Pelko koronaviruksen leviämisestä hermostuttaa osakemarkkinoita: Nasdaq heikkeni liki kaksi prosenttia - Talous | HS.fi
Talous

Pelko koronaviruksen leviämisestä hermostuttaa osakemarkkinoita: Nasdaq heikkeni liki kaksi prosenttia

Eniten halpenivat monien elektroniikkaa valmistavien yhtiöiden osakkeet, koska ne ostavat paljon alihankintaa ja komponentteja Kiinasta.

Osakkeiden välittäjiä keskiviikkona New Yorkin pörssissä. Kuva: BRENDAN MCDERMID / REUTERS

Julkaistu: 21.2. 18:02, Päivitetty 21.2. 23:01

Osakkeet halpenivat perjantaina tuntuvasti, koska sijoittajat pelkäävät koronaviruksen aiheuttavan ennakoitua suurempaa vahinkoa monille yhtiöille.

Keskeisistä osakeindekseistä S&P 500 ja Dow Jones Industrial Average heikkenivät noin prosentin ja Nasdaq liki kaksi prosenttia.

Eniten halpenivat monien elektroniikkaa valmistavien yhtiöiden osakkeet, sillä ne ostavat paljon alihankintaa ja komponentteja Kiinasta. Elektroniikka- ja ohjelmistoyhtiöitä on runsaasti nimenomaan Nasdaq-indeksissä.

Tuotantoa verraten luotettavasti ennakoiva Yhdysvaltojen ostopäälliköiden indeksi oli ennakkotietojen perusteella helmikuussa 49,6 pistettä. Se tarkoittaisi, että tuotanto olisi supistunut ensi kerran sitten lokakuun 2013.

Sijoittajat ilmeisesti tulkitsivat, että indeksin heikkeminen helmikuussa on merkki koronavirusepidemian vaikutuksesta yrityksin.

Euroopassa Frankfurtin pörssin yleisindeksi heikkeni 0,6 prosenttia ja Helsingin pörssin yleisindeksi 0,3 prosenttia.

Monet sijoittajat ovat siirtäneet pääomaansa osakkeista turvallisempiin sijoituskohteisiin kohteisiin, kuten kultaan ja valtioiden joukkolainoihin, mikä näkyy niiden kallistumisena.

Yhdysvaltojen liittovaltion 30 vuoden joukkolainan markkinakorko painui perjantaina ensi kerran alle 1,9 prosentin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kiinassa on virallisesti tietojen mukaan havaittu 75 400 koronaviruksen tartuntaa ja 2 236 ihmistä on kuollut. Etelä-Koreassa virus on aiheuttanut yhden ihmisen ja Iranissa kahden ihmisen kuoleman.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi perjantaina, että mahdollisuudet epidemian pysäyttämiseksi vähenevät.

Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) pääjohtaja Kristalina Georgieva varoitti keskiviikkona, että koronavirusepidemialla voi arvaamattomia vaikutuksia maailmantalouteen, jos pitkittyy ja laajenee.

”Pitkäaikainen ja vakavampi [epidemian] puhkeaminen johtaisi Kiinan talouskasvun hidastumiseen voimakkaammin ja pidempään. Sen maailmanlaajuisia vaikutuksia voimistaisi entistä merkittävämmät häiriöt toimitusketjuissa ja sijoittajien luottamuksen heikkeneminen etenkin, jos epidemia leviää Kiinan ulkopuolelle”, pääjohtaja Georgieva kirjoitti IMF:n blogissa.

IMF:n pääjohtaja varoittaa: Koronavirusepidemian laajeneminen ja pitkittyminen uhka maailmantaloudelle

Seuraa uutisia tästä aiheesta