Schjerfbeckin maalauksen 1,3 miljoonan euron huutokauppa Lontoossa johti tuomioon törkeästä veropetoksesta Helsingissä - Talous | HS.fi
Talous

Schjerfbeckin maalauksen 1,3 miljoonan euron huutokauppa Lontoossa johti tuomioon törkeästä veropetoksesta Helsingissä

Punatukkaista tyttöä esittävän maalauksen hinta nousi 1,3 miljoonaan euroon. Myyjä oli Suomessa pitkän mainostoimistouran tehnyt Claes-Henrik ”Poppe” Taucher, joka tunnusti jättäneensä luovutusvoittoveron maksamatta.

Sothebyn 1800-luvun eurooppalaisen maalaustaiteen osaston johtaja Claude Piening esitteli Helene Schjerfbeckin Punainen pää II maalausta toukokuussa 2016. Kuva: Conor OLeary

Julkaistu: 20.2. 16:36

Tunnetun Sotheby’sin huutokauppakamarin järjestämä Schjerfbeck-kauppa Lontoossa on johtanut tuomioon törkeästä veropetoksesta Helsingissä. Kyse on pitkään yksityisasunnon seinällä Helsingissä roikkuneesta teoksesta, jonka hinta nousi huutokaupassa 1,3 miljoonaan euroon.

Helene Schjerfbeckin (1862–1946) Punainen pää II vuodelta 1915 vaihtoi toukokuussa 2016 omistajaa hintaan, josta kertyi 790 000 euroa myyntivoitto teoksen myyneelle suomalaismiehelle. Helsingin käräjäoikeuden tuomion mukaan mies oli jättänyt maksamatta 233 000 euron myyntivoittoveron.

Sotheby’sin huutokauppakamari arvioi Punainen pää II -maalauksen hinnaksi 635 000– 890 000 euroa Helsingin Sanomien haastattelussa toukokuussa 2016. Huutokaupassa hinta siis nousi kaksinkertaiseksi arvioidusta pohjahinnasta.

Sotheby’s ei julkaissut maalauksen myyjän nimeä.

Kyseessä oli toinen versio punatukkaisesta tytöstä. Schjerfbeck maalasi sen öljyväreillä ja grafiittiliidulla.

Ensimmäisen version sai Schjerfbeckin uskottuna tunnetu taidekeräilijä Einar Reuter. Toisen, tuolloin huutokaupattavana olleen teoksen osti kauppaneuvos Einar Wulff sata vuotta sitten.

”Sain Punainen pää -teoksen perintönä Einar Wulffilta, joka on sukulainen äitini puolelta”, kertoo mittavan mainostoimistouran tehnyt Claes-Henrik Taucher. Hän käyttää yleisesti lempinimeään Poppe.

Taucherin mukaan maalaus ”roikkui kotiseinällä 40 vuotta”.

Claes-Henrik Taucher kuvattuna vuonna 2003, jolloin hän piti kädessään todistusta äänivallin ylittämisestä Concordella. Kuva: Lassi Tolvanen

Mauritiuksen kunniakonsulina pitkään toiminut Taucher kertoo, että rahat tulivat suomalaiseen pankkiin.

”Summa tuli suoraan pankkiin Suomessa. Mitään ulkomaantilejä ei ole olemassa”, Taucher kertoo.

Taucher sanoo huomanneensa, että Punainen pää oli esillä huutokaupan aikaan mediassa muun muassa Helsingin Sanomissa.

”Huutokauppa ei koskaan tee myyjästä numeroa, mutta kyllä alan harrastajat tiesivät, että se oli kotiseinälläni”, Taucher kertoo.

Hän kertoo, että syyt kauppaan liittyivät vähän turvattomaan säilytykseen omassa huoneistossa. Samoin toivoi, että teos päätyy yleisön nähtäväksi.

Maalauksen osti Gösta Serlachiuksen taidesäätiö ja se on parhaillaankin esillä Mäntässä perusnäyttelyssä. Taidesäätiön mukaan myyjä halusi, että hän pysyy tuntemattomana.

Maalauksen esittelyyn säätiö kirjasi, että se ”on kuulunut Wulffin kokoelmiin”.

Kun noin 1,3 miljoonaa euroa tuli Taucherin pankkitilille Helsingissä, niin hän jätti summasta luovutusvoittoveron tilittämättä. Miksi?

”En ollut tietoinen siitä, että [luovutusvoitto]veroa tarvitsee maksaa 40 vuoden omistuksen jälkeen. Vähän samalla tavalla kuin oman asunnon myyntivoitosta ei tarvitse maksaa veroa”, Taucher sanoo.

Hänen mukaansa punatukkainen tyttö oli kuin osa asuntoa.

Käräjäoikeus käsitteli asian niin sanotussa tunnustamisoikeudenkäynnissä. Se tarkoittaa oikeudenkäyntiä, jossa syytetty tunnustaa rikoksen ja syyttäjä sitoutuu vaatimaan rangaistusta lievennetyn asteikon mukaan.

Claes-Henrik Taucher tunnusti käräjäoikeudessa, että hän oli jättänyt maksamatta veron 790 253 euron luovutusvoitosta. Käräjäoikeus langetti hänelle rangaistuksena törkeästä veropetoksesta kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta.

Tuomio on lainvoimainen.

”Harmittaa tietenkin, että tällaista vielä vanhoilla päivillä tapahtuu”, Taucher sanoo. Luovutusvoittoveron hän kertoo maksaneensa jälkikäteen kokonaisuudessaan.

Oikaisu 20.2.2020 kello 16.40: Kirjoituksen lopussa luki väärin maksamatta jääneen luovutusvoittoveron määrä, jonka oikea summa oli 233 000 euroa.