Suomalaiset pankit myivät Otto-automaatit ruotsalaiselle ostajalle - Talous | HS.fi
Talous

Suomalaiset pankit myivät Otto-automaatit ruotsalaiselle ostajalle

Kaupalla ei ole pankkien mukaan vaikutusta Otto-automaattien toimintaan.

Suomalaiset pankit myivät Otto-automaatit ruotsalaisyhtiölle. Kuva: Antti Hämäläinen

Julkaistu: 26.2. 13:36

Danske Bank, Nordea ja OP myyvät Otto-käteisautomaatteja pyörittävän Automatian ruotsalaiselle Loomis-yhtiölle.

Suomalaispankit ovat sopineet kaupan yhteydessä pitkäaikaisista palvelusopimuksista Automatian kanssa. Pankkien mukaan kaupalla ei ole vaikutusta Otto-automaattien toimintaan.

”Kansainvälisesti käteisen ja maksamisen palveluihin keskittynyt uusi omistaja pystyy varmistamaan Automatialle erinomaiset edellytykset korkealaatuisten käteispalveluiden tarjoamiseen myös jatkossa. Uusi omistusrakenne selkeyttää Automatian roolia itsenäisenä asiantuntijana ja palveluntarjoajana. Kuluttajille kauppa ei aiheuta muutoksia palveluihin”, sanoo Automatian hallituksen puheenjohtaja Petri Nikkilä.

Uusi omistaja Loomis on Ruotsissa pörssilistattu käteisen rahan käsittelyyn erikoistunut kansainvälinen yhtiö. Käytännössä se tekee esimerkiksi käteisen kuljettamista panssaroiduilla ajoneuvoilla. Suomessa yhtiöllä on 10 toimipistettä ja noin 500 työntekijää.

Kaupan yhteydessä on sovittu, että Nordea ja OP hankkivat oikeudet Automatian omistamaan Siirto-brändiin. Nordea ja OP jatkavat Siirto-palvelun tarjoamista asiakkailleen entiseen tapaan.

Käteisautomaattien liiketoiminta on ollut murroksessa, kun käteisen käyttö on vähentynyt ja nostojen sääntely muuttunut.

Vuoden 2017 alussa tuli voimaan EU:n ja Finanssivalvonnan linjaus, jonka mukaan kunkin pankin kortilla tehdyn noston pitää olla samanhintainen kaikissa EU:n alueella sijaitsevissa automaateissa.

Suomessa Automatian Otto-automaatit olivat pitkään käteisnostojen yksinvaltiaan asemassa, mutta viime vuosina norjalaisen Nokas-konsernin Nosto-automaatit ovat yleistyneet voimakkaasti.