Talous

Suomen talous oli loppuvuonna euroalueen heikoin

”Vuoden lopetus oli pelätyn kehno, mikä viittaa kasvun hyytymiseen jatkossa”, sanoo finanssiyhtiö Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist.

Suomen talouden notkahdus loka–joulukuussa oli ilmeisesti pahempi kuin yhdessäkään toisessa eurovaltiossa, ilmenee Euroopan unionin tilastokeskuksen Eurostatin ennakkotiedoista.

Kausivaihtelusta tasoitettu bruttokansanstuote kasvoi euroalueella vain 0,1 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Se oli hitainta liki seitsemään vuoteen.

Sen sijaan Suomen bruttokansantuote supistui 0,4 prosenttia. Suomen jälkeen toiseksi eniten talous pieneni Italiassa (–0,3 prosenttia) ja Ranskassa (–0,1 prosenttia).

Eurostatin ennakkotiedoista tosin puuttuvat tiedot Virosta, Irlannista, Kreikasta, Luxemburgista, Maltalta ja Sloveniasta.

Muutos Suomen taloudessa oli loka–joulukuussa merkittävä, sillä edellisellä vuosineljänneksellä eli heinä–syyskuussa bruttokansantuote kasvoi 0,6 prosenttia.

”Suomen talouskasvu sinnitteli viime vuonna pitkään jokseenkin hyvällä tasolla, mutta vuoden loppu oli pelätyn kehno, mikä viittaa kasvun hyytymiseen jatkossa”, sanoo finanssiyhtiö Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist katsauksessaan.

Tilastokeskuksen työpäiväkorjattujen ennakkotietojen mukaan bruttokansantuote kasvoi 1,4 prosenttia verrattuna vuoden 2018 samaan ajankohtaan.

Ennakkotietoihin on suhtauduttava varauksella, koska ne voivat muuttua verraten paljon tietojen tarkentuessa.

Suomen taloutta on kolhinut pitkään jatkunut euroalueen talouskasvun hidastuminen, joka taas johtuu maailmankaupan kangertelusta. Suomen tavaraviennin arvosta noin 40 prosenttia menee euroalueelle.

”Kuluvan vuoden alussa tuotantoa tulevat kurittamaan lisäksi kotimaiset lakot. Koronaviruksen vaikutukset jäävät todennäköisesti lyhytaikaisiksi, mutta epävarmuus ja euroalueen teollisuuden vaikeudet jatkuvat, mikä näkyy myös suomalaisten investointihyödykkeiden kysynnässä”, Appelqvist arvioi.

Jos bruttokansantuote olisi tarkentuneidenkin tietojen perusteella supistunut 0,4 prosenttia loka–joulukuussa, olisi se Applqvistin mukaan heikoin vuosineljännes liki viiteen vuoteen.

Bruttokansantuote tarkoittaa loppukäyttöön tuotettujen tavaroiden ja palveluiden yhteenlaskettua arvoa.

Suomalaiset yritykset arvioivat Elinkeinoelämän keskusliiton kyselyssä suhdanteen heikenneen viime vuoden lopussa entisestään kaikilla päätoimialoilla.

Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum ei pidä bruttokansantuotteen 0,4 prosentin supistumista loka–joulukuussa kovin suurena yllätyksenä.

”Lyhyen aikavälin ennustemalliemme perusteella oli odotettavissa, että viime vuoden lopussa talouden tila on hyvin heikko. Se tarkoittaa, että kuluvalle vuodelle lähtökohdat ovat myös heikohkot. Sekä kansainvälisessä taloudessa että Suomen taloudessa luottamusindikaattorit olivat loppuvuoteen mennessä heikentyneet jo pitkään ja teollisuus oli vaikeuksissa.”

Suomen Pankin ennusteen mukaan talous kasvaa tänä vuonna tänä vuonna 0,9 prosenttia, ensi vuonna 1,1 prosenttia ja 1,3 prosenttia vuonna 2022. Viime vuonna talous kasvoi SuomenPankin arvion mukaan 1,3 prosenttia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  2. 2

   Elmu, Kallio-liike ja Block party haluavat ostaa kaupungilta tsaarinaikaisen makasiinin eurolla keikkapaikaksi

  3. 3

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  4. 4

   Monen olkapäässä on tapahtunut salakavala muutos, joka voi altistaa vammoille – Fysioterapeutti näyttää kolme liikettä, joilla testaat olkanivelen liikkuvuuden

   Tilaajille
  5. 5

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  2. 2

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  3. 3

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  4. 4

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  5. 5

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää