Mitä jos koronavirus iskee omalle työpaikalle? Saksassa Webaston työntekijä otti särkylääkettä ja ehti tartuttaa kollegansa ennen kuin ymmärsi sairastuneensa - Talous | HS.fi
Talous

Mitä jos koronavirus iskee omalle työpaikalle? Saksassa Webaston työntekijä otti särkylääkettä ja ehti tartuttaa kollegansa ennen kuin ymmärsi sairastuneensa

Suomessakin yritysten kannattaa varautua etukäteen mahdollisiin koronavirustartuntoihin, ohjeistaa Elinkeinoelämän keskusliitto. Webaston toimitusjohtajan Holger Engelmannin mukaan tartuntamäärä saatiin rajattua kahdeksaan yrityksen hyvän valmistautumisen ja nopean reagoinnin ansiosta.

Webasto tekee autojen lämmitys- ja jäähdytysratkaisuja. Kuva: Christof Stache / AFP

Julkaistu: 26.2. 15:38

Tätä miettii nyt moni Suomessakin: mitä tapahtuisi, jos omalta työpaikalta todettaisiin koronavirustartunta?

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) julkaisi tällä viikolla käytännön ohjeistuksensa yrityksille ja kehotti niitä päivittämään omat suunnitelmansa koronaviruksen varalle.

Etukäteen varautuminen oli olennainen osa myös saksalaisen Webaston toimintaa, kun uusi koronavirus alkoi levitä sen työntekijöiden keskuudessa.

Suomalaisillekin tuttuja autojen lämmitys- ja jäähdytysratkaisuja tekevässä Webastossa virus alkoi edetä, kun yrityksen kiinalainen työntekijä vieraili yrityksen pääkonttorilla Stockdorfissa Saksan Baijerissa runsas kuukausi sitten 19.–23. tammikuuta.

Hän toi tietämättään viruksen mukanaan. Siitä alkoi tartuntaketju, joka sairastutti lopulta kahdeksan ja vei lähes kaksisataa ihmistä testiin ja yli tuhat ihmistä etätöihin kahdeksi viikoksi.

Tapaus teki Webastosta maailmankuulun – tosin tavalla, jota yksikään yritys ei toivoisi. Kyseessä oli nimittäin Euroopan ensimmäinen tapaus, jossa uusi koronavirus tarttui ihmisestä ihmiseen.

Webaston toimitusjohtaja Holger Engelmann puhui medialle 12. helmikuuta. Kuva: Peter Kneffel / DPA

Webaston toimitusjohtajalle Holger Engelmannille tieto alaisensa virustartunnasta oli sokki. Engelmann kertoi saksalaislehti Süddeutsche Zeitungin haastattelussa itsekin tavanneensa kiinalaisnaisen pääkonttorilla.

Kun Shanghaissa asuva kiinalaisnainen lähti työmatkalle Saksaan, hän ei tiennyt olevansa sairas.

Pari päivää ennen matkaansa nainen oli tavannut vanhempansa. He olivat tulleet Wuhanista Shanghaihin tapaamaan tytärtään. Wuhanin kaupunki on koronavirusepidemian ydinaluetta.

Nainen lensi Shanghaista Stockdorfiin, joka on pieni paikka Münchenin kupeessa. Siellä asuu nelisentuhatta ihmistä, ja se on Webaston kotikylä.

Nainen tapasi kollegoitaan ja piti heille työpajan tavallisen työmatkan tapaan. Hänellä oli lihaskipuja ja väsynyt olo, mutta hän ei pitänyt merkkejä kummoisinakaan oireina. Hän otti särkylääkettä ja jatkoi töitään.

Vasta paluulennolla Kiinaan nainen tuli toden teolla kipeäksi.

Webaston pääkonttori Stockdorfissa. Kuva: MICHAEL DALDER / Reuters

Työmatkansa aikana hän oli tavannut noin kaksikymmentä ihmistä. Yksi heistä, 33-vuotias saksalaismies, alkoi oireilla samana päivänä, kun nainen oli kotimatkalla kohti Kiinaa. Miehelle tuli 39 asteen kuume, yskä ja lihaskipuja.

Mies oli kotona pari päivää, tunsi olonsa pian jo paremmaksi ja meni takaisin töihin. Hän palasi toimistolle 27. tammikuuta eli samana päivänä, kun kiinalaiskollega ilmoitti työnantajalleen sairastavansa uuden koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-tautia.

Webasto alkoi jäljittää ihmisiä, jotka olivat tavanneet kiinalaisnaisen tämän työmatkan aikana. Yksi heistä oli 33-vuotias saksalaismies. Hänestä tuli Saksan ensimmäinen koronavirustapaus.

Webasto ilmoitti, että pääkonttori suljetaan. Työntekijöitä on runsaat tuhat, ja heidät käskettiin tekemään etätöitä. Parikymmentä ihmistä jatkoi työskentelyään toimistolla estääkseen suuret katkot tuotannossa. He tekivät niin vapaaehtoisesti.

Pääkonttoriin on sijoitettu yrityksen hallintoa ja kehitystyötä.

Holger Engelmann Kuva: Peter Kneffel / DPA

Webaston Engelmann on korostanut, että he päättivät pääkonttorin sulkemisesta itse. Terveysviran­omaiset eivät ehtineet vaatia sitä, vaikka yritys oli heihin yhteydessä heti tartuntatiedon saatuaan.

”Tiedotimme työntekijöillemme asiasta hyvin avoimesti alusta asti. Kerroimme sairaudesta ja suojatoimista, jotta turhia pelkoja ei tulisi. Ihmiset reagoivat hyvin ja ovat olleet varovaisia”, Engelmann kertoi saksalaislehdelle.

Kriisiä hoiti sitä varten luotu tiimi, jossa on noin parikymmentä henkeä: talon johtoa, viestintäväkeä ja it-puolen työntekijöitä. Kriisinhallintatiimejä oli itse asiassa kaksi.

Kaksoisvarmistus otettiin käyttöön sen varalta, että toinen tiimi saisi tartunnan. Siinä tapauksessa toinen tiimi astuisi tilalle.

Vaikka toimisto pantiin kiinni, tartuntoja paljastui lisää.

Kaikista kiinalaisnaisen tavanneista tehtiin luettelo, jota ryhdyttiin käymään läpi systemaattisesti. Heidät testattiin.

Webastolle seuraava viikko oli synkkä. Yhtenä päivänä kaksi työntekijää sairastui, sitten kolme lisää ja taas yksi, jonka koko perhe oireili. Hänellä oli kolme lasta, joista nuorin oli puolivuotias ja vanhin viisivuotias.

Lopulta tartunta vahvistettiin kahdeksalla ihmisellä, joista yksi oli lapsi.

Kaikkiaan noin 180 Webaston työntekijää tai heidän läheistään testattiin viruksen varalta. Heistä 80 määrättiin eristyksiin oireiden takia, vaikka testitulos oli negatiivinen.

Webastolaiset kohtasivat syrjintää, toimitusjohtaja kertoo. Terveitä työntekijöitä ei haluttu asiakkaiksi leipomoon, autokorjaamo ei halunnut korjata autoa, ja lapsia pyydettiin jäämään pois päiväkodista.

Engelmann kertoi olleensa pettynyt reaktioihin. Yritys valitsi avoimen tiedotuksen, mutta jälkikäteen mielessä on käynyt, oliko se järkevää.

”Olemme olleet erittäin avoimia aiheesta alusta alkaen. Olemme toimittaneet paljon tietoa nopeasti, sekä sisäisesti että ulkoisesti. Ymmärrän, että ihmisiä pelottaa, mutta jos avoimuus johtaa siihen, että ihmisiä syrjitään, se ei välttämättä kannusta samanlaiseen avoimuuteen ensi kerralla.”

Pääkonttori oli kaksi viikkoa suljettuna. Se desinfioitiin ennen uudelleen aukeamista. Kuva: Christof Stache / AFP

Engelmannin mielestä olisi tärkeää pystyä kohtaamaan kriisit ilman yhteiskunnan jakautumista. Nyt tilanne meni hetkittäin niin pitkälle, että Webaston työntekijöiden sukulaisiakin lähetettiin pois työpaikoiltaan.

”Minulle on erityisen tärkeää, että kouluissa ja lastentarhoissa on yhtenäinen linja. Yksittäiset laitokset eivät voi sulkea pois webastolaisten lapsia”, hän kommentoi Süddeutsche Zeitungille.

Engelmann on todennut Webaston olevan tyytyväinen siihen, miten yhtiö onnistui viruksen torjunnassa. Tartuntaketju saatiin katkaistua, eikä tauti levinnyt esimerkiksi muihin toimipisteisiin. Matkan varrella on myös opittu monta asiaa.

Yrityksen ratkaisut olivat tällaisia: Informoi tartunnasta välittömästi viranomaisia ja huolehdi sairastunut asianmukaiseen hoitoon. Sulje tartunta-alue, keskeytä tapaamiset, käske ihmisiä pysymään poissa työpaikalta. Mieti etukäteen ydinryhmä, joka kutsutaan koolle, jos yritys kohtaa esimerkiksi koronaviruksen kaltaisen kriisin. Hanki jokaiselle varajäsen. Tiedota työntekijöitä sekä mediaa avoimesti ja ajantasaisesti, jotta turha pelko ei leviä.

Nyt Webaston pääkonttori on jälleen auki. Se avattiin kahden viikon kiinniolon jälkeen. Työtilat, kokoushuoneet, keittiöt ja saniteettitilat siivottiin ja desinfioitiin ennen työntekijöiden paluuta.

Oikaisu 26.2. klo 16.22: Jutussa luki virheellisesti, että parikymmentä ihmistä jatkoi työskentelyään toimistolla varmistaakseen suuret katkot tuotannossa. He jatkoivat työskentelyään estääkseen tuotantokatkot.

Ohjeita yrityksille koronaviruksen varalta

Muistuta työntekijöitä hyvästä käsihygieniasta.

Ohjeista, miten oireita saaneiden tulee toimia.

Mieti, onko työmatkoja syytä rajoittaa.

Pohdi, onko riskialueilla vierailleiden syytä tehdä etätöitä kotoaan jonkin aikaa matkalta palaamisen jälkeen, vaikka oireita ei olisikaan.

Seuraa tilanteen kehitystä mieluiten päivittäin. Varautumistason määritykseen saa tukea Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistuksesta ja ulkoministeriön matkustustiedotteista.

Tee suunnitelma tartuntatapauksen varalta. Millaiset vaikutukset sillä olisi yritystoimintaan, ja miten riskejä voi minimoida?

Lähde: Elinkeinoelämän keskusliitto

Koronavirus levisi ensimmäistä kertaa Etelä-Amerikkaan, myös Norjassa havaittiin ensimmäinen tartunta

Helsingin pörssi toipui aamupäivän notkahduksesta

Teneriffalla hotelliin eristetyt suomalaiset kertovat kahdesta ensimmäisestä karanteeni­päivästä: ”Täällä ei ilmoiteta mitään”

Junamatkustaja kertoi epäilevänsä koronavirusta, VR veti vaunun liikenteestä siivousta varten

Suomalaiset yritykset tehneet laajoja rajoituksia työmatkoihin korona­viruksen takia – Aasiaan matkustamiseen tarvitaan Koneella ”todella järeä syy”