Aktivistit estivät Uniperin hiilivoimalan testikäynnistyksen - Talous | HS.fi
Talous

Aktivistit estivät Uniperin hiilivoimalan testikäynnistyksen

Ilmastoaktivistit vastustavat Datteln 4 -voimalan käyttöönottoa.

Uniperin Datteln 4 -voimala sijaitsee lähellä Dortmundia Saksassa. Kuva: Marcel Kusch / DPA

Julkaistu: 25.2. 11:27

Joukko ympäristöaktivisteja tunkeutui tiistaina saksalaisen Uniperin Datteln 4 -hiilivoimalaan ja esti voimalan testikäynnistyksen.

Datteln 4 on Saksassa erittäin kiistanalainen hanke. Saksan hallitus on päättänyt, että maa sulkee hiilivoimalat viimeistään 2038, mutta Datteln 4:lle annettiin vielä käynnistyslupa. Voimalan on tarkoitus käynnistyä kesällä.

Ympäristöjärjestöt ovat vaatineet energiayhtiö Fortumia estämään voimalan käynnistyminen. Fortum on Uniperin suurin omistaja. Sillä on nyt noin puolet Uniperin osakkeista, ja maaliskuun loppuun mennessä osuus kasvaa noin 70 prosenttiin.

Fortum on kuitenkin antanut tukensa Uniperin suunnitelmille. Uniperin mukaan Datteln 4:n käyttöönotto mahdollistaa vanhempien hiilivoimaloiden sulkemisen.

Poliisin mukaan 14 aktivistia tunkeutui tiistaiaamuna Datteln 4:n alueelle, kertoo uutistoimisto AFP. Aktivistien mukaan 11 heistä kahlitsi itsensä voimalaan ja esti näin voimalan testikäynnistyksen.

Aktivistit vaativat hiilivoiman välitöntä alasajoa Saksassa.

”Hiilivoimalan käynnistäminen ilmastokriisin aikaan on yhtä hyödyllistä kuin metsäpalon sammuttaminen bensalla. Sen sijaan meidän täytyy luopua hiilestä välittömästi”, sanoo aktivisti Elia Lang järjestöjen tiedotteessa.

HS-analyysi|Uniper avaa pian suuren hiili­voimalan kivi­hiilestä luopuvaan Saksaan – Fortum sai jätti­kaupasta kolauksen maineelleen

Sadat mielenosoittajat vastustivat Saksassa uutta hiilivoimalaa – Suomen Fortumista tuli saksalaisten ympäristöjärjestöjen silmätikku