Lämmin talvi puolitti sähköntuotannon päästöt tammikuussa - Talous | HS.fi
Talous

Lämmin talvi puolitti sähköntuotannon päästöt tammikuussa

Päästöjen vähenemistä selittävät myös teollisuuden vähäinen tuotanto ja tuulivoimatuotannon kasvu.

Tammikuu oli poikkeuksellisen lämmin. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Julkaistu: 26.2. 9:30

Sähköntuotannon päästöt Suomessa ovat vähentyneet merkittävästi poikkeuksellisen lämpimän talven vuoksi.

Tammikuussa sähköntuotannon päästöt olivat lähes puolet pienemmät kuin viime vuonna samaan aikaan. Energia-alan etujärjestön Energiateollisuuden alustavien laskelmien mukaan sähköntuotannon päästöt olivat tammikuussa 2020 jopa 47 prosenttia pienemmät kuin tammikuussa 2019.

Suuri pudotus johtuu osin siitä, että vertailukohdat ovat eräänlaisia ääripäitä, huomauttaa Energiateollisuuden tuotantoyksikön johtaja Jari Kostama.

”Vuoden 2019 tammikuussa sähköä käytettiin enemmän kuin koskaan aikaisemmin, vuoden 2020 tammikuu taas on historian lämpimimpiä”, Kostama sanoo tiedotteessa.

Pudotus ei kuitenkaan täysin selity kuukausitason heilahtelulla. Päästöt ovat vähentyneet merkittävästi myös, jos mittarina käytetään päästöjen 12 kuukauden summaa. Vuositasolla päästöt ovat vähentyneet viime vuoden tammikuuhun verrattuna noin 30 prosenttia.

Talven lämpöaallon lisäksi taustalla ovat teollisuuden vähentynyt tuotanto sekä vauhdilla kasvava tuulivoimatuotanto.

Teollisuuden suhdanteen ja lakkojen vuoksi tuotanto on vähäisempää. Lämpimän talven vuoksi lämmitystä tarvitaan vähemmän. Siksi sähkön kulutus on tällä hetkellä noin 14 prosenttia vähäisempää kuin vuosi sitten.

Tammikuussa tuulisähköä tuotettiin Suomessa yli kaksi kertaa enemmän kuin vuosi sitten. Vuositasolla tuulivoiman lisäys on noin 12 prosenttia.

Oikaisu 27.2. klo 8.30: Korjattu kuvaajan asteikko.