Trumpin puhe järkytti markkinoita, mutta pelottavampaa oli se, mitä hän ei sanonut

Yhdysvaltojen presidentin puhe voimisti käsitystä siitä, että päättäjät ovat koronaviruksen edessä neuvottomia, kirjoittaa HS:n taloustoimittaja Tuomas Niskakangas.

Presidentti Donald Trump kertoi Valkoisessa talossa televisioidussa puheessaan toimista koronaviruksen leviämistä vastaan.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump yllätti torstain vastaisena yönä, kun hän kielsi matkustamisen Euroopan maista Yhdysvaltoihin.

Markkinoilla sijoittajat järkyttyivät, taas. Yhdysvalloissa keskiviikon aikana koettu noin viiden prosentin lasku voimistui pörssin jälkimarkkinoilla.

Lue HS:n päivittyvä talousseuranta täältä.

Syynä sijoittajien peloille ei kuitenkaan ollut ensisijaisesti se, että matkustaminen kahden suuren talousalueen välillä kiellettiin.

Lentojen pysäyttäminen kuukaudeksi ei ole enää tässä vaiheessa taloudelle järisyttävä isku. Viruksen leviäminen länsimaissa on ollut niin järkähtämätöntä, että lennot olisivat hiljentyneet pian joka tapauksessa. Yritykset ovat olleet viranomaisia edellä työntekijöidensä lentojen rajoittamisessa. Lentoyhtiöt peruivat isoja lentomääriä viimeksi keskiviikkona ja lisää on luvassa.

Lue HS:n päivittyvä seuranta koronavirustilanteesta Suomessa ja maailmalla täältä.

Talouden kannalta pelottavampaa Trumpin puheessa oli se, mitä hän ei sanonut.

Sijoittajat olivat toivoneet suurta talouden tukipakettia, jollaista presidentti lupaili jo maanantaina. Vielä sellaista ei ole saatu kasaan.

Sen sijaan Trump yritti maalailla kuvaa ”ulkomaisesta viruksesta”, jolta Yhdysvaltojen pitää suojautua. Keinoksi hän otti itselleen rakkaan lähestymistavan: rajojen sulkemisen. Yleisesti ottaen rajojen sulkemisen tehokkuutta viruksen leviämisen ehkäisykeinona pidetään tehottomana, ainakin tässä vaiheessa.

Trumpin puhe vahvisti sijoittajien käsitystä siitä, että talouspäättäjät ovat viruksen vastaisissa toimissaan myöhässä tai kokonaan neuvottomia.

Trump ei ole kriisijohtajana vakuuttanut.

Näyttää siltä, että sijoittajat näkevät edessään talouden vapaan pudotuksen hallitun hiljenemisen sijaan.

Viimeisimmän laskun myötä S&P 500 -osakeindeksi päätyi yli 20 prosenttia huippuarvojensa alapuolelle. Koskaan ennen eivät Yhdysvaltojen osakkeet ole menettäneet viidennestä arvostaan vain 16 päivässä.

Samanlaiset nopean muutoksen ennätykset rikottiin jo aiemmin korkomarkkinoiden puolella. Valtionlainojen korot ovat syöksyneet ennätyksellisen alhaisiksi, kun sijoittajat ovat etsineet turvallisia sijoituskohteita.

Tosin viime päivinä pako sijoittajien turvasatamiin, kuten valtionlainoihin ja kultaan, ei ole jatkunut johdonmukaisena. Markkinoilla näkyy pieniä merkkejä siitä, että edes nämä sijoituskohteet eivät herätä sijoittajien luottamusta.

Seuraavaksi markkinoiden odotukset kohdistuvat Euroopan keskuspankin kokoukseen tänään iltapäivällä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita