Tuulivoimayhdistys: Ennätysmäärä uusia voimalahankkeita suunnitteilla - Talous | HS.fi
Talous

Tuulivoimayhdistys: Ennätysmäärä uusia voimalahankkeita suunnitteilla

Hankelistan 3 400 tuulivoimalaa kattaisivat yli 71 prosenttia nykyisestä sähkönkulutuksesta, Suomen Tuulivoimayhdistys laskee.

Tuulivoimaloita Santavuoren tuulivoimapuistossa Ilmajoella.

Tuulivoimaloita Santavuoren tuulivoimapuistossa Ilmajoella. Kuva: Sami Kero / HS

Julkaistu: 19.2. 9:11

Suomen Tuulivoimayhdistyksen tuulivoimahankelistan mukaan Suomeen on suunnitteilla ennätysmäärä uusia tuulivoimahankkeita. Yhdistyksen mukaan hankelistan 3 400 tuulivoimalaa kattaisivat tuotannossa eli valmiina yli 71 prosenttia nykyisestä sähkönkulutuksesta.

Eniten tuulivoimahankkeita on suunnitteilla Pohjois-Pohjanmaalle eli 67 hanketta. Pohjanmaalle on suunnitteilla 34 hanketta, Etelä-Pohjanmaalle 25 hanketta ja Keski-Suomeen 17 hanketta. Hankelistan mukaan tuulivoimaa on suunnitteilla Suomen jokaiseen maakuntaan ainakin yhden tuulivoimahankkeen verran, yhdistys kertoo tiedotteessaan.

Helsingin Sanomat kirjoitti keskiviikkona, että tuulivoiman rakentamisen seurauksena sähkön hintaheilahteluista on tullut pysyviä. Kuluttaja voi hyötyä entistä voimakkaammista heilahteluista ajoittamalla sähkön kulutuksen halvoille tunneille.

Tuulivoimayhdistyksen mukaan Suomessa suunnittelussa olevien tuulivoimahankkeiden määrä on ollut tasaisessa nousussa viime vuosien aikana. Tammikuussa 2020 yhdistyksen päivitetyn tuulivoimahankelistan mukaan Suomeen nyt suunnitteilla oleva reilu 18 000 megawattia tarkoittaa yhteensä 212 tuulivoimahanketta.

Niistä 205 on suunniteltu maalle ja seitsemän merelle. Seitsemän prosenttia eli 1 300 megawattia tällä hetkellä tiedossa olevista tuulivoimahankkeista on rakenteilla.

Lisäksi lähes 40 prosentilla (6 600 megawattia) tiedossa olevista tuulivoimahankkeista on kunnan myöntämät rakennusluvat ja kaava tai pelkkä kaava, Tuulivoimayhdistys kertoo.