Lakko söi Postin tulosta, joulukorttien määrä väheni noin kolmanneksella - Talous | HS.fi
Talous

Lakko söi Postin tulosta, joulukorttien määrä väheni noin kolmanneksella

Postin tulos viime vuoden viimeisellä neljänneksellä jäi neljäsosaan vuotta aiemmasta.

Postinjakaja reitillään Helsingin kantakaupungissa torstaina. Kuva: Juhani Niiranen

Julkaistu: 13.2. 9:29, Päivitetty 13.2. 16:26

Vuoden lopulla koettu lakko vaikutti merkittävästi Postin loka–joulukuun ja koko viime vuoden tulokseen, yhtiö kertoo.

Yhtiön oikaistu liiketulos heikkeni 5,4 miljoonaan euroon viimeisellä vuosineljänneksellä, kun se oli vuotta aiemmin 20,5 miljoonaa euroa. Koko vuoden 2019 oikaistu liiketulos heikkeni 39 miljoonaan euroon, kun vuonna 2018 se oli 47 miljoonaa euroa.

Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau järjesti marraskuussa laajan, yli kaksi viikkoa kestäneen lakon Postissa. Syynä oli vääntö alan työehtosopimuksista, jonka osaksi kuului erityisesti 700 pakettilajittelijan siirto toisen työehtosopimuksen piiriin. Lakko osui yhtiön kannalta hankalaan kohtaan, sillä tavallisesti merkittävä osa yhtiön tuloksesta muodostuu vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Posti on viime aikoina paininut toimintansa kannattavuuden kanssa paperisen jakelupostin vähentyessä. Yhtiö on harventanut omia myymälöitään, ja viime vuoden kesäkuun alussa se vähensi 200 työpaikkaa kaksissa yt-neuvotteluissa.

Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä yhtiön tulosta söi entisestään se, että joulukortteja lähetettiin merkittävästi aiempaa vähemmän. Niiden määrä laski noin kolmanneksella edellisvuodesta. Korttien määrä on vähentynyt aiempina vuosina, mutta Kuusiston arvion mukaan tällä kertaa lakko vahvisti vaikutusta selvästi.

”Joulukortit ovat aiemmin seuranneet muuta osoitteellisten kuluttajakirjeiden kysynnän muutosta. Normaalisti se olisi ollut 10 prosentin luokkaa, ja nyt on ajateltavissa, että ylimääräistä laskua tuli ainakin 20 prosenttia”, Kuusisto sanoo.

Lakon vuoksi yhtiö jäi tavoitteestaan kasvattaa koko vuoden liikevaihtoa ja oikaistua liiketulosta. Tavoitteen saavuttamisen sijaan yhtiön oikaistu liiketulos laski selvästi, kun taas liikevaihto pysyi edellisvuoden tasolla 1,56 miljardissa eurossa. Liikevaihto laski viimeisellä vuosineljänneksellä runsaalla kuudella prosentilla 392,9 miljoonaan euroon.

Yhtiö pyrkii kääntämään katseensa lakosta tulevaan, Kuusisto kertoo. Se selvittää tapoja hyötyä lakon päättäneessä työehtosopimuksessa sovituista joustoista.

”Haemme kasvua paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnassa sekä logistiikkapalveluissa. Haluamme edelleen pitää äärimmäisen hyvän huolen tarkkuuden ja laadun näkökulmasta liittyen perinteisiin postipalveluihin.”

Vaikeuksissa olleiden Venäjän-toimintojen yhtiö kertoo saavuttaneen vahvan taloudellisen tuloksen viimeisellä vuosineljänneksellä.

Postin lakko ravisteli Suomen pakettimarkkinoita: Matkahuolto kertoo asiakasmäärien kasvaneen yli 50 prosentilla