Yhdysvallat asetti Rosneftin öljynvälitys­yhtiön pakotteiden kohteeksi – HS:n tietojen mukaan päätös ei vaikuta Nesteeseen eikä St1:seen - Talous | HS.fi
Talous

Yhdysvallat asetti Rosneftin öljynvälitys­yhtiön pakotteiden kohteeksi – HS:n tietojen mukaan päätös ei vaikuta Nesteeseen eikä St1:seen

Päätös tarkoittaa samalla sitä, että Rosneft Tradingin kanssa kauppaa käyvät yhtiöt joutuvat käytännössä myös pakotteiden kohteeksi.

Venäjän valtion öljy-yhtiön Rosneftin yksikkö on asetettu Yhdysvaltain pakotelistalle. Kuva: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Julkaistu: 18.2. 19:54

Yhdysvallat on asettanut Venäjän öljy-yhtiön Rosneftin osan pakotteiden kohteeksi katkaistakseen tulovirtoja Venezuelan hallitukselta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Pakotelistalle on asetettu Rosneftin öljynvälitysyhtiö Rosneft Trading, joka ostaa Venezuelalta raakaöljyä. Yhtiön sekä sen hallituksen puheenjohtajan varallisuus Yhdysvalloissa jäädytettiin.

Päätös tarkoittaa samalla sitä, että Rosneft Tradingin kanssa kauppaa käyvät yhtiöt joutuvat käytännössä myös pakotteiden kohteiksi. HS:n tietojen mukaan Rosneft Tradingin joutuminen pakotelistalle ei vaikuta suomalaisiin öljynjalostusyhtiöihin St1:seen ja Nesteeseen.

Reutersin mukaan Rosneft on maailman suurin pörssilistattu öljy-yhtiö tuotannolla mitattuna. Kahden yksikkönsä, Rosneft Tradingin ja TNK Tradingin kautta se vastasi yli kolmanneksesta Venezuelan öljyviennistä viime vuonna.

Yhdysvallat on Reutersin mukaan pyrkinyt olemaan varovainen siinä, miten se kohdistaa pakotteet, koska se ei halua aiheuttaa kriisiä markkinoille.

Se on antanut yrityksille 90 päivää aikaa lopettaa yhteistyön Rosneft Tradingin kanssa.

Yhdysvaltain päätöksen taustalla on Venezuelan valtakamppailu. Viime vuonna Yhdysvallat ilmoitti pitävänsä oppositiojohtaja Juan Guaidoa maan todellisena väliaikaisena presidenttinä ja alkoi kiristää pakotteita laitavasemmistolaisen Nicolás Maduron hallitusta kohtaan.

Maduro on kuitenkin edelleen vallassa, koska hänellä on puolustusvoimien, Venäjän, Kiinan ja Kuuban tuki. Reutersin mukaan tämä on turhauttanut Yhdysvaltoja.

”Rosneft Trading ja sen puheenjohtaja ovat järjestäneet Venezuelan raakaöljyn myyntiä ja kuljetusta. Yhdysvallat aikoo estää sen, että Maduron korruptoitunut hallinto ryöstää Venezuelan öljyvarannot”, kommentoi Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin pakotepäätöstä.

Rosneft ei ole kommentoinut asiaa. Se sanoi viime syyskuussa, että kaikki yritykset estää sen liiketoimia Venezuelan kanssa ovat laittomia. Venäjä ja Kiina ovat kutsuneet Yhdysvaltain pakotteita Venezuelaa kohtaan laittomiksi.

Reutersin mukaan on epäselvää, missä määrin pakotelistaus vaikuttaa Maduron hallituksen saamiin tuloihin.

Venäjä on toiminut Venezuelan tukena pitkään. Diplomaattisen tuen lisäksi Venäjän valtio sekä Rosneft ovat antaneet Venezuelalle toistakymmentä miljardia dollaria lainaa vuodesta 2006 lähtien.