Suomen talous supistui tuntuvasti loppu­vuonna: Taantuman toden­näköisyys kasvaa - Talous | HS.fi
Talous

Suomen talous supistui tuntuvasti loppu­vuonna: Taantuman toden­näköisyys kasvaa

Suomen bruttokansantuotteen 0,7 prosentin supistuminen loppuvuonna on ikävä yllätys. Koronavirusepidemia on todennäköisesti vähentänyt maailmankauppaa, mikä taas vaikuttaa Suomen talouteen.

Valtaosa Suomen tavaraviennistä lähtee satamista ulkomaille. Merikontteja Vuosaaren satamassa viime marraskuussa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Julkaistu: 28.2. 14:57, Päivitetty 28.2. 15:13

Suomen talouden ennakoitua voimakkaampi supistuminen viime vuoden lopussa herättää kysymyksen, onko talous vaarassa vajota taantumaan.

Yksi merkittävimmistä syistä kausivaihtelusta tasoitetun bruttokansantuotteen 0,7 prosentin supistumiseen loka–joulukuussa oli yritysten investointien väheneminen. Lisäksi yksityisen kulutuksen kasvu on hidastunut.

Etenkin kuluvalla viikolla ovat lisääntyneet epäilyt siitä, että koronavirusepidemia saattaa kolhia tuntuvasti maailmankauppaa. Siksi osakemarkkinat eri puolilla maailmaa ovat olleet pitkin viikkoa paniikissa.

”Teknisen taantuman todennäköisyys Suomessa on alkuvuonna kohtalainen siitäkin huolimatta, että esimerkiksi vähittäiskauppa kasvoi tammikuussa verraten hyvin. Paljon riippuu siitä, missä määrin koronavirusepidemia on vaikuttanut yhtiöihin, koska niillä on voinut olla pulaa komponenteista. Lisäksi iso kysymys, missä määrin turismi on vähentynyt, ja miten se on vaikuttanut Suomen talouteen”, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Markku Lehmus.

Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Myös finanssiyhtiö Swedbankin pääekonomisti Heidi Schauman pitää mahdollisena, että Suomi vajoaisi alkuvuonna tekniseen taantumaan.

”Mielestäni on aika todennäköistä, että Suomen talous supistuisi alkuvuonna, jos Tilastokeskus ei taas muuta merkittävästi loppuvuoden tietoja bruttokansantuotteesta. Koronavirus on hyvin todennäköisesti hidastanut maailmantalouden kasvua.”

Tekninen taantuma merkitsee sitä, että bruttokansantuote supistuisi kahdella peräkkäisellä vuosineljänneksellä, vaikka se vuositasolla kasvaisi. Bruttokansantuote tarkoittaa loppukäyttöön tuotettujen tavaroiden ja palveluiden yhteenlaskettua arvoa.

Aktian pääekonomisti Heidi Schauman. Kuva: Onni Ojala / Lehtikuva

Suomen talous olisi Tilastokeskuksen tarkentuneiden tietojen perusteella ollut teknisessä taantumassa yllättäen jo kesällä 2018, koska bruttokansantuote supistui huhti–kesäkuussa ja loka–joulukuussa.

”Meidän lyhyen aikavälin ennustemallien perusteella talous kasvaisi vielä hyvin vähän alkuvuonna. Toisaalta esimerkiksi koronaviruksen vaikutukset eivät vielä näy luottamustiedoissa, eivätkä ole vielä vaikuttaneet ennustemalleihimme. Näillä näkymin Suomen talous kasvaa tänä vuonna, mutta todennäköisesti hitaammin kuin on ennustettu”, sanoo Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum.

Jos Tilastokeskuksen perjantaina julkaisemat uudet tiedot otetaan huomioon, Suomen Pankin alustavan arvion mukaan talous kasvaisi tänä vuonna noin 0,5 prosenttia. Joulukuussa Suomen Pankki arvioi, että talous kasvaa tänä vuonna 0,9 prosenttia.

”Suomen talous reagoi maailmantalouden muutoksiin yleensä aina viipeellä. Viime vuosi oli heikko kansainvälisessä taloudessa. Kun maailmantalous hidastuu, vaikuttaa se väistämättä Suomen talouteen”, Obstbaum sanoo.

Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Viime vuoden heinä–syyskuussa bruttokansantuote kasvoi Tilastokeskuksen tarkentuneiden tietojen perusteella 0,3 prosenttia huhti–toukokuuhun verrattuna. Toisin sanoen talouden tila muuttui viimeisellä vuosineljänneksellä merkittävästi huonommaksi, koska bruttokansantuote supistui 0,7 prosenttia.

Vuositasolla Suomen talous kasvoi Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna 1,0 prosenttia. Sekin on vähemmän kuin yhdessäkään 17 ennusteessa, jotka on laadittu lokakuun ja tammikuun lopun välillä.

Lähimmäksi ennusteessaan pääsi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos, joka arvioi syyskuussa talouden kasvavan 1,1 prosenttia viime vuonna. Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) arvioi lokakuussa, että Suomen talous kasvaisi viime vuonna 1,2 prosenttia ja samaan johtopäätökseen tuli finanssiyhtiö Danske Bank syyskuussa.

Helsingin pörssissä viikosta tuli heikoin sitten euro­kriisin – Yhdys­valloissa osakkeet jatkoivat laskuaan

Suomen talous oli loppuvuonna euroalueen heikoin

Seuraa uutisia tästä aiheesta