Thyssenkrupp valitsi ostajan hisseilleen, hinnaksi tulossa 17,2 miljardia euroa - Talous | HS.fi
Talous

Thyssenkrupp valitsi ostajan hisseilleen, hinnaksi tulossa 17,2 miljardia euroa

Kone oli mukana kisassa pitkään, mutta luovutti viime viikolla.

Thyssenkruppin logo yhtiön toimipisteessä Rottweilissa, Saksassa 21. tammikuuta 2020.

Thyssenkruppin logo yhtiön toimipisteessä Rottweilissa, Saksassa 21. tammikuuta 2020. Kuva: Michaela Rehle / Reuters

Julkaistu: 27.2. 20:52, Päivitetty 27.2. 21:25

Saksalainen teollisuusjätti Thyssenkrupp myy hissiliiketoimintansa Adventin, Cinvenin ja saksalaisen RAG-säätiön muodostamalle konsortiolle. Hinnaksi tulee 17,2 miljardia euroa, kertoo yhtiö tiedotteessaan.

Kauppa vaatii kilpailuviranomaisten hyväksynnän, jonka odotetaan varmistuvan vuoden loppuun mennessä. Thyssenkrupp sanoo, ettei odota viranomaisten asettavan kaupan toteutumiselle esteitä. Advent ja Cinven ovat molemmat sijoitusyhtiöitä, joiden liiketoimintaidea on ostaa, kehittää ja myydä yrityksiä.

Kauppahinta on määrä käyttää pahasti velkaantuneen Thyssenkruppin velkataakan keventämiseen ja eläkevastuiden rahoittamiseen. Thyssenkrupp aikoo käyttää kauppahinnasta 1,25 miljardia euroa ostaakseen osuuden hissiliiketoiminnasta, joka on ollut yhtiön parhaiten kannattava osa.

Kone oli mukana kisassa pitkään, mutta luovutti viime viikolla. Toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth sanoi tuolloin, että syynä vetäytymiseen oli Thyssenkruppin erittäin huono taloudellinen tila.

Thyssenkrupp ilmoitti vuorostaan hylänneensä Koneen yli 17 miljardin euron tarjouksen. Syytä, miksi Koneen kosinta lopulta epäonnistui, ei ole Thyssenistä kerrottu julkisuuteen, mutta yleinen arvio on, että se liittyi huoleen kilpailuviranomaisten vastustuksesta.

Sveitsiläinen hissijätti Schindler uhkasi nostaa useita oikeusjuttuja kilpailun vääristämisestä, jos Kone saisi Thyssenkruppin hissit itselleen. Kone liittoutui tarjouskilvassa pääomasijoitusyhtiö CVC Capitalin kanssa.

Oikaisu 27.2. klo 21.24: Koneen tarjous oli yli 17 miljardia euroa, ei yli 18 miljardia, kuten jutussa virheellisesti kerrottiin.

Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth kaatuneesta 17 miljardin euron kaupasta HS:lle: Riskit kasvoivat liian suuriksi

HS-analyysi: Kone menetti vuosia odotetun jätti­kaupan – Nämä syyt luultavasti aiheuttivat yllätys­ratkaisun

Seuraa uutisia tästä aiheesta