Työseisokit pudottivat Terrafamen liikevaihtoa loppuvuonna – kaivosyhtiön käyttökate parani - Talous | HS.fi
Talous

Työseisokit pudottivat Terrafamen liikevaihtoa loppuvuonna – kaivosyhtiön käyttökate parani

Valtionyhtiön koko vuoden liiketulos putosi tappiolle.

Kiviautot kuljettivat malmikiveä Terrafamen kaivoksen murskaamoon Sotkamossa marraskuussa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Julkaistu: 21.2. 10:31

Kaksi seisokkia pudotti valtion kaivosyhtiön Terrafamen liikevaihtoa loppuvuonna 2019. Kannattavuus eli käyttökate oli kuitenkin edellisvuotta parempi eli 0,7 miljoonaa euroa, kun 2018 loppuvuoden käyttökate oli miljoona euroa negatiivinen.

”Matalaan liikevaihtoon vaikuttivat viimeiselle vuosineljännekselle ajoittuneet suunniteltu metallitehtaan huoltoseisokki sekä rikkivetytehtaan suunnittelematon seisokki”, Terrafame kertoo tiedotteessaan.

Kaivosyhtiö julkisti samalla koko viime vuoden liiketuloksen, joka oli 5,6 miljoonaa euroa tappiolla. Vastaavaan aikaan viime vuonna Terrafame teki kolmen miljoonan euron voitollisen liiketuloksen.

Koko vuoden 2019 käyttökate eli kannattavuus oli silti 2018 tasolla eli 32 miljoonaa euroa.

”Helmikuun alussa valtioneuvosto päätti antaa Terrafamelle luvan uraanin talteenottoon. Päätös on toimintamme kannalta myönteinen, mutta arviomme mukaan menee vielä arviolta noin kaksi vuotta ennen kuin lupa on lainvoimainen”, Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen sanoo tiedotteessa.

Lukkaroisen mukaan uraanilaitoksen saattaminen käyttökuntoon sekä henkilöstön rekrytoinnit ja koulutus vievät sen jälkeen vielä arviolta noin vuoden.

”Arvioimme, että uraanilaitos työllistää käynnistyessään noin 30 henkilöä”, Lukkaroinen muotoilee tiedotteessa.