Etelän laskettelu­keskuksissa hiihtoloma oli kaikkien aikojen kehnoin – Vihdissä kävijöitä oli vain tuhat, toimitusjohtaja kuvaa ”katastrofaaliseksi” - Talous | HS.fi
Talous

Etelän laskettelu­keskuksissa hiihtoloma oli kaikkien aikojen kehnoin – Vihdissä kävijöitä oli vain tuhat, toimitusjohtaja kuvaa ”katastrofaaliseksi”

Sekä Vihdissä että Talmassa on tiedossa jo nyt, että rinneyhtiöiden kauden taloudellinen tulos jää heikoksi.

Talman rinteisiin on saatu tehtyä tykkilumesta lasketteluväyliä, vaikka luonnonlunta ei ole satanut tänä talvena Etelä-Suomessa juuri lainkaan. Kuva: Mika Ranta / HS

Julkaistu: 24.2. 18:50

Sipoon Talman ja Vihdin hiihtokeskuksissa muistetaan pitkään viime viikon hiihtoloma. Mukaan mahtui kaksi myrskyä, runsaasti vesisadetta ja niiden seurauksena kävijöiden kato.

Etelä-Suomen laskettelukeskuksissa yhdeksän päivän hiihtoloma on perinteisesti kauden tärkein sesonki. Vihti Skin toimitusjohtaja Sami Uotila arvioi, että tällä kertaa rinteessä vierailleiden asiakkaiden määrä jäi noin tuhanteen, kun parhaimmillaan kävijöitä on ollut loman aikana yhdeksän kertaa enemmän.

Uotila on ollut mukana Ski Vihdin toiminnassa vuodesta 2004. Hän kuvailee kulunutta talvea uransa hankalimmaksi ja Etelä-Suomen hiihtolomaa suorastaan ”katastrofaaliseksi”.

Uotilan mukaan lohtua on tuonut lähinnä se, että yritys on pystynyt pitämään laskettelurinteen lähistöllä sijaitsevan golf-kenttänsä auki talvellakin.

”Siellä on runsaasti pelaajia myös tänään maanantaina.”

Talman toimitusjohtaja Esa Pihlajaniemi kertoo, että asiakkaita oli hiihtoloman aikana vain 15–20 prosenttia siitä, mitä hyvä lomaviikko yleensä kerää.

Sekä Vihdissä että Talmassa on tiedossa jo nyt, että rinneyhtiöiden kauden taloudellinen tulos jää heikoksi. Molemmissa aiotaankin siirtää suosiolla ensi kesälle suunniteltuja investointeja eteenpäin.

”Kevät kertoo, mihin kauden taloudellinen tulos lopulta asettuu. Hyvää tästä ei enää millään tule, mutta huono plus on yhä mahdollinen”, Talman Pihlajaniemi kertoo.

”Olen pyörittänyt laskettelukeskusta 36 vuotta näillä leveysasteilla. Olen nähnyt muutamat lamat ja useita heikkoja talvia. Ei tämä yhteen huonoon talveen kaadu, enkä usko, että ilmastonmuutos juuri tästä lähtien on vienyt etelästä talvet.”

Maanantaina Talman laskettelijoita helli komea auringonlasku. Kuva: Mika Ranta / HS

Uotilan mukaan laskettelukeskuksen vetäjän elämään kuuluu olennaisesti säätiedotusten tutkiminen. Hänen mukaansa on turha murehtia asioista, joihin ei voi vaikuttaa.

Samalla Uotila muistuttaa, että viime talvi oli laskettelukeskuksissa hyvä. Lumi oli maassa etelässäkin itsenäisyyspäivänä ja talvea riitti kevääseen.

Tällä kaudella Vihdissä ensimmäinen rinne oli auki jo marraskuun alussa. Sen jälkeen keskus on päässyt lumettamaan seitsemän kertaa. Lumetus on mahdollista heti, kun lämpötila menee pakkasen puolelle.

”Nyt näyttää sääennusteiden mukaan siltä, että on tulossa pakkasia, joten pääsemme lumettamaan lisää ensi viikonloppua varten. Toivotaan, että luvassa on kylmä maaliskuu.”

Myös Talmassa rinnekausi alkoi heti marraskuun alusta. Pihlajaniemen mukaan nyt on hyvät mahdollisuudet venyttää kausi ennätyksellisen pitkäksi. Se vaatii kuitenkin, että Talmassa voidaan vielä lumettaa lisää.

Keväällä kävijöitä rinteissä on varsinkin viikonloppuisin. Talmassa yksi viikonloppu on yritykselle taloudellisesti tärkeämpi kuin viisi arki-iltaa.

”Onhan se outoa, kun samaan aikaan luonnossa ei ole talvea näkynyt ollenkaan. Tässä korostuu lumetusjärjestelmien tehokkuus.”

Lumetus voi myös käydä kalliiksi rinnekeskuksille. Talmassa lumetus on yhtiön toiseksi suurin kuluerä palkkojen jälkeen.

Suomen hiihtokeskusyhdistyksen (SHKY) mukaan rinneyhtiöt ovat kehnosta säästä huolimatta pystyneet pitämään ovensa avoinna hiihtoloman aikana muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Maanantaina yhdistyksen verkkosivuilla oli 67:n hiihtokeskuksen tiedot. Niistä kuusi oli suljettuna.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors arvioi, että pohjoisen hiihtokeskukset ovat hyötyneet lumitilanteesta. Viime viikolla esimerkiksi Kuusamossa Rukalla oli vierailijoita niin paljon, ettei varustevuokraamossa riittänyt enää kaikille halukkaille välineitä.

Nyt hiihtolomia vietetään Keski-Suomessa ja viikon päästä lomansa aloittavat Pohjois-Suomen koululaiset.

Lindfors uskoo, että tulevaisuudessa yhä useampi Etelä-Suomen hiihtokeskus joutuu varautumaan lumetukseen ja lumen varastointiin.

”Etelässäkin pystyy pyörittämään hiihtokeskusta, mutta kyllä se vaatii kalustoa ja paljon raakaa työtä sekä vankkaa ammattitaitoa.”

Seuraa uutisia tästä aiheesta