Kaksi työeläkeyhtiötä kasvatti eläkevaroja yli 10 miljardilla eurolla viime vuonna – Varma ja Ilmarinen saivat eläkevaroille 12 prosentin tuoton - Talous | HS.fi
Talous

Kaksi työeläkeyhtiötä kasvatti eläkevaroja yli 10 miljardilla eurolla viime vuonna – Varma ja Ilmarinen saivat eläkevaroille 12 prosentin tuoton

Varman toimitusjohtaja Risto Murto ehdottaa keskustelua siitä, että eläkerahoja voisi sijoittaa entistäkin enemmän pörssiosakkeisiin.

Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen ja Varman toimitusjohtaja Risto Murto. Kuva: Mesut Turan / Lehtikuva

Julkaistu: 14.2. 10:52, Päivitetty 15.2. 8:51

Suomen suurimmat työeläkeyhtiöt Varma ja Ilmarinen saivat molemmat ennätyksellisen 12 prosentin tuoton työeläkevaroille viime vuonna. Euroissa Varman sijoitukset tuottivat 5,2 miljardia euroa ja Ilmarisen sijoitukset 5,4 miljardia euroa vuonna 2019.

Yhteensä työeläkkeisiin varatut rahastot kasvoivat 10,6 miljardia euroa kahden työeläkeyhtiöiden sijoitusten ansiosta.

Suomen kolmanneksi suurin työeläkeyhtiö Elo teki prosentuaalisesti vielä Varmaa ja Ilmaristakin paremman sijoitustuloksen, 13 prosenttia. Se merkitsee euroissa 2,7 miljardin euron lisäystä eläkevarallisuuteen.

Varman, Ilmarisen ja Elon saamat tuotot työeläkevaroille olivat suurimmat kymmeneen vuoteen.

Vuonna 2009 Varma sai historiansa parhaan tuoton 14 prosenttia. Ilmarisen edellinen ennätysvuosi oli niin ikään 2009, jolloin työeläkevakuuttajan tuotot olivat 15,8 prosenttia.

Suomen pienin työeläkeyhtiö Veritas sai sekin viime vuonna 9,9 prosentin tuoton eläkevaroille.

Yhtiöiden toimitusjohtaja olivat erittäin tyytyväisiä viime vuoteen.

”Finanssikriisin jälkeen Varman hoitamien työeläkevarojen tuotto on ollut sata prosenttia. Suomessa on tällä hetkellä rahastoituna enemmän eläkevaroja kuin koskaan”, Varman toimitusjohtaja Risto Murto sanoi yhtiön tulosjulkistuksessa perjantaina.

”Ilmarisen sijoitustulos oli vuosikymmen paras. Kaikki pääomaisuusluokat tuottivat hyvin ja ennakko-odotuksia paremmin. Talouskasvu hidastui vuoden aikana, mutta kevenevä rahapolitiikka laski korkoja ja osakekurssit nousivat vahvasti eri puolilla maailmaa”, Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen sanoi tulosjulkistuksen yhteydessä.

Euroissa tämä tarkoittaa sitä, että Varman eläkevarat ovat tuottaneet vuodesta 2009 lähtien yhteensä 26 miljardia euroa eli eläkevarat ovat tässä ajassa kaksinkertaistuneet.

Murto selittää hyvää kehitystä sillä, että Suomi kokonaisuutena on kestänyt kansainväliset häiriöt hyvin.

Varman sijoituslajeista eniten tuottivat noteeratut osakkeet 25,4 prosenttia ja noteeraamattomat osakkeet 16,9 prosenttia. Korkosijoitusten tuotto oli 4,5 prosenttia ja kiinteistöjen 4,1 prosenttia.

”Loppuvuotta kohti huoli globaalin talouden hiipumisesta lientyi. Viimeinen vuosineljännes jatkoi sijoitustuottojen osalta erittäin vahvaa ajanjaksoa. Kaikki omaisuuslajit tuottivat hyvin osaketuottojen vanavedessä”, sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Reima Rytsölä sanoi.

Myös Ilmarisen omaisuusluokista parhaiten tuottivat osakesijoitukset. Niiden osuus Ilmarisen sijoitussalkussa oli vuoden lopussa 47 prosenttia ja yhteenlaskettu tuotto oli 20,8 prosenttia.

Vaikka eläkevaroja on rahastoitu ennätysmäärä, myös huoli eläkejärjestelmän kestävyydestä on suuri.

”Jos nykyinen nollakorkoympäristö ja alhainen syntyvyys jäävät pysyviksi ilmiöiksi, eläkejärjestelmä kohtaa haasteita. Muutokset näkyvät eläkejärjestelmässä hitaasti ja onneksi on aikaa pohtia, miten eläkejärjestelmää tulisi kehittää”, Murto sanoi.

Murto nostaa esiin saman ehdotuksen kuin eläkejärjestelmän selvitysmies, entinen Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Rantala taannoin.

”Ensimmäisenä kannattaa käydä keskustelua eläkevarojen tuottomahdollisuuden kuten osakepainon lisäämisestä”, Murto sanoi.

Myös Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen on samoilla linjoilla: ”Tällä osaltaan voitaisiin hillitä maksunkorotuspainetta erityisesti 2050 eteenpäin”.

Ilmarisen sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Mikko Mursula arvioi, että edessä on haastava sijoitusvuosi.

”Monen omaisuusluokan hinnat ovat historiallisesti korkealla tasolla. Muuten olemme hyvin samanlaisten kysymysten äärellä kuin viime vuonnakin”, Mursula arvioi.

Koronavirus huolestutti sekä Varman että Ilmarisen sijoitusten hoitajia.

”Koronaviruksen osalta markkinoilla pohditaan, miten pitkäaikaiseksi tämä ongelma muodostuu. Vähintään lyhytaikaista heilahtelua tämä aiheuttaa”, Mursula katsoi.

Oikaisu 15.2. kello 8.50: Korjattu kuvatekstiin tieto siitä, että Risto Murto on Varman eikä Ilmarisen toimitusjohtaja.