Osakkeiden hinnat laskivat kautta maailman: Uudet korona­tartunnat nostivat huolen siitä, että kyseessä onkin ”aivan eri mitta­luokan asia” - Talous | HS.fi
Talous

Osakkeiden hinnat laskivat kautta maailman: Uudet korona­tartunnat nostivat huolen siitä, että kyseessä onkin ”aivan eri mitta­luokan asia”

Italiassa pörssit putosivat yli viisi prosenttia. Tartuntojen nopea leviäminen Etelä-Koreassa ja Italiassa sai sijoittajat pelästymään pitkästä aikaa koronaviruksen talousvaikutuksia.

Työntekijöitä autonistuimia valmistavan tehtaan kokoonpanolinjalla Shanghaissa maanantaina.

Työntekijöitä autonistuimia valmistavan tehtaan kokoonpanolinjalla Shanghaissa maanantaina. Kuva: ALY SONG / Reuters

Julkaistu: 24.2. 9:41, Päivitetty 24.2. 23:04

Euroopan ja Yhdysvaltojen pörssit olivat laskussa maanantaina, kun koronaviruksesta kumpuavat pelot tarttuivat sijoittajiin. Italiassa pörssit putosivat maanantaina yli viisi prosenttia, joka oli suurin lasku Euroopassa.

Yhdysvalloissa osakkeiden yleistä hintakehitystä kuvaava S&P 500 -osakeindeksi oli laskenut maanantaina New Yorkin pörssin sulkeuduttua 3,35 prosenttia. Teknologiapainotteinen Nasdaq-osakeindeksi puolestaan heikkeni päivän aikana 3,71 prosentilla.

Helsingin pörssin yleisindeksi päätyi maanantaina lopulta 3,45 prosenttia alemmaksi kuin perjantaina. Alamäki oli saamaa luokkaa ympäri Eurooppaa. Maanosan pörssien yleistä kehitystä kuvaava Stoxx Europe 50 -osakeindeksi oli 3,64 prosentin laskussa.

Pörssien laskun käynnistivät viikonlopun tiedot tartuntojen nopeasta leviämisestä Etelä-Koreassa ja Italiassa. Italiassa vahvistettujen koronatapausten määrä nousi nopeasti yli 150:n viikonloppuna.

Euroopan komissio tiedotti varautuvansa toimiin viruksen leviämisen estämiseksi, mutta ei esittänyt vielä rajoituksia matkustamiseen tai kaupankäyntiin. Sijoittajat hakivat turvaa kullasta, jonka kysyntä ja hinta nousivat jälleen uusiin seitsemän vuoden huippuihin.

Öljyn hinta laski noin viisi prosenttia.

Osakemarkkinoiden reaktio kertoo sijoittajien ajatusten huomattavasta muutoksesta suhteessa koronavirukseen.

Tähän saakka huolet ovat keskittyneet siihen, miten paljon Kiinan talouden pysähtyminen vaikuttaa maailmantalouteen.

Nyt pelkona on tartuntojen laaja leviäminen ja talouden pysähtyminen muissa maissa. Jos ihmiset alkavat jäädä neljän seinän sisään länsimaissa, talouden kuva muuttuu hetkessä. Yritysten myynti ja voitot romahtaisivat, eikä se voisi olla näkymättä pörssikursseissa.

”Jos se lähtee leviämään, puhutaan aivan eri mittaluokan asiasta”, sanoo Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.

Koronaviruksen lähtöpisteessä eli Kiinassa on talouden suunta nyt ylöspäin. Koivun mukaan kiinalaisen uudenvuoden jälkeisellä viikolla tammi-helmikuun vaihteessa tapahtui Kiinan taloudessa täysi pysähtyminen, josta toipuminen on kuitenkin käynnissä.

”Jotkut yritykset pyörivät puolella kapasiteetilla, jotkut täydellä kapasiteetilla. Selvästi oikeaan suuntaan se menee”, Koivu sanoo.

Helmikuun alussa Koivu hahmotteli skenaarion, jossa Kiinan taloudessa alettaisiin palata normaaliin jo maaliskuussa. Sen toteutuminen vaikuttaisi yhä mahdolliselta, mutta vain jos tartuntamäärät Kiinassa jatkavat putoamista niin kuin nyt näyttää.

Maailman menestyneimpiin sijoittajiin lukeutuva Warren Buffett varoitti maanantaina sijoittajia tekemästä liian hätäisiä myyntipäätöksiä osakemarkkinoilla. Hän muistutti CNBC:n haastattelussa, että osakekaupassa on kyse liiketoiminnan ostamisesta ja myymisestä.

