Apple varoittaa koronavirusepidemiasta: Vaikeuksia valmistaa iPhoneja, kauppa Kiinassa tyssännyt - Talous | HS.fi
Talous

Apple varoittaa koronavirusepidemiasta: Vaikeuksia valmistaa iPhoneja, kauppa Kiinassa tyssännyt

Alihankkijoiden tuotanto-ongelmat ovat olleet ennakoitua suurempia. Lisäksi Apple on joutunut sulkemaan kaikki liikkeensä Kiinassa, mikä on vähentänyt laitteiden kysyntää.

Applen työntekijä 12. helmikuuta yhtiön toimitilassa Hong Kongissa. Kuva: Budrul Chukrut / Zuma

Julkaistu: 18.2. 9:28, Päivitetty 18.2. 15:46

Matkapuhelimia ja tietokoneita valmistava Apple ilmoitti myöhään maanantaina Suomen aikaa, että sen liikevaihto on kuluvalla vuosineljänneksellä pienempi kuin yhtiö arvioi osavuosikatsauksessaan tammikuun lopussa.

Syynä ovat sopimusvalmistajien tuotanto-ongelmat. Kiinalaisen uuden vuoden jälkeen viranomaiset määräsivät tehtaat pidettäväksi suljettuina koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

Applen mukaan tuotannon palauttaminen normaaliksi sopimusvalmistajien tehtailla on ollut suunniteltua hitaampaa. Siksi yhtiö arvioi, että tuotanto- ja toimitusvaikeudet vaikuttavat iPhone-puhelimien liikevaihtoon maailmanlaajuisesti. Suurin osa yhtiön liikevaihdosta tulee nimenomaan puhelimien myynnistä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan koronavirusepidemia on aiheuttanut Kiinassa lähes 1 900 ihmisen kuoleman ja se on tarttunut noin 72 000 ihmiseen.

Applen varoitus oli yksi syy siihen, miksi osakkeet halpenivat tiistaina laaja-alaisesti.

Euroopassa keskeiset osakeindekset heikkenivät vajaan prosentin ja suunnilleen saman verran illansuussa Suomen aikaa Yhdysvalloissa. Monet sijoittajat pelkäävät taas kerran, että koronavirusepidemia saattaa aiheuttaa yhtiöille ennakoitua suurempia vaikeuksia.

Helmikuun alussa markkinatutkimusyhtiöt arvioivat, että epidemian takia älypuhelimien myynti Kiinassa saattaa vähentyä tammi–maaliskuussa 50 prosenttia.

Tammikuun lopussa Apple arvioi liikevaihdon olevan kuluvalla vuosineljänneksellä 63–67 miljardia dollaria eli 57–61 miljardia euroa.

Toinen merkittävä syy liikevaihdon arvioitua heikompaan kehitykseen on se, että Apple on sulkenut Kiinassa kaikki liikkeensä koronavirusepidemian takia. Se on supistanut Applen laitteiden kysyntää. Lisäksi monien vähittäismyyjien liikkeet on suljettu.

Apple arvioi, että se pystyy vaiheittain avaamaan liikkeitään Kiinassa sitä mukaa kuin se on turvallista yhtiön työntekijöille. Kiina on maailman tärkein älypuhelimien markkina-alue.

Viime vuoden lopussa Apple kiilasi markkinatutkimusyhtiö Strategy Analyticsin mukaan maailman suurimmaksi älypuhelimien valmistajaksi eteläkorealaisen Samsungin ohitse.

Apple myi viime vuoden loka–joulukuussa 70,7 miljoonaa älypuhelinta, ja sen markkinaosuus oli 19 prosenttia. Samsung myi 68,8 miljoonaa älypuhelinta, ja sen markkinaosuus oli viimeisellä vuosineljänneksellä 18 prosenttia.

Kuva: Josh Edelson / AFP

Koronavirus saattaa vähentää älypuhelinten myynnin puoleen Kiinassa

Koronavirus voi aiheuttaa Applelle isoja ongelmia: sopimus­valmistaja keskeytti tuotantoaan

Seuraa uutisia tästä aiheesta