Fortum järjestää yhtiö­kokouksen, vaikka viranomaiset ohjeistavat perumaan isot yleisö­tapahtumat – Miksi? - Talous | HS.fi
Talous|Yritykset

Fortum järjestää yhtiö­kokouksen, vaikka viranomaiset ohjeistavat perumaan isot yleisö­tapahtumat – Miksi?

Vain harvalla suomalaisella pörssiyhtiöllä on valmiudet järjestää täysin sähköinen yhtiökokous, vaikka laki ja teknologia sen mahdollistaa. HS kysyi piensijoittajien suosimilta suurimmilta pörssiyhtiöiltä, kuinka koronavirus vaikuttaa niiden yhtiökokousjärjestelyihin.

Energiayhtiö Fortumin yhtiökokous järjestetään tiistaina 17. maaliskuuta Finlandia-talolla.

Julkaistu: 13.3. 12:57, Päivitetty 13.3. 20:14

Energiayhtiö Fortum järjestää ensi tiistain yhtiökokouksen Finlandia-talossa huolimatta siitä, että viranomaiset Suomessa ovat kieltämässä yli 500 hengen yleisötapahtumien järjestämisen. Aiempina vuosina Fortumin yhtiökokoukseen on osallistunut 800–900 ihmistä.

Yhtiö kuitenkin suosittelee osakkeenomistajille kokouksen seuraamista etänä.

”Olemme järjestäneet yhtiökokoukseen määräaikaan mennessä ilmoittautuneille mahdollisuuden seurata kokousta videon välityksellä. Suosittelemme tätä kaikille, jotka kuuluvat koronaviruksen riskiryhmiin, ovat viime aikoina palanneet ulkomaanmatkalta tai olleet tekemisissä koronaviruksen sairastuneen henkilön kanssa”, yhtiö tiedottaa.

Video-osallistujien on tilattava videolinkki maanantaihin kello 16:een mennessä. Tilaaminen vaatii tunnistautumisen henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteen.

Fortumin sijoittajasuhde- ja talousviestintäjohtaja Ingela Ulfves kertoo, että yhtiö laskee sen varaan, että koronavirustilanteen vuoksi kokoukseen tulee paikalle selvästi tavallista vähemmän ihmisiä. Lisäksi yhtiö on tehnyt kokouspaikalla järjestelyjä, joiden avulla kaikki osallistujat eivät ole samassa tilassa. Finlandia-talolle avataan lisätiloja, joissa kokouksen kulkua voi seurata näytöltä. Lisätiloista on mahdollista esittää kysymyksiä ja osallistua mahdollisiin äänestyksiin.

Fortum tekee myös muita järjestelyitä.

Yhtiön hallituksen jäsenten sekä johtoryhmän jäsenten osallistumista tapahtumaan minimoidaan. Yhtiökokousten perinteinen kahvitarjoilu on peruttu, ja kokouksen ajaksi tiloihin on tilattu jatkuva siivous.

Yhtiö kertoo tarkistaneensa aluehallintovirastosta, että yhtiökokouksen järjestäminen tehdyillä muutoksilla on mahdollista.

Fortum ei ole ainoa yhtiö, joka joutuu nyt selvittämään erityisjärjestelyitä. Monen yhtiön lakisääteinen yhtiökokous osuu lähiviikkoihin.

Suurimpien yhtiöiden kokouksissa on satoja kävijöitä, joista monet ovat iäkkäitä eli koronaviruksen riskiryhmää. Paljon piensijoittajaomistajia on esimerkiksi Nokialla, Fortumilla, Elisalla, Nordealla, Sampolla, Nesteellä ja Koneella.

Vaikka yhtiöt saattavat työssään käyttää edistynyttä viestintäteknologiaa, yhtiökokoukset järjestetään pääosin perinteiseen tyyliin, ja äänestyksetkin hoidetaan lippuäänestyksin.

Vaikka laki on jo yli kymmenen vuoden ajan mahdollistanut osakkeenomistajalle sähköisen osallistumisen yhtiökokoukseen, vain harvat yhtiöt ovat ottaneet käyttöön järjestelmät, joilla esimerkiksi sähköinen äänestäminen onnistuu, kertoo Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

Esimerkiksi Fortumin yhtiökokouksessa osakkeenomistaja voi ainoastaan seurata kokousta etänä. Videon kautta ei ole mahdollista osallistua kokoukseen esittämällä kysymyksiä tai äänestämällä sähköisesti. Sama pätee metsäyhtiö Stora Ensoon, joka niin ikään järjestää yhtiökokouksen ensi viikolla. Myös Stora Enso suosittelee osakkeenomistajille kokouksen seuraamista etänä.

Verkkolaiteyhtiö Nokian omistajat voivat äänestää etukäteen sähköisesti. Nokian yhtiökokous on osallistujamäärältään perinteisesti Suomen suurin.

”Kotimaisilla osakkeenomistajillamme on mahdollisuus äänestää yhtiökokouksessa päätettävistä asioista myös ennakkoon tarjoamamme verkkopalvelun avulla saapumatta kokouspaikalle. Lisäksi suunnittelemme kokouksen live-streamausta osakkaille”, yhtiön viestinnästä kerrotaan.

