasti kiistänyt Yhdysvaltojen väitteet, että yhtiön verkkolaitteet ja ohjelmistot vuotaisivat tietoja Kiinan hallitukselle.

Kaikissa käytössä olevissa standardoiduissa matkapuhelintekniikoissa on sisäänrakennettu mahdollisuus lailliseen tarkkailuun. Toisin sanoen matkapuhelinverkkoa ei voi rakentaa ilman mahdollisuutta lailliseen tarkkailuun.

Oikeusvaltioissa laillinen tarkkailu tarkoittaa, että poliisi ja muut esitutkintaviranomaiset voivat pyytää tuomioistuimelta lupaa hankkia teleoperaattoreilta tietoja verkon käyttäjistä rikosten selvittämiseksi. Verkkolaitteiden valmistajilla ei pitäisi olla pääsyä näihin yksityisyyden suojan piiriin kuuluviin tietoihin, eivätkä teleoperaattorit saa luovuttaa tietoja ilman tuomioistuimen lupaa.

The Wall Street Journalin haastattelemat virkamiehet kieltäytyivät vastaamasta siihen, ovatko he havainneet Huawein hyödyntävän ”takaporttejaan”. He kuitenkin kertoivat olleensa tietoisia ”takaporteista” vuodesta 2009, jolloin neljännen sukupolven (4g) matkapuhelintekniikan käyttöönotto alkoi.

Yhdysvallat on jo pitkään painostanut liittolaisiaan kieltämään Huawein viidennen sukupolven (5g) matkapuhelintekniikan käytön. Painostuksen perimmäinen tarkoitus on horjuttaa Huawein valta-asemaa 5g-tekniikan markkinoilla.

Huawein pääkilpailijat verkkolaitteiden ja ohjelmistojen markkinoilla ovat Nokia ja ruotsalainen Ericsson.

The Wall Street Journalin mukaan Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden apulaisneuvonantaja Matthew Pottinger matkusti joulukuun lopussa Saksan pääkaupunkiin Berliiniin kertomaan liittokansleri Angela Merkelin lähimmille virkamiehille Huawein ”takaporteista”.

Lehden näkemän Saksan ulkoministeriön luottamuksellisen muistion perusteella Pottinger esitteli ”savuavan aseen” -näytön siitä, että Huawein laitteet aiheuttavat riskin vakoilulle. Saksassa on alkanut vilkas poliittinen keskustelu siitä, pitäisikö teleoperaattoreita kieltää käyttämästä Huawein viidennen sukupolven matkapuhelintekniikkaa.

Torstaina liittokansleri Merkel tapaa Nokian toimitusjohtajan Rajeev Surin ja Ericssonin toimitusjohtajan Börje Ekholmin. Tapaamisen tarkoituksena on keskustella verkkojen tietoturvasta.

Molemmat yhtiöt ovat kärsineet Kiinassa, jossa teleoperaattorit ovat alkaneet suosia Huaweita Yhdysvaltojen painostuksen takia.

Saksan suurin teleoperaattori Deutsche Telekom ilmoitti The Wall Street Journalille, että se ei ole huolestunut verkkojen tietoturvasta. Suuri brittiläinen teleoperaattori Vodafone sanoi lehdelle, että sillä ei ole mitään näyttöä yhdenkään valmistajan luvattomasta pääsystä verkkoonsa.

Huawein mukaan se ei ole ikinä eikä tule koskaan tekemään mitään, joka vaarantaisi asiakkaiden verkkojen ja tietojen turvallisuuden.

”Torjumme painokkaasti nämä uudet väitteet. Kyse on jälleen perusteettomista väitteistä, joita toistetaan antamatta minkäänlaista konkreettista näyttöä”, yhtiö ilmoitti The Wall Street Journalille.

Lue lisää: HS vieraili Huawein rakennuttamassa palatsissa, jonka keskellä yhtiön perustaja vastaa vakoilusyytteisiin ja kertoo, mikä Nokiassa meni pieleen.

Britannia päätti tammikuun lopussa sallia rajoitetusti Huawein laitteiden käytön teleoperaattoreiden 5g-verkoissa. Yhdysvallat arvosteli Britannian päätöstä voimakkaasti.

Myös Suomessa Huawein väitetty mahdollisuus hankkia laittomasti tietoja matkapuhelinverkoista on herättänyt huolta myös viranomaisissa. Suojelupoliisi painotti vuosi sitten, että kiinalaisilla yhtiöillä on yleensä vahvat siteet Kiinan valtiovaltaan ja siellä on tullut voimaan lainsäädäntö, joka velvoittaa kaikki yhtiöt auttamaan turvallisuusviranomaisia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  3. 3

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää