Suomalaiset yritykset tehneet laajoja rajoituksia työmatkoihin korona­viruksen takia – Aasiaan matkustamiseen tarvitaan Koneella ”todella järeä syy” - Talous | HS.fi
Talous

Suomalaiset yritykset tehneet laajoja rajoituksia työmatkoihin korona­viruksen takia – Aasiaan matkustamiseen tarvitaan Koneella ”todella järeä syy”

HS:n soittokierroksella yrityksiin selvisi, että koronaviruksen etenemistä seurataan tarkasti ja matkustusrajoituksia on asetettu paljon.

Matkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä tammikuussa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Julkaistu: 26.2. 16:08

Suomalaiset yritykset ovat jo tehneet laajoja rajoituksia työmatkoihin koronaviruksen takia. Valtaosa yrityksistä on keskeyttänyt kaiken matkustamisen Kiinaan tai Aasiaan ja tehnyt muitakin muutoksia matkakäytäntöihin.

Koronavirus vaikuttaa suomalaiseen työntekoon erityisen paljon, koska valtaosa suomalaisista suuryrityksistä on vientiyrityksiä. Ne elävät ulkomaisesta myynnistä, ja yhtiöiden työntekijät matkaavat tiiviisti maailmalla.

Öljy- ja biopolttoaineyhtiö Neste on yksi niistä suomalaisyrityksistä, jotka ovat perustaneet erillisen ryhmän seuraamaan koronaviruksen etenemistä.

”Tämä on tilanne, jossa pitää seurata hyvin monipuolisesti kansainvälisten ja kansallisten terveysviranomaisten päätöksiä”, sanoo Nesteen henkilöstöjohtaja Hannele Jakosuo-Jansson.

Nesteen seurantaryhmä tekee Jakosuo-Janssonin mukaan päätöksensä ”faktapohjaisesti”, kansainvälisten ja kansallisten terveysviranomaisten ohjeita seuraten.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK suosittelee, että suomalaiset yritykset ottaisivat käyttöön omailmoitukset poissaoloissa, joissa on syytä epäillä koronavirusta. Tällöin työntekijän ei tarvitse mennä työterveyteen vaan hän voi jäädä kotiin ilmoittamalla työnantajalle.

HS kysyi suomalaisilta suuryrityksiltä, millaiset ohjeet työntekijöille on annettu matkustamisesta.

Neste

Matkustamista on rajoitettu Kiinaan, Singaporeen ja Koreaan, joihin yhtiön työntekijät muuten paljon matkustavat. Vain hyvin kriittiset matkat tehdään.

”Eurooppaan ei ole tehty vielä mitään rajoituksia, mutta lähipäivät näyttävät”, sanoo Nesteen henkilöstöjohtaja Hannele Jakosuo-Jansson.

Kone

Matkustusrajoitus on voimassa Kiinaan ja koko Aasian ja Tyynenmeren alueelle.

”Se on käytännössä ehdoton. Pitää olla todella järeä syy, että sinne pääsee matkustamaan”, sanoo viestintäjohtaja Hanna Rutanen.

Lisäksi Italiaan matkustamista pyydetään välttämään.

Wärtsilä

Matkustuskielto Kiinaan ja Italiaan voimassa tällä hetkellä maaliskuun alkuun asti. Triestessä ja Genovassa on pakolliset terveystarkastukset, kokouskielto ja etätyökehotus.

Useissa muissa maissa kuten Koreassa ja Japanissa kannustetaan etätöihin ja kokoontumisten välttämiseen.

Metso

Metso ohjeistaa matkustamisen välttämistä Kiinaan kokonaan. Muille tartunta-alueille matkustamista tulisi välttää mahdollisuuksien mukaan. Myös suuria ihmismääriä kokoaviin tapahtumiin matkustamista tulisi välttää eikä sellaisia pitäisi järjestää itse. Kokoukset, joissa on osallistujia useista eri maista, pitäisi ensisijaisesti hoitaa virtuaalisesti.

Kemira

Kiinan matkustusrajoitus laajennettiin hiljattain koskemaan koko Aasian aluetta. Erittäin kriittisistä syistä tehdään poikkeuksia. Lisäksi muille tartunta-alueille ohjeita tarpeettoman matkustamisen välttämisestä ja esimerkiksi julkisten kulkuneuvojen välttämisestä.

UPM

Työmatkoja tietyille alueille on rajoitettu viranomaisohjeiden ja oman riskiarvion perusteella. Riskialueella lomailevien tulee ennen töihin paluuta ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon, joka arvioi, voiko työntekijä palata suoraan työpaikalle vai aloittaisiko hän etätöillä.

Cargotec

Liikematkustamista on pyritty vähentämään. Koronaviruksen riskialueilla suositaan etätyöskentelyä. Henkilöstöä ohjeistetaan viranomaisten suositusten mukaisesti.

Nokia ja Marimekko kieltäytyivät kommentoimasta aihetta.

Teneriffalla hotelliin eristetyt suomalaiset kertovat kahdesta ensimmäisestä karanteeni­päivästä: ”Täällä ei ilmoiteta mitään”

Koronavirus levisi ensimmäistä kertaa Etelä-Amerikkaan, myös Norjassa havaittiin ensimmäinen tartunta

Helsingin pörssi toipui aamupäivän notkahduksesta

Mitä jos koronavirus iskee omalle työpaikalle? Saksassa Webaston työntekijä otti särkylääkettä ja ehti tartuttaa kollegansa ennen kuin ymmärsi sairastuneensa