Lounasmeren mukaan kaikki yhtiöt voivat tehdä nopeastikin toimia helpottaakseen yhtiökokouksen sähköistä seuraamista. Käytännössä tämä tarkoittaa reaaliaikaista kuvayhteyttä ja mahdollisuutta esittää kysymyksiä esimerkiksi sähköpostin tai tekstiviestin välityksellä.

Sähköisen äänestämisen järjestäminen ei sen sijaan välttämättä nopeasti onnistu.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ja Keskuskauppakamarin perustama listayhtiöiden neuvottelukunta antoi perjantaina yhtiöille suositukset yhtiökokousten järjestelyihin. Neuvottelukunta suosittelee yhtiöitä järjestämään omistajille mahdollisuuden kokouksen seuraamiseen suorana verkossa ja äänestämään ennakkoon tai valtakirjalla.

HS kysyi piensijoittajien suosimilta suurimmilta pörssiyhtiöiltä, kuinka koronavirus vaikuttaa niiden yhtiökokousjärjestelyihin.

Useat yhtiöt kertovat suunnittelevansa osakkeenomistajille mahdollisuutta kokouksen seuraamiseen tai siihen osallistumiseen etänä.

”Selvittelemme mahdollisuutta tuoda verkkosivustomme kautta nähtäville hallituksen puheenjohtajan Björn Wahlroosin ja konsernijohtaja Torbjörn Magnussonin yhtiökokousesitykset suorana lähetyksenä kaikille niille, jotka kokevat turvallisemmaksi seurata kokousta kotoa käsin”, kertoo finanssikonserni Sampon viestintäpäällikkö Maria Silander.

Myös Elisa, Metsä Group, Finnair ja Outokumpu kertovat järjestävänsä tänä keväänä osakkeenomistajille mahdollisuuden seurata yhtiökokousta etänä.

Helsingin Sanomia kustantavan Sanoman yhtiökokous pidetään keskiviikkona 25. maaliskuuta Marina Congress Centerissä. Sanoman viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Marcus Wiklund sanoo, että tämän hetken tiedon mukaan yhtiökokous pidetään alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

”Suosittelemme kuitenkin osakkeenomistajia osallistumaan kokoukseen verkkolähetystä seuraamalla sekä antamaan valtakirjan esimerkiksi Sanoman lakiasianjohtajalle. Tästä on selkeät ohjeet ja lomakkeet valmiina yhtiön verkkosivuilla. Toivomme, että mahdollisimman moni hyödyntäisi mahdollisuutta osallistua kokoukseen vastuullisesti ja turvallisesti verkkolähetyksen välityksellä.”

Myös muunlaisia käytännön järjestelyitä tehdään. Metsä Group on jo tehnyt päätöksen kokouksen kahvitarjoilun perumisesta, ja istumajärjestyksessä varmistetaan riittävät välit, yhtiöstä kerrotaan. Myös Sampossa harkitaan kahvitarjoilusta luopumista. Stora Enso tiedottaa omistajille, että yhtiö pyrkii pitämään kokouksen mahdollisimman lyhyenä niin, että se kattaa ainoastaan yhtiökokouksen juridiset vaatimukset. Tuote-esittelyä tai kahvitilaisuutta ei järjestetä.

Tällaisia toimia suosittelee myös listayhtiöiden neuvottelukunta.

Kokouksen lykkääminen on yhtiöille myös mahdollista, mutta yksikään HS:n kyselyyn vastanneista yhtiöistä ei kertonut tällaisista aikeista.

Lykkääminen on lain mukaan mahdollista, ja päätös siitä voidaan tehdä milloin tahansa ennen kokouksen alkua. Osakeyhtiölain mukaan yhtiökokous on pidettävä kuuden kuukauden sisällä tilikauden päättymisestä. Useimmilla pörssiyhtiöillä tilikausi päättyi vuodenvaihteeseen, joten yhtiökokous olisi pidettävä ennen kesäkuun loppua.

Lykkäämistä ei suosittele myöskään listayhtiöiden neuvottelukunta.

Neuvottelukunnan mukaan sijoittajien luottamus pääomamarkkinoiden toimintaan turvataan parhaiten, jos pörssiyhtiöt pystyvät tekemään päätöksensä osinkojen maksusta ja hallintojensa järjestämisestä ajallaan.

”Toimivat pääomamarkkinat turvaavat yritysten pääomahankinnan ja ovat siten koko kansantalouden etu. Osingonjakopäätösten lykkääntyminen olisi omiaan kasvattamaan yritysten rahoitukseen liittyviä riskejä sekä koronaviruspandemian aiheuttamia kansantalouteen liittyviä epävarmuuksia”, neuvottelukunnan tiedotteessa todetaan.

Päivittyvä seuranta|Muualla maailmassa todettujen koronavirustartuntojen määrä ylitti Kiinan luvut, New York sulkee julkisia tiloja

Valmistautuminen|Suomi siirtyi poikkeus­aikaan: Näillä keinoilla korona­katastrofi yritetään välttää

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous