Tuleeko tästä puusta tehdystä kankaasta puuvillalle haastaja? Jyväskyläläinen yritys loi kierrätettävän tekstiilin ja sai taakseen tunnettuja rahoittajia - Talous | HS.fi
Talous

Tuleeko tästä puusta tehdystä kankaasta puuvillalle haastaja? Jyväskyläläinen yritys loi kierrätettävän tekstiilin ja sai taakseen tunnettuja rahoittajia

Spinnovan toimitusjohtaja Janne Poranen uskoo, että sellusta voi pian valmistaa kilpailukykyisen hintaan vaateteollisuudelle raaka-ainetta.

Spinnova on tehnyt tuotekehitystä Marimekolle. Sekä kuvan paidan että laukun materiaali on puusellupohjaista kuitua. Oikealla Spinnova kehittämää kuitua ja vasemmalla kuidusta tehtyä kangasta. Kuva: Spinnova

Julkaistu: 26.2. 2:00, Päivitetty 26.2. 10:36

Spinnovan toimitusjohtaja Janne Poranen lupaa paljon: yhtiö haluaa valmistaa sellusta tekstiilikuitua, joka on kierrätettävää, hajoaa luonnossa eikä sisällä haitallisia kemikaaleja. Lisäksi sitä aiotaan tuottaa paljon ja kilpailukykyiseen hintaan.

Vaateteollisuudessa Porasen puheet herättävät kiinnostusta. Tällä hetkellä vaatetuotanto saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä. Siksi se haluaisi palavasti vaihtoehtoja puuvillalle ja polyesterille.

HS kertoi runsas viikko sitten Muodin muutos -jutussaan, että yhden puuvillakilon valmistus vaatii Maailman luonnonsäätiön mukaan 20 000 litraa vettä. Yhdestä kilosta puuvillaa voi valmistaa yhden t-paidan ja farkut.

Nyt Spinnovalla on esittää runsaan kahden vuoden kehitysprosessin tuloksena ensimmäiset valmiit vaatteet. Näytekappaleet on tehty yhteistyössä Marimekon kanssa. Myynnissä vaatteita on mahdollisesti muutaman vuoden päästä.

Spinnovan perustajat Poranen ja Juha Salmela ovat molemmat fyysikoita, jotka työskentelivät samaan aikaan VTT:ssä. Sieltä miehet lähtivät vuonna 2014 perustamaan omaa yritystä.

Ehkä tutkijatausta on vaikuttanut siihen, että Porasen myyntipuhe on startup-johtajan suuhun vakuuttavaa mutta silti asiallista.

”Emme missään väitä, että tekisimme markkinoiden kestävintä tai ohuinta kuitua. Kerromme, että tuote on varmasti vaateteollisuudelle riittävän hyvää. Mutta ekologisuudeltaan se on maailman parasta.”

Marimekon suunnittelu- ja tuotekehitysjohtaja Minna Kemell-Kutvonen sanoo Spinnovan sellukuidusta valmistetussa vaatteessa olevan pellavan ja villan tuntuma.

”Haluamme olla mukana kehittämässä tämänkaltaisia ympäristölle vastuullisempia vaihtoehtoja puuvillalle.”

Sellupohjaisesta tekstiilikuidusta kudottua kangasta. Kuva: Spinnova

Poranen kertoo saavansa viikoittain kiinnostuneilta sijoittajilta yhteydenottoja. Tähän mennessä yhtiö on kerännyt ulkopuolista rahoitusta yhteensä 19 miljoonaa euroa.

Rahoittajina on Suomen sijoituspiireistä tuttuja nimiä. Spinnovan hallituksen puheenjohtaja on peliyhtiö Small Giantin toimitusjohtaja Timo Soininen. Muita jäseniä ovat muun muassa maailman suurimman selluyhtiön Suzanon teknologiajohtaja Fernando Bertolucci ja Maki-rahaston perustajiin kuuluva Ilkka Kivimäki.

Brasilialainen Suzano on Jyväskylässä toimivalle Spinnovalle strateginen kumppani ja yksi omistajista. Tarkoituksena on perustaa Suzanon kanssa yhteisyritys, joka vastaa tulevan tuotantolaitoksen kustannuksista.

Viime syksynä Spinnovan piti pohtia, järjestääkö uusi rahoituskierros ja ottaa mukaan uusia sijoittajia. Pohdinta päättyi siihen, että nykyiset omistajat mieluummin lisäsivät panostustaan yhteensä 11 miljoonalla eurolla.

Nyt Spinnovalla on jo koetehdas, joka on maksanut kaikkineen noin kymmenen miljoonaa euroa. Poranen sanoo, että uusi tehdas on suunnittelupöydällä, mutta vielä ei ole edes päätetty, mihin se rakennetaan. Rakentaminen vaatii joka tapauksessa kymmeniä miljoonien eurojen investoinnin.

”Meille olisi luontevaa, että tehdas rakennetaan Jyväskylään.”

Yleensä startup-yhtiöillä on kiire saada tuotteensa markkinoille, sillä aina on vaarana, että joku muu ehtii ensin. Porasen mukaan Spinnovalla ei tätä ongelmaa ole.

”On hyvä vaan, jos puuvillalle ja polyesterille kehittävät vaihtoehtoja muutkin. Kysyntä on valtavaa ja kasvaa entisestään. Meidän etuna on, että maailmalla kenelläkään muulla ei ole tarjota samanlaisia ratkaisuja kuin meillä.”

Spinnovan haasteena on osoittaa, että se pystyy valmistamaan sellusta suuria määriä tekstiilikuitua. Kuva: Spinnova

Nyt Spinnova on tehnyt tuotekehitystä Marimekon lisäksi norjalaisen ulkoiluvaatteita valmistavan Bergansin kanssa.

”Olemme valinneet hyvin kriittisesti kumppaneita. Olennaista on saada yhtiöiltä siunaus, että ovat valmiita panostamaan kehitystyöhön.”

Porasen mukaan nyt Spinnovan haasteena on osoittaa, että se pystyy valmistamaan sellusta suuria määriä tekstiilikuitua. Tuotantokustannukset pitää saada tasolle, että valmis tuote pystyy suuressa mittakaavassa kilpailemaan puuvillan ja polyesterin kanssa.

”Pahimmat pullonkaulat on saatu ratkottua. Loppu on kiinni siitä, miten paljon kehitystyöhön pannaan rahaa. Pitää muistaa, että Suzano on maailman suurin selluyhtiö ja heitä kiinnostavat nimenomaan suuret volyymit.”

Poranen myöntää, että Spinnovan arvostus ja tulevaisuuden odotukset ovat euroissa jo nousseet korkealle. Hänen mielestään siihen on hyvät perusteet.

”Jos onnistumme saamaan kuitumarkkinasta vaikka vain puolen prosentin osuuden, se tarkoittaa muutaman miljardin euron liikevaihtoa.”

Marimekko lähtee mukaan kehittämään puupohjaista lankaa, jonka se toivoo mullistavan koko tekstiiliteollisuuden – ”Se on kuin pumpulihaituvaa ja eristää lämpöä kuin lampaanvilla”

Seuraa uutisia tästä aiheesta