Voiko koronavirus tyhjentää kauppojen hyllyjä Suomessa? Tietyistä älypuhelimista voi tulla pulaa jo lähiviikkoina, arvioi S-ryhmä - Talous | HS.fi
Talous

Voiko koronavirus tyhjentää kauppojen hyllyjä Suomessa? Tietyistä älypuhelimista voi tulla pulaa jo lähiviikkoina, arvioi S-ryhmä

Elintarvikkeisiin ja käyttötavaroiden tuontiin virus ei näytä vaikuttavan tänä keväänä juuri lainkaan, suurostajat arvioivat.

Tiettyjen kalliiden älypuhelimien varastot saattavat tyhjentyä jo lähiviikkoina Kiinan komponenttipulan takia, ennustaa S-ryhmän sisäänostaja. Kuva: Jason Lee / Reuters

Julkaistu: 27.2. 20:29

Koronaviruksen leviäminen uhkaa teollisuuden monimutkaisia toimitusketjuja. Etenkin viruksen syntysijoilla Kiinassa tehtaita on ollut kiinni ja yritykset voivat jäädä ilman tuotteidensa valmistuksessa tarvittavia osia.

Kiinan kauppaministeriö kertoi torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että jopa 90 prosenttia Kiinassa ulkomaankauppaa tekevistä yrityksistä on kohdannut viivästyksiä toimituksissa ja maksuissa koronaviruksen takia.

Voiko koronaviruksen aiheuttama tavarapula näkyä myös Suomessa kauppojen hyllyillä?

Ensimmäiseksi se näkyisi kalleimmissa korkean teknologian tuotteissa kuten joissain älypuhelimissa, joita on vain pieni määrä varastoissa, S-kaupparyhmittymän sisäänostaja ennustaa.

”Jos yksikin komponentti puuttuu, laite ei valmistu”, SOK:n hankintajohtaja Jari Simolin sanoo.

Esimerkiksi älypuhelimessa on pari sataa osaa, ja jos yhdenkin osa tuotanto on keskeytynyt ja varastot ovat loppu, korvaavaa osaa on vaikea saada, Simolin selittää.

”Älypuhelimet ovat varmaan ensimmäiset. Näitä tilanteita voi alkaa näkyä jo lähiviikkoina.”

Sen sijaan perustuotteissa, esimerkiksi t-paidoissa, joissa varastot ovat suurempia, koronaviruksen vaikutukset näkyvät vasta kesän jälkeen, jos silloinkaan, Simolin ennustaa.

Simolin kertoo keskustelevansa joka aamu S-ryhmän Kiinassa ja muuallakin Kaukoidässä olevien alihankkijatehtaiden edustajien kanssa siitä, miten koronavirus vaikuttaa toimituksiin ja mitä korvaavia tuotteita tai osia onnistutaan niiden tilalle hankkimaan.

”Tämä on iso asia. Ei vain lopputuotteiden takia, vaan siksi, että Kiinassa tehdään jos jonkinlaista komponenttia ja raaka-ainetta.”

Erityisesti korkean teknologian tuotteissa korvaavien komponenttien löytäminen on usein paljon vaikeampaa kuin vaikka vaatteissa.

”Jos kankaat eivät tule Bangladeshiin Kiinasta, ne voi usein hankkia esimerkiksi Intiasta.”

Tosin Kiinassa valmistetaan teknisimmät vaatemateriaalit, joten niistä voi tulla pulaa, Simolin kertoo.

”Pienin vaikutus on tällä hetkellä elintarvikkeissa”, Simolin sanoo.

Syynä on se, että valtaosa S-ryhmän myymistä elintarvikkeista on tuotettu Suomessa tai on muuten paikallista.

”Aasiasta tuotavien elintarvikkeiden määrä on säilykeananasta ja tonnikalaa lukuun ottamatta tosi pientä.”

