OECD: Koronavirus vie maailmantalouden pahimpaan laskuun sitten finanssikriisin – hallitusten toimittava ripeästi vahinkojen minimoimiseksi - Talous | HS.fi
Talous

OECD: Koronavirus vie maailmantalouden pahimpaan laskuun sitten finanssikriisin – hallitusten toimittava ripeästi vahinkojen minimoimiseksi

Maailmantalouden kasvu laskee 0,5 prosenttiyksikköä marraskuun ennusteesta, teollisuusmaiden järjestö arvioi. Laajalle levinneenä koronavirus voi laukaista taantuman euroalueelle ja Japaniin, OECD varoittaa.

Sairaalan työntekijöitä kuvattiin Daegussa Etelä-Koreassa sunnuntaina. Kuva: Yonhap / Reuters

Julkaistu: 2.3. 13:52

Koronavirus on painamassa maailmantaloutta pahimpaan alamäkeen sitten finanssikriisin, teollisuusmaiden järjestö OECD arvioi maanantaina julkistetussa talouskatsauksessaan.

”Kasvu oli heikkoa, mutta vakautumassa, kunnes covid-19 iski”, OECD arvioi maaliskuun talouskatsauksessaan.

Sen mukaan ihmisten, tuotteiden ja palveluiden vapaata liikkumista koskevat rajoitukset ja tartuntoja estävät toimet kuten tehtaiden sulkemiset ovat jo leikanneet tuotantoa ja kotimaista kulutusta rajusti Kiinassa.

Virus on vaikuttanut esimerkiksi liikematkustamiseen ja turismiin. Se on myös aiheuttanut häiriöitä tuotantoketjuihin ja heikentänyt taloudellista luottamusta, järjestö toteaa.

OECD kannustaa jäsenvaltioitaan ryhtymään nopeisiin ja voimakkaisiin toimiin viruksen vahinkojen minimoimiseksi, jotta taloudelliset haittavaikutukset pystyttäisiin minimoimaan.

Järjestön mukaan koronaviruksen taloudelliset vaikutukset tulevat olemaan suuremmat kuin vuonna 2003 koetulla sars-viruksella.

OECD ennustaa maailmantalouden kasvun hiipuvan 2,4 prosenttiin 2020. Tämä on 0,5 prosenttiyksikköä pienempi kuin marraskuussa laadittu ennuste.

Jos koronavirus leviää laajemmin Aasiassa ja suurissa teollisuusmaissa, globaali kasvu saattaa hidastua 1,5 prosenttiin vuonna 2020, OECD varoittaa.

Järjestö painottaa kasvuennusteensa pohjautuvan lukuisiin epävarmuuksiin.

Ennusteen lähtökohtana on se, että koronavirusepidemia saavuttaisi huippunsa Kiinassa tammi–maaliskuussa niin, että toipuminen alkaisi vuoden toisella neljänneksellä.

OECD:n mukaan laajalle levinneenä koronavirus voi laukaista taantuman euroalueelle ja Japaniin.

Euroalueen kasvun OECD ennustaa laskevan 0,8 prosenttiin 2020. Tämä on 0,3 prosenttiyksikköä vähemmän kuin marraskuun ennusteessa.

Kiinan talouskasvun OECD ennustaa hiipuvan 4,9 prosenttiin. Siinä laskua on 0,8 prosenttiyksikköä marraskuusta.

Viime vuonna Kiinan kansantalous kasvoi 6,1 prosenttia.

OECD:n mukaan vuonna 2021 koronaviruksen aiheuttamasta talousšokista olisi kuitenkin Kiinassa ja selvitty. Silloin Kiinan bruttokansantuote kasvaisi järjestön arvion mukaan 6,4 prosenttia.

Myös Japanin, Etelä-Korean ja Australian kasvunäkymiin koronavirus iskee kovaa, OECD arvioi.

”Vaikutus on vähemmän vakava muiden maiden talouksissa, mutta nämäkin maat kärsivät luottamuksen laskusta ja tuotantoketjujen häiriöistä”, raportissa todetaan.

OECD:n raporttiin voi tutustua tästä linkistä.

Koronavirustartuntojen määrä kasvoi Euroopassa, EU perustaa erikois­työryhmän viruksen vastaiseen toimintaan

Osakekurssit reippaassa nousussa viime viikon syöksyn jälkeen – G7-maat pitävät tiistaina puhelin­kokouksen koronaviruksesta

13 kuviota koronaviruksen hurjista markkinavaikutuksista: Säilykkeet, risteilyt, kulta ja Netflix reagoivat omilla tavoillaan

Helsingin pörssissä viikosta tuli heikoin sitten euro­kriisin – Yhdys­valloissa osakkeet jatkoivat laskuaan

Suomalaiset yritykset tehneet laajoja rajoituksia työmatkoihin korona­viruksen takia – Aasiaan matkustamiseen tarvitaan Koneella ”todella järeä syy”

HS-analyysi: Täysi romahdus vai V-muotoinen toipuminen? Pörssien notkahdus sai sijoittajat laskemaan korona­viruksen talous­vaikutuksia

Voiko koronavirus tyhjentää kauppojen hyllyjä Suomessa? Tietyistä älypuhelimista voi tulla pulaa jo lähiviikkoina, arvioi S-ryhmä