Nokian toimitusjohtaja vaihtuu: Rajeev Surin seuraajan Pekka Lundmarkin nimi oli vuosia Nokian hallituksen listoilla - Talous | HS.fi
Talous

Nokian toimitusjohtaja vaihtuu: Rajeev Surin seuraajan Pekka Lundmarkin nimi oli vuosia Nokian hallituksen listoilla

Tiedotustilaisuudessa Lundmark vakuutti, ettei etsinyt helpompaa paikkaa Uniper-sotkujen keskellä.

Julkaistu: 2.3. 7:51, Päivitetty 2.3. 14:40

Nokian toimitusjohtaja vaihtuu. Tehtävään on nimitetty Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark, joka ilmoitti maanantaina jättävänsä Fortumin.

Nokian hallitus on pitkään tarkkaillut yhtiön ulkopuolisia johtajia sillä silmällä, ketkä olisivat sopivia Nokiaan, kertoi Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa tiedotustilaisuudessa aamupäivällä.

”Pekka on ollut tällä listalla jo useita vuosia”, Siilasmaa sanoi.

Nokian toimitusjohtajan paikalta väistyy Rajeev Suri, joka on toiminut tehtävässään yli kymmenen vuotta. Hän jatkaa Nokian hallituksen neuvonantajana vuoden 2021 alkuun.

”Nokia tulee aina olemaan osa minua ja haluan kiittää kaikkia, joiden kanssa olen työskennellyt ja jotka ovat auttaneet tekemään Nokiasta paremman yhtiön ja minusta paremman johtajan. Lähden yrityksestä uskoen vahvasti, että paluu parempaan tuloskehitykseen on näköpiirissä ja tuntien ylpeyttä siitä, mitä olemme saavuttaneet”, Suri sanoo.

Lundmark jättää Fortumin vaiheessa, jossa yhtiö saa rajua arvostelua ostettuaan saksalaisen Uniperin, jonka tuotannosta noin 80 prosenttia perustuu fossiilisiin polttoaineisiin.

”En etsi helpompaa paikkaa, en missään nimessä”, Lundmark sanoi vaihdoksestaan tiedotustilaisuudessa.

Lundmark on ollut keskeinen Uniper-ongelmien hoitamisesta, eikä tilanne ole rauhoittunut vieläkään. HS kysyi, onko ajoitus hankala.

”Ajoitus muutokselle ei ikinä ole täydellinen. Mutta Uniper-kauppa on etenemässä uuteen vaihteeseen, joten siinä mielessä tämä on luonteva kohta tehdä muutos, vaikkei ajoitus olekaan täydellinen”, Lundmark vastasi.

Lue lisää Lundmarkista: 5g-maailmaan siirtyvä Lundmark on puhunut vuosia uusiutuvasta energiasta

Sari Baldauf, Pekka Lundmark, Rajeev Suri ja Risto Siilasmaa kuvattiin tiedotustilaisuudessa maanantaina. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Hallituksen tulevalta puheenjohtajalta Sari Baldaufilta HS kysyi, onko yhtiö jollakin tapaa suomalaistumassa, kun se nyt valitsee ulkomaalaisten toimitusjohtajien jälkeen jälleen suomalaisen toimitusjohtajan.

”Ei ole. Nokia on täysin globaali yhtiö. Tämäkin haku oli kansainvälinen, eli tarkastelimme johtajia kaikkialta maailmasta sekä yhtiön ulkopuolelta että sisältä. Esimerkiksi liiketoiminta-alueitamme johdetaan Yhdysvalloista, joka on tärkeä markkina-alue. Tässä ei ratkaissut kansallisuus vaan osaaminen”, Baldauf vastasi.

Nokia on ollut suurissa vaikeuksissa, koska sen lupaukset läpimurrosta viidennen sukupolven (5g) matkapuhelintekniikassa eivät ole toteutuneet.

