EU palautti Panaman veroparatiisien mustalle listalle – Seychellit, Caymansaaret ja Palau uusia nimiä luettelossa - Talous | HS.fi
Talous

EU palautti Panaman veroparatiisien mustalle listalle – Seychellit, Caymansaaret ja Palau uusia nimiä luettelossa

Turkki sai lisäaikaa järjestellä hallintonsa niin, että se jää listan ulkopuolelle.

Mossack Fonseca -yhtiön kyltti Panama Cityssä, Panamalla toukokuussa 2016. Kuva: Carlos Jasso / REUTERS

Julkaistu: 18.2. 12:29

Euroopan unioni päätti tiistaina lisätä Seychellit, Caymansaaret, Panaman ja Palaun veroparatiisien mustalle listalle. Sen sijaan EU:n valtiovarainministerit antoivat Turkille lisäaikaa järjestellä verohallintonsa niin, että se voi välttää listalle joutumisen, uutistoimisto Reuters kertoi tiistaina.

Veronkiertoyhteyksistä tunnetuin valtio on Panama, joka palautettiin listalle, josta se pääsi pois kaksi vuotta sitten.

Valtioista Suomessa tuntemattomin on ehkä Palaun tasavalta. Saarivaltio sijaitsee Tyynellä valtamerellä noin 500 kilometriä Filippiineiltä itään.

Musta lista on osa ponnisteluja, joilla unioni pyrkii puuttumaan laittomaan veronkiertoon sekä lailliseen mutta verotuloja vähentävään verosuunnitteluun.

EU alkoi valmistella mustaa listaa 2017, kun julkisuudessa käytiin paljon keskustelua veronvälttelystä ja veronkierrosta verokeidasvaltioiden avulla. Verokeidasvaltiot ovat luoneet laajan liiketoiminnan, jossa ne myyvät verosalaisuutta muiden maiden kustannuksella.

Muut mustalla listalla olevat valtiot ovat Fidži, Oman, Samoa, Trinidad ja Tobago, Vanuatu, sekä kolme Yhdysvaltain saarialuetta Amerikan Samoa, Guam ja Neitsytsaaret.

EU vapautti 2018 alussa kahdeksan maata veroparatiisien mustalta listalta. Silloin vapautuneiden listalla oli vuotaneista asiakirjoista tunnettu Panama, joka nyt siis palasi listalle.

Kaksi vuotta sitten listalta poistettiin myös Etelä-Korea, Arabiemiirikunnat, Tunisia, Mongolia, Macao ja Grenada, Barbados.

EU on uhannut veroparatiiseiksi katsomiaan maita painostustoimilla, mikäli ne eivät muuta verotusta ja tietojenvaihtoa koskevia lakejaan ja käytäntöjään kansainvälisten standardien mukaisiksi.