Markkinaoikeus: Kesko ei saa ostaa Heinon tukkua - Talous | HS.fi
Talous

Markkinaoikeus: Kesko ei saa ostaa Heinon tukkua

Julkaistu: 17.2. 15:27, Päivitetty 17.2. 15:48

Markkinaoikeus on maanantaina antamallaan päätöksellä kieltänyt kauppayhtiö Keskoa ostamasta Heinon tukkua. Kyseessä on ensimmäinen markkinaoikeuden kieltämä yrityskauppa.

Markkinaoikeus katsoo, että yrityskauppa olisi omiaan olennaisesti estämään tehokasta kilpailua Suomen markkinoilla, koska sillä olisi luotu määräävä markkina-asema tai vahvistettu sitä.

Marraskuussa vastaavan kannan asiaan otti Kilpailu- ja kuluttajavirasto, joka esitti markkinaoikeudelle kaupan kieltämistä.

”Olisimme luonnollisesti toivoneet ratkaisun olevan toinen. Perehdymme nyt markkinaoikeuden päätökseen sekä sen perusteluihin ja päätämme, jatkammeko prosessia osaltamme. Markkinaoikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen”, sanoo Keskon päivittäistavarakaupan johtaja Ari Akseli tiedotteessa.

Markkinaoikeuden päätös on yksimielinen. Kesko voi valittaa markkinaoikeuden ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kesko kertoi toukokuussa 2019 ostavansa Heinon tukun perheyhtiö Tukkuheinolta ja henkilöomistajilta. Maanantaina antamassaan ratkaisussa markkinaoikeus toteaa, että yrityskauppa on kiellettävä Kilpailu- ja kuluttajaviraston esittämällä tavalla.

Viraston selvityksen mukaan selvitysten mukaan Keskon ja Heinon tukun yhteinen markkinaosuus kasvaisi 60–70 prosenttiin yleistukkujen markkinoilla. Näin ollen kauppa johtaisi viraston mukaan määräävään markkina-asemaan yleistukkujen markkinoilla.

Kilpailu- ja kuluttajavirastolta harvinainen päätös: kieltäisi Keskoa ostamasta Heinon Tukkua

Seuraa uutisia tästä aiheesta