Osakekurssit reippaassa nousussa viime viikon syöksyn jälkeen – G7-maat pitävät tiistaina puhelin­kokouksen koronaviruksesta - Talous | HS.fi
Talous

Osakekurssit reippaassa nousussa viime viikon syöksyn jälkeen – G7-maat pitävät tiistaina puhelin­kokouksen koronaviruksesta

Osakekurssit sahasivat maanantaina. Wall Streetin kurssit pomppasivat roimasti ylöspäin viime viikon syöksyn jälkeen

Turisti vieraili maanantaina Milanon Duomo-katedraalissa, joka avattiin yleisölle ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun koronaviruksen leviäminen havaittiin Pohjois-Italiassa. Kuva: YARA NARDI / reuters

Julkaistu: 2.3. 12:01, Päivitetty 3.3. 7:30

Wall Streetin pörssikurssit pomppasivat reippaasti ylöspäin maanantaina.

Nousu jatkui Aasian pörsseissä tiistaiaamuna Suomen aikaa, mutta maltillisempana kuin Yhdysvalloissa.

Jyrkkä nousu oli seurausta maanantain ilmoituksesta, että G7-maiden keskuspankkien johtajat ja valtiovarainministerit pitävät tiistaina puhelinkokouksen koronaviruksen vuoksi.

Huolet koronaviruksesta saivat kurssit syöksymään viime viikolla, mutta tieto G7-maiden kokouksesta rauhoitti markkinoita ainakin hetkeksi. Kokouksen katsotaan ennakoivan sitä, että maailman johtavilta talousmahdeilta on tiedossa toimia talouden vakauttamiseksi, jos koronavirus alkaa painaa maailmantaloutta merkittävästi alaspäin.

Dow Jones -indeksi pomppasi maanantaina peräti 5,1 prosenttia. S&P500 -indeksi nousi puolestaan 4,6 ja teknologiapainotteinen Nasdaq 4,5 prosenttia.

Helsingin pörssissä OMX Helsinki PI -yleisindeksi sulkeutui maanantaina 0,5 prosenttia plussalle.

Viime viikolla Dow putosi 12,4 prosenttia, mikä on synkin luku sitten vuoden 2008 finanssikriisin. Jyrkkä laskuviikko seurasi kuukausia kestänyttä nousuhuumaa.

Euroopan pörssit menivät maanantaina vuoristorataa, mutta päätyivät lopulta osin Wall Streetin vetäminä plussalle.

G7-maiden kokoukseen tiistaina osallistuvat Yhdysvaltojen, Japanin, Saksan, Britannian, Ranskan, Italian ja Kanadan valtiovarainministerit ja keskuspankkien johtajat. Kokousta johtavat Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin ja keskuspankki Fedin johtaja Jerome Powell.

Koronaviruksen kansantaloudellisista vaikutuksista Kiinassa saatiin maanantaina ensimmäisiä vihjeitä, kun Caixin Media ja Markit Economics julkistivat Kiinan teollisuuden toimeliaisuutta ennustavan ostopäällikköindeksinsä helmikuulta.

Indeksi sukelsi alimpaan lukemaansa siten vuoden 2004, jolloin se perustettiin. Analyytikot olivat odottanet lukemaa 46,0, mutta indeksi laski lukemaan 40,3.

Lauantaina julkistettu Kiinan oma virallinen ostopäällikköindeksi laski sekin helmikuussa pohjalukemaan 35,7 tammikuun 50:stä.

Alle 50 pisteen lukemat kielivät taloudellisen toimeliaisuuden vähenemisestä.

Kiina on maailman suurin vientimaa, ja sen talouden taantuminen vaikuttaa koko maailmantalouteen.

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell ilmoitti perjantaina, että keskuspankki Federal Reserve ”toimii asianmukaisesti” suhteessa koronavirukseen.

Markkinoilla tämä tulkittiin selväksi ilmoitukseksi siitä, että Fed on valmis pienentämään ohjauskorkoja, jos koronavirus hidastaa talouden rattaiden pyörimistä.

Sijoittajien arvioiden mukaan korot pienenevät maaliskuun 17.–18. päivä ellei jo aiemmin, kertoi uutistoimisto Reuters markkinatunnelmista maanantaina.

Euroopan keskuspankki EKP voi myös tehdä lisää koronaviruksen talousvaikutusten hillitsemiseksi, jos siihen on tarvetta, mutta vielä ei olla siinä vaiheessa, kertoi Ranskan keskuspankin pääjohtaja ja EKP:n neuvoston jäsen François Villeroy de Galhau maanantaina ranskalaiselle BFM Business -radiokanavalle Reutersin mukaan.

Japanin keskuspankki puolestaan on ilmoittanut, että se on valmis lisäämään markkinoiden likviditeettiä eli käytännössä varmistamaan, että kauppa omaisuuserien välillä käy sujuvasti.

Reuters kertoi aamupäivällä Kansainvälisen ilmakuljetusliitto IATA:n johtajan kertoneen, että globaali lentorahtiliiketoiminta on kärsinyt koronaviruksen vuoksi huomattavasti enemmän kuin matkustajaliikenne.

Yhdysvalloissa osakurssit olivat rivakassa nousussa. Dow Jones -indeksi päätyi yli neljä prosenttia perjantain päätöstasoa korkeammalle. Myös S&P 500 ja Nasdaq nousivat yli kolme prosenttia. Kursseja tukivat mahdollisesti kasvaneet odotukset keskuspankkien tukitoimista.

Viikin normaalikoulussa arki alkoi maanantaina, vaikka yli sata lasta on korona­karanteenissa – Rehtori: ”Jotkut huoltajat ovat olleet vähän arkoja”

Koronaviruksen leviäminen ja Syyrian sodan taisteluiden kiihtyminen pitävät markkinat varuillaan

13 kuviota koronaviruksen hurjista markkinavaikutuksista: Säilykkeet, risteilyt, kulta ja Netflix reagoivat omilla tavoillaan

Helsingin pörssissä viikosta tuli heikoin sitten euro­kriisin – Yhdys­valloissa osakkeet jatkoivat laskuaan

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous

Luetuimmat

Uusimmat