Kuubalainen sementti­tehdas määrättiin polttamaan autonrenkaita selviytyäkseen Yhdysvaltojen talous­pakotteista - Talous | HS.fi
Talous

Kuubalainen sementti­tehdas määrättiin polttamaan autonrenkaita selviytyäkseen Yhdysvaltojen talous­pakotteista

Cementos Cienfuegos -tehdas yrittää selvitä Yhdysvaltain talouspakotteista johtuvasta polttoainepulasta polttamalla vanhoja autonrenkaita.

Kuorma-autoksi muutettu vuoden 1948 Ford-henkilöauto Havannassa Kuubassa. Kuva: Desmond Boylan / Reuters

Julkaistu: 18.2. 9:22

Kuuban kommunistinen hallitus on määrännyt sementtitehtaan polttamaan vanhoja autonrenkaita tuotannon ylläpitämiseksi ja öljyn säästämiseksi, kertoo uutistoimisto AFP. Tarkoituksena on auttaa Cementos Cienfuegos -tehdasta selviämään akuutista polttoainepulasta, joka johtuu lähinnä Yhdysvaltain talouspakotteista.

Viranomaisten mukaan sementtitehdas polttaa parhaillaan 130–150 rengasta päivittäin. Kuuban presidentin Miguel Diaz-Canelin määräyksestä sementtitehdas saa nyt yhä enemmän renkaita poltettavaksi, kertoo maan virallinen päivälehti Granma.

Tavoitteena on polttaa 400 rengasta päivässä, mikä vähentäisi laskelmien mukaan polttoaineen kulutusta viidellä prosentilla.

Kuubalaislehti kertoo renkaiden polttamisesta varsin positiiviseen sävyyn.

”Renkaiden polttaminen tulee fossiilisia polttoaineita halvemmaksi ja vähentää niiden käyttöä. Kun hiilen korvaa renkailla, vähenevät myös typen ja rikin oksidien päästöt”, Granma kirjoittaa.

Kuuba on kärsinyt polttoainepulasta viime vuoden syyskuusta saakka, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallitus asetti maan öljykuljetuksiin kohdistuvia pakotteita.

Jo viime vuonna kerrottiin Kuuban erilaisista polttoaineen säästöön tähtäävistä toimista. Maassa on muun muassa otettu käyttöön härkiä traktoreiden korvaajiksi ja siirrytty käyttämään puulämmitystä uuneissa kaasun sijaan.

Kuuba vaihtaa traktoreita härkiin ja leipomoiden uuneja puu­lämmitteisiksi selvitäkseen USA:n kauppa­pakotteista

Seuraa uutisia tästä aiheesta