Työllisyyden koheneminen yllätti ekonomistit: työllisyysaste nousi 73,4 prosenttiin - Talous | HS.fi
Talous

Työllisyyden koheneminen yllätti ekonomistit: työllisyysaste nousi 73,4 prosenttiin

Työllisiä oli tammikuussa 2 543 000 eli 46 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Julkaistu: 25.2. 8:22, Päivitetty 25.2. 8:53

Työllisten määrä Suomessa kasvoi tammikuussa selvästi. Työllisyysasteen trendiluku oli tammikuussa 73,4 prosenttia, kertoo Tilastokeskus.

Trendiluvusta on poistettu työllisyystilastoihin liittyvä voimakas kausi- ja satunnaisvaihtelu.

Työllisiä oli tammikuussa 2 543 000 eli peräti 46 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Näin voimakas työllisyyden koheneminen tuli yllätyksenä ekonomisteille.

”Kuka olisi ennustanut, että työllisyysasteen trendi nousee 73,4 prosenttiin? En minä ainakaan”, kirjoittaa Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist Twitterissä.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Pertti Taskinen kuvaa muutosta ”yllättävän, jopa epäuskottavan” suureksi.

Hänen mukaansa suurta työllisyyden lisääntymistä voi selittää osin se, että vertailuajankohtana tammikuussa 2019 työllisyysluvut olivat poikkeuksellisen heikot. Lisäksi vaikutusta on satunnaisvaihtelulla: viime vuonna työllisyyskehitys vaihteli kuukausittain paljon.

”Vaisuhkon marraskuun jälkeen joulukuussa ja varsinkin tammikuussa näkyy selvemmän kasvun lukuja. Tämä selittää todennäköisesti myös sitä, miksi työllisyysasteen trendi korjasi niin selvästi ylöspäin nyt tammikuussa”, Taskinen kirjoittaa Tilastokeskuksen blogissa.

Taskinen huomauttaa, että neljännesvuositasolla satunnaisvaihtelu tasoittuu ja tilastojen virhemarginaali pienenee. Neljännesvuositilastot osoittavatkin, että vuoden 2018 jälkeen työllisyyskehityksen hyvä vauhti on hidastunut.

”Summa summarum, jätetään samppanjapullojen poksauttelu myöhemmäksi ja katsotaan ensin helmi- ja maaliskuun luvut, ennen kuin tehdään pidemmälle meneviä johtopäätöksiä työllisyyden äkillisestä muutoksesta ylöspäin.”

Myös työttömien määrä kasvoi tammikuussa. Työttömiä oli 196 000 eli 15 000 enemmän kuin vuoden 2019 tammikuussa. Työttömyysasteen trendiluku oli 6,8 prosenttia.

Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastojen mukaan te-toimistoihin ilmoitettiin tammikuussa enemmän avoimia työpaikkojan kuin vuosi sitten. Ilmoituksia tehtiin lähes 93 000. Kaikkiaan te-toimistoissa oli tammikuussa avoinna 146 400 työpaikkaa, mikä on 12 100 enemmän kuin vuosi sitten.