Osakkeet halpenivat rajusti Yhdysvalloissa, myös Helsingin pörssi päätyi taas laskuun - Talous | HS.fi
Talous

Osakkeet halpenivat rajusti Yhdysvalloissa, myös Helsingin pörssi päätyi taas laskuun

Teknologiayhtiö Microsoft varoitti tuloksensa heikkenemisestä koronaviruksen aiheuttamien tuotantovaikeuksien takia.

Meklarit tekivät kauppaa Yhdysvalloissa tiistaina. Osakekurssit ovat laskeneet viikon aikana voimakkaasti koronaviruksen aiheuttamien pelkojen takia. Kuva: Scott Heins

Julkaistu: 27.2. 9:24, Päivitetty 27.2. 23:18

Osakekurssit halpenivat voimakkaasti Yhdysvalloissa torstaina, kun sijoittajat jatkoivat koko viikon kestänyttä hermoilua koronaviruksen talousvaikutuksista.

Dow Jones -indeksi ja S&P 500 -indeksi heikkenivät 4,4 prosenttia, kun taas Nasdaq-indeksi putosi 4,6 prosenttia.

Helsingin pörssi päätyi niin ikään torstaina laskuun. Pörssin sulkeutuessa osakkeiden suuntaa kuvaava OMX Helsinki 25 -indeksi päätyi 2,8 prosentin laskuun.

Uutistoimisto Bloombergin uutinen Nokian mahdollisista yritysjärjestelyistä tai liiketoiminnan uudistuksista käänsi yhtiön osakekurssin nousuun. Välillä osakkeen kallistuminen oli kolmen prosentin luokkaa. Pörssin sulkeuduttua Nokiakin päätyi kuitenkin 0,5 prosenttia miinukselle.

Lue lisää: Uutistoimisto Bloombergin lähteiden mukaan Nokia harkitsee isoja muutoksia liiketoimintaansa

Myös Aasian pörssit olivat torstaina laskussa. Japanin Nikkei-indeksi laski torstaina 2,3 prosentti. Aasian ja Tyynenmeren alueen yleistä suuntaa kuvaava indeksi heikkeni runsaan prosentin.

Osakemarkkinat ympäri maailman olivat alkuvuodesta pääasiassa nousuvireessä, kunnes ne äkillisesti vajosivat maanantaina. Taustalla oli koronaviruksen leviäminen Kiinan ulkopuolella ja sen mahdolliset vaikutukset maailmantalouteen.

Yhdysvaltojen joukkovelkakirjojen korot ovat puolestaan vajonneet uusiin ennätyksiin, koska sijoittajat ovat halunneet siirtää varojaan turvallisina pitämiinsä arvopapereihin totuttua pienemmälläkin tuotolla.

Nomuran analyytikko Stuart Oakley arvioi Reutersilla, että syynä on uutisten luoma massahysteria.

”Maailmanlopun pelot saavat ihmiset välttämään riskiä ja laittamaan rahansa turvasatamiin, joista suurin on Yhdysvaltojen 10-vuotiset joukkovelkakirjat”, Oakley sanoi.

Teknologiayhtiö Microsoft varoitti torstain vastaisena yönä Suomen aikaa, että koronavirus tulee heikentämään sen tulosta.

Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella esiintyi Intiassa tiistaina. Keskiviikkona Microsoft varoitti tuloksensa heikentymisestä. Kuva: Manjunath Kiran

Microsoft kertoi, että sen Windows- ja Surface-liiketoiminta-alueet kärsivät siitä, että tuotanto­ketju on palaamassa normaaliksi hitaammin kuin aiemmin oli arvioitu.

Ilmoituksen myötä molemmat Yhdysvaltojen pörssiarvoltaan arvokkaimmista yhtiöistä ovat todenneet, että koronaviruksen vaikutukset ovat jo nykyisellään merkittäviä niiden liiketoimintaan. Apple kertoi sijoittajille tuotanto-ongelmista ja tuloksen heikkenemisestä jo viime viikolla.

Italiassa 17 korona­virukseen liittyvää kuoleman­tapausta, Virossa, Tanskassa ja Alankomaissa maiden ensimmäiset tartunnat

Trump nimitti varapresidentti Mike Pencen vastuuseen koronaviruksen pysäyttämisestä, mutta vähätteli viranomaisten varoituksia uusista tartunnoista

Huhut Nokian yritysjärjestelyistä saivat yhtiön osakkeen kallistumaan