K-ryhmän päivittäistavarakaupan tavarakaupan johtaja Harri Hovi on samoilla linjoilla.

”Yleisesti ottaen Kiinasta tuodaan elintarvikkeita hyvin vähän: kiinalaista alkuperää on selvästi alle puoli prosenttia tavarasta.”

”Elintarvikkeiden osalta emme juuri ole kiinalaisten tuotteiden varassa, eli korvaavia tuotteita on joka tapauksessa olemassa”, hän kertoo sähköpostitse.

Myöskään käyttötavarassa K-ryhmä ei ainakaan toistaiseksi ennusta suuria vaikutuksia kevään tai kesän sesonkituotteiden saatavuuteen.

K-Raudan ja teknisen tukkukaupan Onnisen tuotteiden tilanne on tällä hetkellä kevään ja kesän osalta normaali, K-ryhmän rakentamisen ja talotekniikan toimialan tavarakaupasta ja logistiikasta vastaava johtaja Petteri Niemi kertoo.

”Lähiviikkoina ja kuukausina en usko, että [koronavirustilanne] näkyy mitenkään, koska kevät- ja kesävarastot on hankittu”, arvioi tavaratoimitusten tilannetta Tokmannin toimitusjohtaja Mika Rautiainen.

”Aasiasta ja Kiinasta tulevilla tavaroilla on eri sykli, ja ne tulevat hyvissä ajoin”, Rautiainen selittää käyttötavaroiden myyntiin erikoistuneen Tokmannin hyvää tilannetta.

Tokmannilla on oma hankintatoimisto Shanghaissa, joka lähettää yhtiön johdolle päivittäin tilannekatsausta. Keskiviikkona Tokmannin Kiinan-toimiston toimitusjohtaja oli arvioinut Rautiaiselle, että tilanne on ”ihan hyvä”.

”Joissain laivauksissa on kahden kolmen viikon viive, mutta se ei todennäköisesti näy asiakkaalle lainkaan.”

Shanghain-toimiston mukaan Tokmannin käyttämistä tehtaista noin 80 prosenttia on jo avattu, ja vajaa puolet työntekijöistä on palannut töihin uudenvuoden lomia seuranneiden viranomaisrajoitusten rauettua.

”Viranomaiset ovat monessa tehtaassa antaneet luvan palata töihin ensi maanantaina. Se on merkki siitä että tilanne on menossa normaaliin suuntaan. Siinä mielessä on kohtuu luottavainen tunnelma nyt”, Rautiainen kertoo.

Myös Kiinan kauppaministeriön edustajat kertoivat torstaina, että Kiinan viranomaiset ovat kehottaneet suurimpia teollisuusyrityksiä palaamaan normaalituotantoon.

”Koronaviruksen vaikutus tuotantoketjuihin on väliaikainen”, sanoi kauppaministeriön virkamies Zong Changqing Reutersille.

Koronavirus voisi Suomessakin sulkea kouluja ja päiväkoteja – tartuntatautilaki tarjoaa viranomaisille järeät keinot

Koronavirus ei vaikuta pakettimatkojen peruutusehtoihin – ”muutamia” Kanarian­saarten matkoja peruttu viime päivinä

Suomalaiset yritykset tehneet laajoja rajoituksia työmatkoihin korona­viruksen takia – Aasiaan matkustamiseen tarvitaan Koneella ”todella järeä syy”

Iphone-valmistaja ei saa tehtaita auki, Fiat pohtii tehtaan sulkemista Euroopassa – koronavirus iskee globaalien tuotantoketjujen keskipisteeseen

Kommentti: Ylilääkäri kertoi korona­virus­potilaan toimineen ”kuin Strömsössä” – nyt ei kannata panikoida vaan pestä käsiä ja noudattaa toiminta­ohjeita

Teneriffan eristetystä hotellista päästettiin 130 ihmistä, HS:n tavoittamat suomalaiset kertovat karanteeninsa jatkuvan