Medialiiton kysely: Valtaosa suomalaisista kannattaa kaiken postin jakamista aamuyöllä - Talous | HS.fi
Talous

Medialiiton kysely: Valtaosa suomalaisista kannattaa kaiken postin jakamista aamuyöllä

Jakelujen yhdistämisen kannatus on samalla tasolla kuin vuotta aiemmin tehdyssä tutkimuksessa.

Helsingin Sanomien jakoa Kulosaaressa, Helsingissä. Kuva: PETRI KROOK

Julkaistu: 17.2. 10:43

Valtaosa suomalaisista kannattaa kaiken postin jakamista aamuyöllä, selviää Medialiiton teettämästä kyselystä. Sen mukaan 71 prosenttia suomalaisista kannattaa postin päiväjakelun yhdistämistä sanomalehtien aamujakeluun.

Asia on noussut esille viimeksi Postin uuden toimitusjohtajan Turkka Kuusiston haastattelussa Helsingin Sanomissa lauantaina. Kuusiston mukaan yksi jakelukierros veisi perille aamun lehdet ja muun päivän postin myös pääkaupunkiseudulla.

Medialiitto on ehdottanut, että kirjeet, aikakauslehdet ja muu päiväposti jaettaisiin taajamissa jo varhain aamulla yhtä aikaa sanomalehtien kanssa. Jakelujen yhdistämisen kannatus on samalla tasolla kuin vuotta aiemmin tehdyssä tutkimuksessa.

”Tulos antaa vahvan selkänojan jakelun järkeistämiselle. Volyymien pienentyessä ei taajamissakaan ole tulevaisuudessa enää varaa kahteen erilliseen päivittäiseen jakeluun. Kansalaisten tiedolliset palvelut kyetään parhaiten turvaamaan yhdellä, mahdollisimman aikaisella jakokierroksella”, katsoo Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg tiedotteessa.

Tampereen ja Pirkanmaan alueella osoitteellista postia on jo aamujakelussa, sillä Posti osti Alma Manun liiketoiminnan itselleen viime syksynä. Jos kokeilut onnistuvat, posti siirtyy yökantoon pääkaupunkiseudulla, Itä-Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Satakunnassa, Kaakkois-Suomessa, Etelä-Savossa, Keski-Suomessa, Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa.

”Tämä on erittäin tervetullutta ajattelua. Olennaista kuitenkin on, että jakelupalvelujen tuottaminen ja järjestäminen uudistetaan koko maata koskien. Tässä linjanvetojen paikka on nyt maan hallituksella”, Holmberg katsoo.

IRO Research oy:n tutkimukseen haastateltiin joulukuussa 2019 tuhatta suomalaista niin, että otos edustaa luotettavasti 18–79-vuotiasta väestöä. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on enimmillään 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Seuraa uutisia tästä aiheesta