Japani horjuu taantuman partaalla: talous supistui viime vuoden lopussa 6,3 prosentin vauhdilla - Talous | HS.fi
Talous

Japani horjuu taantuman partaalla: talous supistui viime vuoden lopussa 6,3 prosentin vauhdilla

Verotuksen kiristäminen on vähentänyt kotitalouksien ja yritysten kulutusta.

Hengityssuojalla kasvonsa peittänyt jalankulkija käveli pörssikursseja esittävien näyttöjen ohi Tokiossa Japanissa helmikuun alussa.

Hengityssuojalla kasvonsa peittänyt jalankulkija käveli pörssikursseja esittävien näyttöjen ohi Tokiossa Japanissa helmikuun alussa. Kuva: Behrouz Mehri / AFP

Julkaistu: 17.2. 15:16

Maailman kolmanneksi suurimman kansantalouden Japanin talous oli loka–joulukuussa vaikeuksissa, koska verotuksen kiristäminen supisti kotitalouksien ja yritysten kulutusta.

Talouden supistumisvauhti oli viime vuoden lopussa 6,3 prosenttia. Japani ilmoittaa vuosineljänneksittäisen bruttokansantuotteen muutoksen vuositasolla, jolloin se kertoo talouden kasvuvauhdista tai supistumisvauhdista.

Analyytikoiden arvioiden mukaan koronavirusepidemian laajentuminen vahingoittaa tuotantoa ja matkailua, millä voi olla merkittävä vaikutus Japanin kuluvan vuosineljänneksen talouteen.

”On kohtalaisen todennäköistä, että talous supistui myös tammi–maaliskuussa. [Korona]virus iskee pääasiassa turismiin ja tuontiin mutta saattaa supistaa myös aika paljon kotimaista kulutusta”, sanoi japanilaisen tutkimuslaitoksen NLI Research Instituten tutkimusjohtaja Taro Saito.

Talouden 6,3 prosentin supistumisvauhti oli huomattavasti markkinoiden mediaaniennustetta enemmän. Markkinoilla arvioitiin, että supistumisvauhti olisi ollut 3,7 prosenttia.

Talouden ennakoitua huonomman kehityksen takia Tokion pörssin yleisindeksi heikkeni maanantaina 0,7 prosenttia.

Poliitikot ovat varoittaneet, että veronkiristysten lisäksi taloutta rasittavat hirmumyrskyt sekä Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppasota, jotka ovat vähentäneet kulutusta ja teollisuustuotantoa.

Japanin keskuspankin pääjohtaja Haruhiko Kuroda sanoi maanantaina sanomalehti Sankein mukaan, että rahapolitiikan lisäkevennys voi olla mahdollista, jos koronavirusepidemia vaikuttaa merkittävästi talouteen ja hintatasoon.

Seuraa uutisia tästä aiheesta