Talous

Tulosjulkistus veti Stockmannin kurssin nousuun – ”Olemme tehneet mitä olemme luvanneet”, toimitusjohtaja sanoo

Stockmann-liiketoimintayksikön viimeinen vuosineljännes kääntyi voitolliseksi ja Lindexin liiketulos parani.

Kauppayhtiö Stockmannin viime vuoden viimeinen neljännes oli niin tavarataloketju Stockmannin kuin vaatekauppaketju Lindexinkin osalta toivoa herättävä. Stockmann-liiketoimintayksikön viimeinen vuosineljännes ilahdutti ja Lindexin loka–joulukuun liiketulos parani entisestään.

Sijoittajat riemastuivat odotettuakin paremmasta kannattavuuden käänteestä ja palkitsivat yhtiön yli kymmenen prosentin kurssinousulla torstaina Helsingin pörssissä.



Stockmannin toimitusjohtaja Jari Latvanen arvioi positiivisen liiketuloksen syyksi meneillään olevia säästötoimia, uudistusohjelmaa sekä Lindexin ja Stockmannin parantunutta kehitystä.

Latvasen mukaan kurssinousun taustalla on ennen kaikkea se, että Stockmann on nyt lunastanut antamiaan lupauksia.

”Me olemme tehneet mitä olemme luvanneet ja vähän paremmin, ja se on ehkä vähän uutta sijoittajille”, Latvala sanoi HS:lle. ”Nyt olemme näyttäneet numerot.”

Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia oli samoilla linjoilla.

”Sijoittajat eivät usko mitään muuta kuin tekoja.”

Stockmannilla Ratian mainitsemat teot tarkoittavat esimerkiksi konsernin myyntikatteen paranemista ja varastojen pienenemistä.

Varastojen pienentäminen on onnistunut niin, että tavaraa hankitaan vähemmän ja useammin juuri asiakaskunnan tarpeisiin. Näin myös katteet paranevat, Latvala selittää.

Toinen iso muutos tavaratalojen strategiassa on ollut alennussesonkien lyhentäminen.

Kun ennen tavaroita myytiin erilaisilla alennuksilla kolmen kuukauden ajan, nyt alet kestävät enää kolme viikkoa, Latvanen yksinkertaistaa. Sen jälkeen keskitytään palvelemaan asiakkaiden tarpeita tarkasti valikoidulla tuotevalikoimalla.

Kolmas sijoittajia todennäköisesti miellyttänyt asia on Latvalan ja Ratian arvion mukaan se, että kustannussäästöjä tehtiin viime vuonna luvattuakin nopeammin, yhdeksän miljoonan euron edestä.

Se vastaa jo kolmasosaa luvatusta parin vuoden ajalle päätetystä kulukuurista.

Lauri Ratia sanoo myös aistineensa, että myös asiakkaat toivovat Stockmannin menestyvän. Tämä tuli Ratialle ja Latvalle selväksi joulukuussa, jolloin he olivat kassan takana palvelemassa asiakkaita.

Ratia kertoo olleensa tiskin takana joulun alla viitenä päivänä ja viitenä iltana, Latvanen seitsemänä päivänä ja ”lähes joka ilta”.

Syksyllä kanta-asiakkaat raivostuivat Stockmannille siitä, että se poisti ilmaisen pysäköinnin keskustan parkkihallissa kanta-asiakasetuna.

Toimitusjohtaja Latvasen mukaan suuttumus laantui kuitenkin nopeasti, kun asiakkaille selvisi, että Stockmann oli joutunut maksamaan parkkipaikoista miljoonia euroja.

”Eniten ärjyivät ne, jotka tulivat vain Loungeen juomaan teetä eivätkä ostaneet mitään”, Ratia naurahtaa.

Stockmann Lounge oli keskustan Stockmannin seitsemännessä kerroksessa oleva korkeampitasoisille kanta-asiakkaille varattu lepotila, jossa tarjottiin ilmaisia juomia. Se on nyt lakkautettu.

Stockmannin koko konsernin oikaistu liikevoitto parani viimeisellä vuosineljänneksellä.



Tammi–joulukuussa oikaistu liiketulos oli 29 miljoonaa euroa eli vain miljoona euroa parempi kuin viimeisen neljänneksen vastaava liiketulos.

Stockmannin tavaratalojen liiketoimintayksikön oikaistu liiketulos loka–joulukuussa heikkeni vertailukauden 9,1 miljoonasta 6,8 miljoonaan euroon.

Lohtua antoi kuitenkin Lindexin viimeisen vuosineljänneksen kannattavuuden parannus. Vaikka vaatekauppaketjun liikevaihto pieneni vertailukaudesta 2,8 prosenttia vajaaseen 160 miljoonaan euroon, oikaistu liiketulos parani 16,7 miljoonaan vertailukauden 14,8 miljoonasta eurosta.

Stockmann kertoi Lindexin jatkavan nykyisten liiketoimintojensa kasvattamista ja laajentumista globaalisti.

Samalla aiemmin ilmoitettu koko vaateketjun mahdollinen myynti on yhä harkinnassa.

Loka–joulukuussa yhtiön liikevaihto pieneni 5,1 prosenttia vertailukelpoisilla valuuttakursseilla laskettuna vuodentakaiseen verrattuna.



Stockmannin hallitus ehdottaa varsinaiselle yhtiökokoukselle, että tilikaudelta 2019 ei makseta osinkoa.

Stockmann arvioi konsernin liikevoiton kasvavan selvästi vuonna 2020, muttei antanut sen tarkempaa ohjeistusta.

Talousvaikeuksissa kamppaillut Stockmann julkaisi tammikuun 16. päivänä positiivisen tulosvaroituksen.

Osakkeen arvo nousi tuolloin päivässä 30 prosenttia.

Sitä seurasi kurssilasku, mutta helmikuun alkupäivistä lähtien Stockmannin kurssi on noussut tasaisesti niin, että se on jo tammikuun 16. päivän päätöskurssia korkeammalla tasolla.

Stockmannilla on kahdeksan tavarataloa Suomessa, ja yhteensä noin 500 myymälää eri maissa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää