HS-analyysi: Torstaina levisivät huhut isoista muutoksista Nokiassa – Miten todennäköisiä ne ovat? - Talous | HS.fi
Talous

HS-analyysi: Torstaina levisivät huhut isoista muutoksista Nokiassa – Miten todennäköisiä ne ovat?

Uutistoimisto Bloombergin mukaan yhtiössä olisi suunnitteilla suuria muutoksia.

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri yhtiön pääkonttorissa Espoossa marraskuussa 2019. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Julkaistu: 27.2. 17:44

Yritysten vaikeudet herättävät usein huhuja. Niiden sytykkeenä on ajatus, että jotain on tehtävä liiketoiminnan parantamiseksi.

On kohtalaisen selvää, että verkkolaitteita valmistavalla Nokialla on edessään vaikea vuosi.

Yhtiö on kompuroinut viidennen sukupolven (5g) matkapuhelintekniikassa ja jäänyt kustannuskilpailukykyisten 5g-tuotteiden kehittämisessä kilpailijoistaan jälkeen. Yhtiön kannattavuus kehittyy tänä vuonna ennakoitua huonommin.

Uutistoimisto Bloomberg kertoi myöhään keskiviikkona Suomen aikaa, että Nokia harkitsee suuria muutoksia liiketoimintaansa. Bloombergin mukaan yhtiö pohtii joidenkin liiketoimintojensa myyntiä ja mahdollista yhdistymistä kilpailijansa kanssa.

Uutistoimiston mukaan yksi vaihtoehto voisi olla yhdistyminen ruotsalaisen Ericssonin kanssa. Se on kuitenkin epätodennäköisestä, koska Euroopan komissio luultavasti estäisi kaupan kilpailuoikeudellisista syistä.

Bloombergin mukaan huhuja Nokiassa tehtävistä suurista muutoksista on lietsonut hallituksen puheenjohtajan Risto Siilasmaan jättäytyminen pois hallituksesta tänä keväänä pidettävässä yhtiökokouksessa. Suurten muutosten ajankohta olisi kuitenkin erikoinen.

Yleensä yhtiöiden liiketoimintasuunnitelmia pohditaan uudestaan siinä vaiheessa, kun hallituksen puheenjohtaja on vaihtunut eikä kesken kaiken. Nokian yhtiökokous pidetään 8. huhtikuuta.

Nokia ei ottanut torstaina huhuihin mitään kantaa. Siitä voi tehdä johtopäätöksen, että Bloombergin tiedot eivät välttämättä pidä paikkansa tai ne ovat ylimitoitettuja.

Markkinoiden väärinkäyttöasetuksen perusteella Nokian pitäisi vahvistaa sellainen merkittävä sisäpiiritieto, joka on syystä tai toisesta päätynyt markkinoille. Kun yhtiö ei vahvistanut Bloombergin tietoja eikä ottanut niihin kantaa, huhut eivät siis todennäköisesti pidä paikkaansa.

Huhuissa voi silti olla jokin totuuden siemen. Nokiassa on liiketoiminta-alueita, joista yhtiö on ainakin aikaisemmin halunnut päästä eroon. Niitä ovat merenalaiset kaapelit ja mikroaaltoverkot.

Bloombergin uutisen seurauksena Nokian osake kallistui keskiviikkona New Yorkin pörssissä runsaat kuusi prosenttia. Se tarkoittaa, että monien sijoittajien mielestä uutistoimiston kertomat muutokset tekisivät Nokialle hyvää.

Pidemmällä aikavälillä Nokian osakkeen arvo kertoo kuitenkin siitä, että monet sijoittajat ovat menettäneet uskonsa yhtiöön. Kun yhtiö lokakuussa muutti osavuosikatsauksessaan arvionsa liiketoiminnan kehittymisestä merkittävästi synkemmiksi, osake romahti samana päivänä 23 prosenttia 3,62 euroon.

Halpeneminen jatkui vielä seuraavina päivinä, eikä osake ole sittemmin elpynyt kovin paljon. Torstaina Nokian osake maksoi Helsingin pörssissä kaupankäynnin päätyttyä 3,65 euroa.

Kuluva vuosi on Nokian liiketoiminnassa eräänlainen ”välivuosi”, jonka kuluessa yhtiön pitäisi saada ratkaistua ongelmansa viidennen sukupolven matkapuhelintekniikassa. Jos se ei siinä onnistu, arviota kannattavuuden kehittymisestä pitää taas muuttaa synkemmäksi.

Toimitusjohtaja Rajeev Suri on vannonut, että ongelmat ratkaistaan.