”Oikea kysymys on, ovatko amerikkalaisten yhtiöiden liiketoiminnan kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden näkymät muuttuneet edellisten 24 tai 48 tunnin aikana”, Buffett sanoi.

Buffett itse sanoi, että osakkeiden hintojen lasku on hänelle eduksi, koska hänen yhtiönsä Berkshire Hathaway on osakkeiden ostaja, ja osakkeiden halpeneminen tekee ostettavasta liiketoiminnasta halvempaa.

Suomalaisista yhtiöistä kovassa laskussa pörssissä olivat muun muassa raskaan teollisuuden yhtiöt, kuten Outokumpu, Wärtsilä sekä metsäyhtiöt.

Laivamoottoreita valmistavan Wärtsilän osake päätyi lopulta peräti 5,5 prosentin laskuun. Muotitalo Marimekon osake putosi yli seitsemän prosenttia.

Aasia on molemmille tärkeä markkina-alue.

Kaikki Helsingin pörssin kiivaimman kaupankäynnin kohteena olevat osakkeet olivat laskussa. Nokian osake päätyi 2,73 prosentin laskuun.

Stockmannin osake puolestaan kävi kymmenen prosentin laskussa, mutta toipui hieman ja päätyi 5,6 prosentin alamäkeen.

Eurooppalaisista lentoyhtiöistä Air France-KLM ja Easyjet olivat maanantaina yli kymmenen prosentin laskussa. Useat pienet suomalaiset pörssiyhtiöt vajosivat jopa kymmenen prosentin laskuun.

Markkinoiden levottomuutta ja osakekurssien heiluntaa kuvaava Vix-indeksi nousi jyrkästi.

Aiemmin maanantaina osakkeiden hinnat laskivat Aasiassa. Etelä-Korean Kospi-osakeindeksi laski neljä prosenttia.

Venetsian karnevaalien kävelijät käyttivät suojapukuja sunnuntaina. Festivaalien tilaisuuksia peruutettiin koronaviruksen etenemisen takia.

Venetsian karnevaalien kävelijät käyttivät suojapukuja sunnuntaina. Festivaalien tilaisuuksia peruutettiin koronaviruksen etenemisen takia. Kuva: MANUEL SILVESTRI

Markkinoiden alamäki katkaisi helmikuun noususuuntaisen vireen. Pörssit laskivat tammikuun lopulla, kun tiedot koronaviruksen nopeasta leviämisestä Kiinassa tulivat julki, mutta sen jälkeen ne palautuivat uusiin huippulukemiin.

Koronavirustapausten lisääntyminen Kiinan ulkopuolella on kasvattanut todennäköisyyttä taudin laajoista talousvaikutuksista.

Ekonomistit ovat jo aiemmin laskeneet Kiinan talouden kasvuennusteita, kun matkustus- ja liikkumisrajoitukset iskevät turismiin ja tuotantoketjuihin useissa maissa. Virukseen on kuollut Kiinassa noin 2 600 ihmistä ja raportoitujen tartuntojen määrä on noussut yli 77 000:een.

Oxford Economics ennustaa Reutersin mukaan, että talouskasvu vuoden ensimmäisellä puoliskolla pysähtyy kokonaan, jos koronaviruksesta tulee maailmanlaajuinen pandemia.

”Maailmantaloutta uhkaa selvä hidastuminen ja tätä hidastumista voi vahvistaa niin sanottu koronavirus”, sanoi Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire Saudi-Arabian G20-kokouksessa uutistoimisto AP:n mukaan.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Steven Mnuchin arvioi sunnuntaina, että on vielä liian aikaista sanoa, miten taudin leviäminen vaikuttaa maailmantalouteen. ”Tarvitsemme vielä kolme tai neljä viikkoa viruksen seuraamista ennen kuin meillä on kunnon tilastotietoa”, hän sanoi CNBC:llä.

Koronavirus vaati Italiassa seitsemännen kuolon­uhrin, tartunnan saaneita yli 200 – Milanolais­hotellin virkailija HS:lle: ”Nyt lähtee yli 200 euron huone kahdeksalla­kympillä”

Pelko koronaviruksen leviämisestä hermostuttaa osakemarkkinoita: Nasdaq heikkeni liki kaksi prosenttia

Italiassa nyt eniten koronavirus­tartuntoja Aasian ulkopuolella: Itävalta lopetti juna­liikenteen maahan, ensimmäistä tartunnan saanutta etsitään

Kolme suurta suomalaista yhtiötä on keskeyttänyt tuotantoaan Kiinassa koronaviruksen takia

Seuraa uutisia tästä aiheesta