Tuulivoiman rakentamisen seuraus: sähkön hinta­heilahteluista tuli pysyviä - Talous | HS.fi
Talous

Tuulivoiman rakentamisen seuraus: sähkön hinta­heilahteluista tuli pysyviä

Kuluttaja voi hyötyä entistä voimakkaammista heilahteluista ajoittamalla sähkön kulutuksen halvoille tunneille.

Tuulivoiman tuotantoa Oulunsalon Riutunkarissa.

Tuulivoiman tuotantoa Oulunsalon Riutunkarissa. Kuva: Kai Tirkkonen

Julkaistu: 19.2. 2:00, Päivitetty 19.2. 8:07

Viime viikko osoitti, miltä tulevaisuus näyttää Suomen sähkömarkkinoilla. Sähkön hinta Nordpool-pörssissä kulki poikkeuksellista vuoristorataa.

Maanantain pikkutunneilla sähkön tukkuhinta painui ensimmäistä kertaa historiassa negatiiviseksi. Keskiviikkoaamuna hinta singahti kolmessa tunnissa yhdestä sentistä lähes kahdeksaan senttiin kilowattitunnilta. Sunnuntaina hinta painui jälleen alle senttiin kilowattitunnilta.

Energia-alan asiantuntijat arvioivat, että aiempaa voimakkaampiin hintavaihteluihin on syytä tottua. Jatkossa niitä nähdään yhä enemmän. Osalle kuluttajista tämä tarkoittaa houkuttelevia mahdollisuuksia säästää sähkölaskussa.

Syy hintaheilahteluihin on se, että säädettävän sähköntuotannon osuus Suomessa vähenee.

Viime vuosina Suomeen on rakennettu kiivaaseen tahtiin uutta tuulivoimaa, jonka tuotanto riippuu säästä. Lisäksi verkossa on paljon ydinvoimaa, joka ei niin ikään sovellu säätövoimaksi. Samalla perinteisiä helposti säädettäviä, polttamiseen perustuvia laitoksia on käytössä aiempaa vähemmän.

Kun tuotanto ei jousta kysynnän mukaan eikä sähköä voi toistaiseksi varastoida laajamittaisesti, hintavaihtelut voimistuvat.

Silloin voi käydä jopa niin, että sähkön hinta painuu negatiiviseksi. Maanantaina puolenyön ja aamuneljän välillä sähkön hinta oli miinuksen puolella enimmillään 0,02 senttiä kilowattitunnilta. Näin kävi, koska sähkönkulutus on yleisesti vähäisempää yöaikaan ja koska kulutusta oli erityisen vähän lauhan sään ja teollisuuden lakkojen vuoksi. Samaan aikaan voimakkaat tuulet lisäsivät tuulivoiman tuotantoa.

Markkinoista vastaava johtaja Antti Paananen Energiavirastosta sanoo, että tällaiset hintavaihtelut ovat Suomessa uusi ilmiö.

”Näin alhaisia sähkön hintoja ei ole aikaisemmin nähty talvella. Aikaisemmin senttihintoja oli kesällä, kun kulutus oli vähäisempää.”

Myös hintapiikkejä on nähty. Marraskuussa sähkön pörssihinta kävi hetkellisesti lähellä 10:tä senttiä kilowattitunnilta. Tammikuussa 2018 rikkoutui 20 sentin raja.

Kuvituskuva

Tulevaisuudessa heilahtelut oletettavasti vain vahvistuvat. Tuulivoimaa rakennetaan koko ajan lisää, ja Olkiluodon kolmosreaktorin on tarkoitus käynnistyä ensi vuonna.

Energia-alan etujärjestön Energiateollisuuden markkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa sanoo, että hintavaihteluiden voimistuminen tarkoittaa osin paluuta vanhaan: pitkälle 2010-luvun puolelle sähkön hintaero päivä- ja yöaikaan oli suuri, mutta viime vuosina hintaero on tasaantunut ennen kaikkea siksi, että saatavilla on ollut paljon tuotantoa tasaavaa vesivoimaa Pohjoismaista.

Nyt ero taas kasvaa.

”Kun yöllä ei ole ohjattavissa olevaa tuotantoa, paine yöhinnan laskemiseen on suurempi”, Salomaa sanoo.

Halvat hetket eivät kuitenkaan enää ajoitu yhtä selvästi yöaikaan, kun säästä riippuvainen tuulen ja aurinkosähkön tuotanto lisääntyy Suomessa,

”Aikaisemmin oli selkeästi päivä- ja yösähkö. Nyt halvat tunnit voivat sattua vähän sinne sun tänne”, sanoo Kuopion Energian energiapäällikkö Hannu Parkkonen.

Kuluttajalle voimakkaat hintavaihtelut eivät välttämättä näy mitenkään. Jos kotona on kiinteähintainen sähkösopimus, jokainen kilowattitunti maksaa saman verran, käytettiinpä se hintapiikin tai -romahduksen hetkellä.

Mutta jos kuluttajalla on sähkösopimus, jossa hinta on sidottu sähkön pörssihintaan, hintavaihteluiden voimistuminen voi avata mahdollisuuden sähkölaskun pienentämiseen. Se edellyttää, että kotitalous voi säätää kulutusta eli ajoittaa sen halvoille tunneille. Helposti joustoihin taipuvia kohteita ovat esimerkiksi sähköauton lataus ja pientalon lämmitys.

 ”Kuluttaja voi saada hyötyä halvoista hetkistä, mutta joskus voi myös joutua kärsimään kalliista tunneista.”

Kulutuksen ajoittamisesta eli kysyntäjoustoista syntyy myös uudenlaista liiketoimintaa. Teollisuudessa kulutusta on aina säädetty sähkön hinnan mukaan, mutta nyt näin alkaa tapahtua myös kotitalouksissa. Sähköyhtiöt ja uudenlaiset palveluyritykset ovat ruvenneet tarjoamaan kotitalouksille joustopalveluita. Idea on, että kulutuksen säätäminen hoituu automaattisesti tai keskusohjatusti.

”Kulutuksen ajoittamisella saatavat säästöt ovat kotitaloudelle ihan mainittavia”, Energiateollisuuden Salomaa sanoo.

Toistaiseksi Suomessa suositaan kiinteähintaisia sopimuksia. Salomaan mukaan noin joka kymmenes kotitalous Suomessa käyttää pörssisähköä.

Kuopion Energian Parkkonen huomauttaa, että tuntihinnan valitseva kuluttaja ottaa riskin. Myös hintapiikkejä tulee, eikä kulutusta aina voi lykätä. Keskitalven vähätuulinen pakkasjakso saattaa jatkua pitkäänkin, mutta koti on lämmitettävä.

”Kuluttaja voi saada hyötyä halvoista hetkistä, mutta joskus voi myös joutua kärsimään kalliista tunneista.”

Kuluttajan kannattaa myös muistaa, että sähkön hinta muodostaa vain osan sähkölaskusta. Kuluttajan sähkölasku jakautuu karkeasti siten, että sähkön myynti, sähkön siirto ja verot muodostavat kukin kolmanneksen laskusta.

Sähkön hinta painuu Suomessa ensimmäistä kertaa negatiiviseksi