Talous

Hoivakriisi kasvatti kuluja, Attendon Suomen-tulos painui pakkaselle

Ruotsalaiskonserni ei aio jakaa osinkoa huonon taloudellisen suoriutumisen vuoksi.

Viime vuosi oli haastava hoivajätti Attendolle, ja syynä on yhtiön mukaan Suomen tilanne.

Noin vuosi sitten Suomea ravisteli hoivakriisi, joka kiristi vaatimuksia hoivakotien henkilöstön määrästä. Attendon kulut kasvoivat jyrkästi.

Kehitys näkyy myös vuoden 2019 viimeisessä osavuosikatsauksessa. Vaikka liikevaihto kasvoi, Attendon Suomen tulos ennen rahoituseriä, veroja ja aineettomien hyödykkeiden poistoja sukelsi loka–joulukuussa 2019 tappiolle. Tappiota tuli noin 7,1 miljoonan euron edestä.

Luku on yli 12 miljoonaa euroa pienempi kuin vuotta aiemmin. Tuolloin vastaava oikaistu tulos ennen aineettomien hyödykkeiden poistoja oli 5,2 miljoonaa euroa positiivinen.

Myös koko vuoden oikaistu tulos ennen rahoituseriä painui pakkaselle, kun vielä viime vuonna se oli 33,7 miljoonaa euroa positiivinen.

Kasvaneista kuluista huolimatta yhtiö ei ole vielä päässyt viranomaisten hampaista. Keskiviikkona sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira antoi Attendolle määräyksen korjata ikäihmisten hoivapalveluissa havaitut puutteet heinäkuuhun mennessä.

Hallitus kaavailee hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Tähän ruotsalaisyhtiö suhtautuu myönteisesti, jos uudistus saa myös rahoituksen.

”Samaan aikaan on ongelmallista, jos laatua mitataan ainoastaan henkilöstön määrällä”, yhtiön toimitusjohtaja Martin Tivéus sanoo tiedotteessa.

Kannattavuutta söi Suomessa paitsi paine lisätä hoitajien määrää myös edellisvuosien voimakas laajentuminen, mikä näkyi tyhjinä paikkoina uusissa hoivakodeissa.

Laajentumista on tarkoitus hidastaa. Se ei käy heti, sillä aiemmin käynnistetyt hankkeet on saatettava loppuun, Tivéus toteaa.

Attendo kertoo saaneensa neuvoteltua puitesopimuksia suomalaiskuntien kanssa uudelleen viimeisen neljänneksen aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kunnat maksavat osan hoivan kasvaneista kuluista. Konserni odottaa myönteisen hintavaikutuksen olevan noin kolme prosenttia vuoden 2020 aikana.

Epävarmuutta luovat työehtosopimusneuvottelut. Niiden vuoksi hoiva-alan palkkataso Suomessa loppuvuoden aikana ei ole vielä tiedossa.

Suomen-toiminnot toivat 47 prosenttia konsernin 1,1 miljardin euron liikevaihdosta, joten hoiva-alan huolet painoivat koko ruotsalaisyhtiön tulosta.

Viimeisellä vuosineljänneksellä Attendon tulos supistui 13,6 miljoonasta eurosta 9,8 miljoonaan euroon. Koko tilikauden 2019 operatiivinen liiketulos oli 63,5 miljoonaa euroa eli noin neljänneksen edellisvuotta heikompi.

Yhtiön hallitus esittää, ettei osinkoa jaeta heikon suoriutumisen ja tunnuslukujen sekä hiljattaisen lainojen uudelleenneuvottelun vuoksi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  3. 3

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää