13 kuviota koronaviruksen hurjista markkinavaikutuksista: Säilykkeet, risteilyt, kulta ja Netflix reagoivat omilla tavoillaan - Talous | HS.fi
Talous

13 kuviota koronaviruksen hurjista markkinavaikutuksista: Säilykkeet, risteilyt, kulta ja Netflix reagoivat omilla tavoillaan

Koronaviruksen taloudelliset hyötyjät ovat harvassa. Lääkeyhtiön osakekurssi pomppasi, mutta säilykeyhtiön ei.

Yhdysvaltain tartuntatautiviraston (CDC) julkaisema havainnekuva viime aikoina maailmalla levinneestä uudesta koronaviruksesta. Kuva: CDC

Julkaistu: 29.2. 2:00, Päivitetty 29.2. 8:13

Päättynyt viikko oli markkinoilla ennätyksellisen synkkä, kun koronaviruksen vaikutukset iskivät talouteen ja pörssit eri puolilla maailmaa syöksyivät jyrkästi.

HS kokosi 13 grafiikkaa, jotka näyttävät myllerryksen.

Suuri osa Helsingin pörssin suurista yhtiöistä on maailmantalouden vedosta riippuvaisia vientiyhtiöitä. Osakkeiden alamäki oli jyrkkää etenkin maanantaina.

Ranskalainen luksustuoteyhtiö Moet Hennessy Louis Vuitton myy eniten tuotteitaan Aasian-markkina-alueella. Yhtiön osakekurssi on laskenut voimakkaasti viruksen vaikutusten takia.

Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Gilead Sciences on edennyt pikavauhdilla koronaviruksen vastaisen remdesivir-lääkkeen kehittämisessä ja testaamisessa. Yhtiön osake on kallistunut.

Yhdysvaltojen osakekurssit aloittivat laskunsa viime viikon perjantaina. Presidentti Donald Trump on yrittänyt vähätellä koronaviruksen uhkaa taloudelle – turhaan.

Hongkongin pörssissä iso pudotus nähtiin, kun koronavirus levisi kovaa Aasiassa. Uusimmat tiedot Euroopan-tartunnoista eivät ole iskeneet samaan tapaan kuin länsimaissa.

Risteily-yhtiöt ovat olleet koronaviruksen suurimpia taloudellisia kärsijöitä. Niiden ongelmat voivat uhata Suomen länsirannikon telakkateollisuutta ja laukaista valtiontakauksia.

Jos matkailuala kärsii rankasti, silloin hyötyjä voi olla kotonapysymisala. Suoratoistopalvelu Netflixin osake on uinut laskumarkkinassa vastavirtaan tai ainakin pitänyt pintansa.

Yhdysvaltojen valtion joukkovelkakirjat ovat klassinen turvasatama. Niihin halutaan sijoittaa epävarmoina aikoina. Kova kysyntä on näkynyt tällä viikolla velkakirjojen korkojen laskuna.

Thaimaassa osakekurssit ovat laskeneet jyrkästi. Turismista syntyy viidennes maan kansantuotteesta, ja tärkein matkailijaryhmä ovat kiinalaiset. Thaimaassa on myös ollut runsaasti tartuntoja.

Kulta on yksi perinteisistä turvasatamista, jota ostetaan epävarmuuden aikana. Kullan hinta liikkuu korkeimmalla tasollaan seitsemään vuoteen, mutta tällä viikolla se ei ole noussut.

Öljyn hinta on laskenut tällä viikolla voimakkaasti. Taustalla on huoli siitä, että koronaviruksen leviäminen hidastaa taloudellista toimeliaisuutta ja vähentää öljyn kysyntää.

Yhdysvaltojen teknologia- ja internetjätit ovat joutuneet myöntämään, että koronavirus koettelee niidenkin tuotantoketjuja. Apple antoi tulosvaroituksen helmikuun 17. päivänä.

Koronaviruksen nostama paniikki on saanut ihmisiä hamstraamaan elintarvikkeita joissain osissa maailmaa. Perinteikkään yhdysvaltalaisen säilykeyhtiön Campbell Soupin osake ei silti ole noussut.

HS-analyysi: Risteilylaivan matkustajat eristettiin tartunta­epäilyn takia, ja se toimi muistutuksena Suomen valtion massiivisesta riski­keskittymästä

Helsingin pörssissä viikosta tuli heikoin sitten euro­kriisin – Yhdys­valloissa osakkeet jatkoivat laskuaan

HS-analyysi: Täysi romahdus vai V-muotoinen toipuminen? Pörssien notkahdus sai sijoittajat laskemaan korona­viruksen talous­vaikutuksia

Seuraa uutisia tästä aiheesta