Tallink aikoo rakentaa uuden sataman ja konserttikeskuksen Tallinnan Linnahalliin, kaupankäynti osakkeella keskeytettiin - Talous | HS.fi
Talous

Tallink aikoo rakentaa uuden sataman ja konserttikeskuksen Tallinnan Linnahalliin, kaupankäynti osakkeella keskeytettiin

Hanke tulee Tallinnan Linnahallin yhteyteen. Linnahall on vuonna 1980 valmistunut suuri kulttuuri- ja urheilukeskus Tallinnan sataman läheisyydessä, joka on kuitenkin seissyt jo pitkään käyttämättömänä.

Suunnitelmissa on rakentaa Linnahallin edustalle satama lauttoja varten. Aiemmin Linnahallin edustalla liikennöi Linda Line -varustamo. Kuva: Gustavo Alavedra

Julkaistu: 26.2. 12:45, Päivitetty 26.2. 15:12

Laivayhtiö Tallink ja Tallinnan kaupunki aikovat rakentaa Tallinnan Linnahallista kokous- ja konserttikeskuksen. Sen yhteyteen suunnitellaan myös matkustajasatamaa, hotellia ja kauppakeskusta.

Tallink, Tallinnan kaupunki ja Viron suurin sijoitusyhtiö Infortar ovat kirjoittaneet Linnahallin kehittämisestä aiesopimuksen. Osapuolet perustavat yhteisyrityksen, jonka omistajuus jakautuu seuraavasti: Tallinnan kaupunki omistaa 34 prosenttia, Tallink-konserni 33 prosenttia ja Infortar 33 prosenttia.

”Kansainvälinen konferenssi- ja konserttikeskus yhdessä matkustajasataman kanssa piristää matkailualaa, yleistä taloutta ja luo työpaikkoja tulevaisuudessa”, Tallinnan pormestari Mihhail Kõlvar sanoo.

Yhteisyrityksen perustamisen yhteydessä osapuolet sijoittavat yritykseen yhteensä miljoona euroa. Tallinnan kaupungilta ei odoteta sen jälkeen muita taloudellisia panostuksia hankkeeseen.

Hankkeen arvioidut kokonaiskustannukset ovat noin 300 miljoonaa euroa.

”Tallinna tarvitsee uusia mahdollisuuksia turismin kehittämiseksi, jotta se voi menestyksekkäästi kilpailla Helsingin, Riian ja Tukholman kanssa”, Tallinkin toimitusjohtaja Paavo Nõgene sanoo.

Vähän ennen uutista kaupankäynti Tallinkin osakkeella keskeytettiin.

Tallink on listattu Tallinnan pörssiin ja rinnakkaislistattu Helsinkiin.

Massiivinen Linnahall on vuonna 1980 valmistunut suuri kulttuuri- ja urheilukeskus Tallinnan sataman läheisyydessä, joka on kuitenkin seissyt jo pitkään käyttämättömänä. Rakennus on päässyt huonoon kuntoon, ja sen kohtalosta on kiistelty jo vuosikausia. Rakennusta pelastavaa remonttia on yleisesti pidetty liian kalliina toteutettavaksi.

Hankkeen osapuolet sanovat ottavansa Linnahallin historiallisuuden huomioon, ja noudattavansa kunnostusta koskevia erityisvaatimuksia. Linnahallin kehittämisestä järjestetään arkkitehtikilpailu.

HS vieraili Linnahallissa viime syksynä. Tältä rakennuksessa näytti silloin:

Naulakot ovat seisseet tyhjillään Linnahallin konserttisalin aulassa jo pitkään. Kuva: Alma Onali / HS

Linnahallin konserttisalissa on istumapaikat lähes 5 000 ihmiselle. Kuva: Alma Onali / HS

Linnahallin konserttisalin aula on avara, ja sieltä avautuu näkymä merelle. Kuva: Alma Onali / HS

Tallinkin suunnitelmissa on rakentaa Linnahallin edustalle satama lauttoja varten. Aiemmin Linnahallin edustalla liikennöi Linda Line -varustamo.

Tallinkin toimitusjohtaja Nõgene sanoo, että Tallink aikoo pysyä myös Tallinnan sataman D-terminaalissa. Tiedotustilaisuudessa Nõgene sanoi, että Linnahallin yhteyteen tuleva satama lisää kilpailua, mikä hyödyttää Viron taloutta.

Nõgene puhui D-terminaalin yhteydessä Ruotsin-laivoista, joten on mahdollista, että jatkossa Suomesta tulevat lautat ohjattaisiin Linnahallin satamaan, sanomalehti Postimees arvioi.

Yksi ongelma Linnahallin kehittämisessä liittyy liikenteeseen. Suurten muutosten myötä kävijämäärät kasvavat huomattavasti, eivätkä tämänhetkiset liikennejärjestelyt riitä suurten ihmismassojen tuomiseen.

Tallinnan pormestarin mukaan maanalaisen liikenneväylän rakentaminen on lähes ainoa mahdollisuus, mutta eri vaihtoehtoja tutkitaan vielä.

Sopimuksen osapuolet sopivat yhteistyön periaatteista ja toimintasuunnitelmasta lähikuukausien aikana. Tallinnan kaupunginvaltuuston pitää vielä tukea päätöstä. Yhteisyrityksen odotetaan muodostuvan jo tämän kevään aikana.

Uuden keskuksen arvioitu rakennusaika on kolme vuotta siitä, kun kaikki tarvittavat luvat on saatu ja kaikki vaadittavat sopimukset on allekirjoitettu.