”En tietenkään ole iloinen siitä, mitä osakemarkkinoilla on tapahtunut. Kaikesta huolimatta meillä on selvät suunnitelmat ongelmien korjaamiseksi. Minä luotan niihin täysin. Olemme olleet vastaavassa tilanteessa aikaisemminkin ja tiedämme, miten saamme yhtiön menestymään paremmin”, Suri sanoi marraskuussa Helsingin Sanomien haastattelussa.

Lue lisää: Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri uskoo ja toivoo.

Toisaalta Nokia on antoi suuria lupauksia jo kaksi vuotta ennen kuin totuuden hetki tuli eteen lokakuussa. Lunastamattomat lupaukset lisäävät epävarmuutta, jolle sijoittajat ovat hyvin allergisia.

Nokia myös järjestänyt hyvin kitsaasti pääomamarkkinapäiviä, joissa kerrotaan sijoittajille kerrotaan yksityiskohtaisesti tuotteista ja yhtiön suunnitelmista. Edellinen pääomamarkkinapäivä järjestettiin syksyllä 2016. Sijoittajien epätietoisuus on omiaan lisäämään huhuja ja aiheuttamaan tarpeettomia yllätyksiä.

Toki Nokiassa on myös tehty paljon runsaan vuoden aikana.

Kaikista muutoksista ei ole julkisesti kerrottu. Julkinen tieto on, että matkapuhelinverkkojen johtajaksi nimitettiin marraskuussa 2018 Tommi Uitto ja hänen edeltäjänsä Marc Rouanne erotettiin.

Viime marraskuussa Nokia ilmoitti, että operatiivinen johtaja Jörg Erlemeier jättää yhtiön. Tosiasiassa kyse oli potkuista. Joulukuun alussa strategiajohtajana aloitti Gabriela Styf Sjöman.

Sen sijaan sitä ei ole kerrottu, että Uitto on nimittänyt uudet ihmiset 5g-tekniikan tuotekehityksen johtoryhmään. Lisäksi matkapuhelinverkkojen johtoryhmästä puolet on vaihdettu ja organisaatiota on suoristettu. Näiden muutosten tehtävänä on varmistaa, että 5g-tekniikan tuotteiden kehittäminen sujuu mahdollisimman tehokkaasti.

Kaikesta huolimatta Nokialla on vielä paljon ongelmia ratkottavanaan. Ranskalaisen kilpailijan Alcatel-Lucentin yhdistäminen Nokiaan on ollut suunniteltua vaikeampaa.

Jos tarkastellaan Nokian osakkeen kehittymistä kaupan julkistamisen jälkeen, sijoittajat eivät ole olleet siihen kovin tyytyväisiä. Osake on halventunut tuntuvasti, mutta halpenemiseen vaikuttavat toki monet muutkin seikat.

Ei ole myöskään tavatonta, että suurten yritysjärjestelyiden merkitys tulee usein ilmi vasta vuosien kuluttua. Kukaan ei voi myöskään tietää, mitä olisi tapahtunut, jos kauppaa ei olisi tehty.

Suurten yhtiöiden yhdistämisessä on aina riskinsä. Päällekkäisten liiketoimintojen karsiminen on työlästä, erilaisista yhtiöistä tulevilla ihmisillä on usein toisistaan poikkeavia näkemyksiä ja toimintatapoja. Johtaminen menee usein solmuun, alaiset turhautuvat ja suunnitelmien toimeenpano hidastuu.

Kilpailu verkkolaitteiden valmistajien välillä on ankaraa. Silloin yhtiöt saattavat myös turvautua keinoihin, joista ei ole tarjolla tyylipisteitä.

Perimmäinen kysymys Bloombergin uutisessa onkin oikeastaan se, kenellä on mahdollisesti syytä panna liikkeelle huhuja Nokian suurista muutoksista.

Epävarmuus yhtiön tulevaisuudesta saattaa pahimmassa tapauksessa panna teleoperaattorit miettimään, onko ylipäätään järkevää ostaa verkkolaitteita ja ohjelmistoja Nokialta. Se taas hyödyttäisi kilpailijoita.

Yhdysvaltalainen tuomioistuin hyväksyi kahden suuren teleoperaattorin yhdistymisen – hyödyttää Nokiaa, joka on tehnyt erittäin suuren sopimuksen T-Mobilen kanssa

Nokian kannattavuus ylitti odotukset: ”On tässä vielä töitä tehtävänä”, sanoo talous- ja rahoitusjohtaja Kristian Pullola

Finanssivalvonta aloitti selvityksen Nokian osakkeen poikkeuksellisesta romahduksesta

Nokia paikkaa virheitään ja sijoittaa Ouluun – HS:n lähteet kertovat kompuroinnin syistä