Helmikuussa uutistoimisto Reuters kertoi, että Euroopan suurin teleoperaattori Deutsche Telekom on arvioinut Nokian 5g-tuotteet kaikkein huonoimmiksi.

Nokian viime vuoden kolmannen vuosineljänneksen tulos oli valtava pettymys, ja yhtiön osake romahti. Yhtiö päätti myös keskeyttää osingonmaksun.

Lue lisää Nokian tilanteesta: HS-analyysi: Torstaina levisivät huhut isoista muutoksista Nokiassa – Miten todennäköisiä ne ovat?

Fortumin hallitus aloittaa Lundmarkin seuraajan hakuprosessin saman tien.

”Päätös jättää Fortum ei ollut helppo – onhan Fortum ja koko Euroopan energiamarkkina tällä hetkellä erittäin mielenkiintoisessa vaiheessa. Minulle tarjottu tilaisuus oli kuitenkin liian houkutteleva ohitettavaksi”, Lundmark sanoo Fortumin tiedotteessa.

”Haluan kiittää Fortumin hallitusta luottamuksesta sekä johtoryhmää, lähimpiä työtovereitani ja koko Fortumin henkilöstöä: yhdessä olemme saavuttaneet paljon”, Lundmark sanoo.

Fortumin hallituksen puheenjohtaja Matti Lievonen kiittää tiedotteessa Lundmarkia tämän työstä viimeisen neljän ja puolen vuoden aikana.

”Nyt, Uniper-investoinnin myötä Fortumista on tulossa yksi Euroopan suurimmista energiayhtiöistä. Samaan aikaan yhtiön taloudellinen tulos on selvästi parantunut ja Fortum on saavuttanut pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteensa, ja tuottaa jatkuvasti arvoa niin osakkeenomistajilleen kuin muille sidosryhmilleen”, Fortumin hallituksen puheenjohtaja Matti Lievonen toteaa.

Lundmark on työskennellyt Fortumin toimitusjohtajana syyskuusta 2015 alkaen. Aiemmin hän toimi Konecranesin toimitusjohtajana.

Hän toimii myös Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtajana.

Oikaisu 2.3. klo 9.44: Uutisen aiemmassa versiossa seuraava sitaatti: ”Nokia tulee aina olemaan osa minua ja haluan kiittää kaikkia, joiden kanssa olen työskennellyt ja jotka ovat auttaneet tekemään Nokiasta paremman yhtiön ja minusta paremman johtajan. Lähden yrityksestä uskoen vahvasti, että paluu parempaan tuloskehitykseen on näköpiirissä ja tuntien ylpeyttä siitä, mitä olemme saavuttaneet” oli kirjattu Lundmarkin sanomaksi, vaikka kyseessä oli Surin sitaatti.

Pekka Lundmark

Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja.

Fortumin toimitusjohtaja syyskuusta 2015 lähtien.

Syntynyt vuonna 1963. Naimisissa, kolme lasta.

Diplomi-insinööri Teknillisestä korkeakoulusta.

Nokiassa johtotehtävissä vuosina 1990–2000.

Startup Factory Oy:n Managing Partner 2000–2002. Hackmanin toimitusjohtaja 2002–2004.

Konecranesin varatoimitusjohtaja 2004–2005 ja toimitusjohtaja 2005–2015.

Lauantaivieras|Suuryritysten pää kääntyi: Elinkeinoelämän päälobbari vaatii kunnianhimoisia ilmastotavoitteita

Fortumille uusi johtaja ulkopuolelta – analyytikotkin yllättyivät

Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark: ”Sadan vuoden kuluttua kaikki käytettävä energia on uusiutuvaa”

HS-analyysi: Nokia voi pian joutua vaihtamaan johtajiaan

Reuters: Euroopan suurin tele­operaattori arvostelee Nokian 5g-tuotteita kaikkein huonoimmiksi

Tällainen on Lundmarkin tausta: verkkoyhtiön uusi toimitusjohtaja on vuosia puhunut uusiutuvasta energiasta