Hongkong jakaa jokaiselle kansalaiselle lähes 1 200 euron edestä rahaa – tarkoituksena elvyttää korona­viruksen runtelemaa taloutta - Talous | HS.fi
Talous

Hongkong jakaa jokaiselle kansalaiselle lähes 1 200 euron edestä rahaa – tarkoituksena elvyttää korona­viruksen runtelemaa taloutta

Jokainen täysi-ikäinen kansalainen saa hallitukselta lähes 1 300 euroa.

Hongkongin poliisi evakuoi helmikuun alussa asukkaita asuinalueelta, jolla on havaittu koronavirusta. Kuva: TYRONE SIU / Reuters

Julkaistu: 26.2. 11:45

Hongkong elvyttää talouttaan jakamalla rahaa kansalaisilleen, kertoo South China Morning Post.

Hongkongin talous on kärsinyt pitkään jatkuneista, rajuista mielenosoituksista sekä koronaviruksen leviämisen estämiseksi tehdyistä varotoimista. Itsehallintoalueen hallitus yrittää vauhdittaa talouskasvua ja helpottaa kansalaisten ja yritysten tilannetta runsaan 14 miljardin euron elvytyspaketilla.

Osana pakettia hallitus jakaa kansalaisille rahaa yli kahdeksan miljardin euron edestä. Jokainen täysi-ikäinen kansalainen saa hallitukselta 10 000 Hongkongin dollarin eli lähes 1 200 euron kertapotin.

Myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa on esitetty ajatuksia, että taloutta voisi elvyttää jakamalla rahaa suoraan kansalaisille. Niin sanotun helikopterirahan idea kuitenkin poikkeaa Hongkongin toimista siinä, että helikopteriraha on rahaa, jonka keskuspankki jakaa suoraan kansalaisille, kun taas Hongkongissa raha tulee itsehallintoalueen budjetista.

Rahan jakamisen lisäksi Hongkong yrittää elvyttää taloutta muilla keinoin. Hallitus takaa yritysten lainoja, laskee yritysveroa ja maksaa kansalaisille veronpalautuksia.

Hongkongilla on varaa elvytystoimiin, sillä se on kerännyt vuosien mittaan noin 130 miljardin euron taloudellisen puskurin.

Elvytystoimien seurauksena Hongkongin budjettivaje kasvaa 1,3 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen. Vaje on suurin 15 vuoteen. Seuraavassa, vuosien 2020–2021 budjetissa vaje kasvaa jo 4,8 prosenttiin.

Junamatkustaja kertoi epäilevänsä koronavirusta, VR veti vaunun liikenteestä siivousta varten

Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

HS-analyysi: Aseellinen wc-paperiryöstö kertoo epäluottamuksesta, johon Hongkong on uponnut