Hollantilainen tuomioistuin: Venäjän maksettava 50 miljardin dollarin vahingonkorvaukset öljy-yhtiö Jukosin osakkeen­omistajille - Talous | HS.fi
Talous

Hollantilainen tuomioistuin: Venäjän maksettava 50 miljardin dollarin vahingonkorvaukset öljy-yhtiö Jukosin osakkeen­omistajille

Haagin kansainvälinen välitystuomioistuin tuli samaan lopputulokseen jo vuonna 2014. Sen jälkeen alioikeus kumosi välitystuomiosistuimen ratkaisun, mutta muutoksehaku

Julkaistu: 18.2. 15:56

Hollantilainen muutoksenhaku­tuomioistuin määräsi tiistaina Venäjän maksamaan entisen öljy-yhtiön Jukosin osakkeenomistajille 50 miljardin dollarin eli noin 46 miljardin euron vahingonkorvaukset.

Ennen tiistaina annettua päätöstä alioikeus oli hylännyt vaatimuksen vahingon­korvauksista. Sitä ennen Haagin kansainvälinen välitystuomioistuin oli puolestaan vuonna 2014 määrännyt Venäjän maksamaan 50 miljardin dollarin vahingorvaukset Euroopan energiaperuskirjan nojalla.

Muutoksenhaku­tuomiosistuin oli tiistaina antamassaan ratkaisussa samaa mieltä kuin välitystuomioistuin ja katsoi, että alioikeuden tuomio oli virheellinen.

Vuonna 2006 venäläinen tuomioistuin asetti Jukosin konkurssiin. Monimutkaisten sijoitusjärjestelyiden seurauksena valtaosa yhtiön omaisuudesta siirtyi Venäjän valtion pääosin omistamalle energiayhtiölle Rosneftille.

Haagin alioikeus katsoi vuonna 2016, että Venäjää ei voi määrätä maksamaan 50 miljardin dollarin vanhingonkorvauksia. Syynä oli se, että Venäjä ei ole ratifioinut energiaperuskirjaa vaan ainoastaan allekirjoittanut sen. Toisin sanoen alioikeus katsoi, ettei välitystuomioistuimella ollut toimivaltaa asiassa.

Muutoksenhaku­tuomioistuimen mukaan välitystuomio­istuimella oli tuomiovalta asiassa Euroopan energiaperuskirjan nojalla.

Tiistaina annetussa ratkaisussa todetaan, että Venäjän allekirjoitettua sopimuksen sen velvollisuutena oli panna se täytäntöön, jos sopimus ole ristiriidassa Venäjän lainsäädännön kanssa. Muutoksenhaku­tuomiotuismen mielestä tällaista ristiriitaa ei ollut.

Sopimuksen mukaan sopimusvaltion ja ulkomaisen sijoittajan välinen riita voidaan ratkaista välimiesmenettelyllä. Energiaperuskirja sääntelee investointien suojaa, raaka-aineiden ja -tuotteiden kauppaa, kauttakulkua ja riitojenratkaisua.

Venäjän oikeusministeriö ilmoitti tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan valittavansa muutoksenhaku­tuomioistuimen ratkaisusta Hollanin korkeimpaan oikeuteen.

Jukosin tarina alkoi pian Neuvostoliiton romahduksen jälkeen, jolloin Venäjä alkoi yksityistää valtion omaisuutta. Jukosin perusti vuonna 1993 Venäjän hallitus. Yhtiö omisti eri puolilla Venäjää öljy- ja kaasuyhtiöitä, joista tärkein oli Juganskneftegaz.

Liikemiehet Mihail Hodorkovskin ja Platon Lebedevin perustama sijoitusyhtiö Menatep hankki lähes kaikki Jukosin osakkeet huutokaupoissa, joissa valtio otti liikemiehiltä lainaa valtionyhtiöiden osakkeita vastaan.

Jukos listattiin Moskovan pörssiin vuonna 1997.