Kuntosaleja on jo suljettu ja tapahtumia peruttu – Korvaako tappioita kukaan? - Talous | HS.fi

Kuntosaleja on jo suljettu ja tapahtumia peruttu – Korvaako tappioita kukaan?

Kun tapahtumia perutaan varmuuden vuoksi, vakuutukset eivät korvaa tappioita.

Vakuutus ei korvaa, jos yritykset tai tapahtuman järjestäjät päättävät itse sulkea tilojaan tai perua tapahtumia.

12.3.2020 12:46 | Päivitetty 12.3.2020 14:00

Elixia on sulkenut kuntosalinsa. Hyvinkään sairaala perunut synnyttäjien tutustumiskäynnit. Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu ovat keskeyttäneet yli sadan hengen tapahtumien järjestämisen. Sosiologipäivien mahdollisesta perumisesta Rovaniemellä päätetään huomenna perjantaina. Sairaanhoitajapäivät on jo siirretty hamaan tulevaisuuteen.

Kaikki tämä koronaviruksen takia. Yrityksille, majoittajille, tapahtumajärjestäjille ja ravintoloille viime hetken perumisista tulee tappioita. Korvaako niitä kukaan?

Toistaiseksi vastaus on, että ei.

Vakuutuskorvauksia on mahdollista saada erilaisista keskeytysvakuutuksista, esimerkiksi Pohjolalta, mutta tämä vaatisi viranomaisen määräystä sulkea jokin hotelli tai muu tila tai kieltoa järjestää jokin tapahtuma. Nyt tällaisia viranomaiskieltoja tai määräyksiä ei ole.

Kun yritykset tai tapahtuman järjestäjät päättävät itse sulkea tilojaan tai perua tapahtumia, mikään vakuutus ei korvaa tällaisia omasta päätöksestä tehtyjä peruutuksia, vaikka niistä taloudellista tappiota tulisikin.

”Pelkkä varautuminen ei riitä vakuutuskorvausten saamiseen. Tarvitaan lakiin perustuva viranomaispäätös”, sanoo johtaja Antti Huhtala Pohjolasta.

Fennia puolestaan myy yritysten epidemiavakuutusta, joka korvaa rakennuksen tai irtaimen omaisuuden puhdistuskustannuksia. Korvausta voi esimerkiksi saada, jos vaikkapa ravintolassa on tehtävä perusteellinen siivous tai remontti, jotta saadaan estettyä taudin leviäminen. Tässäkin korvausten edellytys on viranomaisen kirjallinen määräys.

Sen sijaan Fennian vakuutus ei kata liiketoiminnan keskeytymistä, joka aiheutuu viranomaisten päätöksistä minimoida tautien leviämistä esimerkiksi yleisötilaisuuksia rajoittamalla.

Pelkkä asiakkaiden kaikkoaminen ei myöskään ole syy saada korvauksia miltään vakuutusyhtiöltä.

”Se on yleistä liiketoiminnan riskiä, jota ei oikein voi edes vakuuttaa”, sanoo vakuutusneuvontaa tekevän Finen johtava lakimies Harri Isokoski.

Sama tilanne on itsellään asiakkaalla, joka ei enää halua väenpaljouteen, vaikka kalliit messu- tai teatteriliput olisi jo maksettu.

”Tahdosta riippuviin muutoksiin ei oikein ole vakuutusta”, Isokoski sanoo.

Lue lisää: Huoli koronaviruksesta ei riitä syyksi saada rahoja lennoista takaisin – Ota nämä asiat huomioon, jos harkitset lentojen perumista

Jos yksinyrittäjä itse sairastuu ja on vakuuttanut itsensä hyvin laajan henkilökeskeytysvakuutuksen avulla, hän voi saada korvauksia siitä, että yritys menee kiinni, koska hän itse on sairaana.

Antti Huhtala Pohjolasta kertoo, että epidemiavakuutuksista on tullut kyselyjä sekä yksittäisiltä ihmisiltä että yrityksiltä.

”Mutta vielä ei ole niitä viranomaispäätöksiä, eikä kyllä muutenkaan laajempaa vahinkosumaa”, Huhtala toteaa.

Hän kehottaa etenkin yrityksiä varmistamaan, että korvaussummat ovat sopivia suhteessa omaan liiketoimintaan. Liian alas asetetut korvauskatot tarkoittavat, etteivät vakuutuskorvaukset riitä aiheutuviin menetyksiin.

Huhtala kertoo, että epidemioihin perustuvat vakuutustilanteet ovat ainakin tähän asti olleet harvinaisia, mutta sen sijaan eläintauteihin liittyviä toiminnan keskeytyksiä tulee useammin.