Yhdysvaltojen keskus­pankki aloittaa uudestaan järeän raha­poliittisen elvytyksen - Talous | HS.fi
Talous|Rahapolitiikka

Yhdysvaltojen keskus­pankki aloittaa uudestaan järeän raha­poliittisen elvytyksen

Yhdysvaltojen keskuspankki on päättänyt asettaa ohjauskorkonsa 0–0,25 prosentin vaihteluväliin ja aloittaa uudestaan arvopapereiden oston markkinoilta.

Yhdysvaltain keskuspankin rakennus Washingtonissa. Kuva: Leah Millis / Reuters

Julkaistu: 15.3. 23:19, Päivitetty 16.3. 7:47

Keskuspankit eri puolilla maailmaa ryhtyvät poikkeustoimiin hillitäkseen koronaviruspandemian vaikutuksia talouteen.

Yhdysvaltojen keskuspankki päätti sunnuntai-iltana asettaa ohjauskorkonsa 0–0,25 prosentin vaihteluväliin ja aloittaa uudestaan arvopapereiden oston markkinoilta. Se tarkoittaa, että keskuspankki keventää rahapolitiikkaa yhdellä prosenttiyksiköllä.

Keskuspankki myös alkaa ostaa markkinoilta lähikuukausien aikana 700 miljardin dollarin arvosta liittovaltion joukkolainoja ja asuntovakuudellisia arvopapereita.

Markkinat eivät kuitenkaan vaikuttaneet vakuuttuneilta toimista. Lue lisää reaktioista HS:n päivittyvästä talousseurannasta.

”Yhdysvaltojen keskuspankin hätäkokouksen järeät toimet eivät riittäneet vakuuttamaan markkinoita vaan osakefutuurit kertovat Euroopan pörssien avautuvan tukevaan 4–5 prosentin laskuun. Koronaviruksen ripeä leviäminen Euroopassa ja Yhdysvalloissa vaikuttaa eniten markkinoihin”, sanoo finanssiyhtiö Danske Bankin päästrategi Valtteri Ahti.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen sanoo, että keskuspankki ei halunnut jäädä odottamaan, kun markkinat odottivat sen kuitenkin liikkuvan tähän suuntaan. Nopealla toimella keskuspankki haluaa myös turvata markkinoiden likviditeetin. Keskuspankki haluaa siis varmistaa, ettei käteisen ja lainojen saatavuuden puute halvaannuta taloutta entisestään.

Miksi markkinoilla sitten on maanantaiaamuna erittäin rauhatonta?

Heiskasen mukaan taustalla on osin Kiinasta saadut talousluvut, jotka olivat vielä selvästi odotettua huonompia.

”Mielikuva markkinoilla on se, että Yhdysvalloissa ja Euroopassa ollaan syvemmässä notkahduksessa kuin vielä perjantaina kuviteltiin.”

Osittain kyse on vain siitä, että epävarmuuden aste markkinoilla on nyt massiivinen. Jopa elvytystoimi, jota markkinat tarvitsevat, voidaan tulkita epävarmuuden merkkinä.

”Se on tietysti kummallista. Se kertoo epävarmuuden asteesta. Kaikki poikkeamat siihen, mitä odotetaan, nähdään kielteisenä”, Heiskanen

Viime viikolla Yhdysvaltain keskuspankki kevensi rahapolitiikkaa 0,5 prosenttiyksiköllä. Se ei riittänyt markkinoiden rauhoittamiseksi.

Erittäin suuret muutokset rahapolitiikassa hyvin lyhyen ajan kuluessa ovat aivan poikkeuksellisia ja kertovat siitä, että keskuspankki on valmis tekemään kaiken taloudellisten riskien torjumiseksi.

”Yhdysvaltojen keskuspankin toimet kertovat siitä, että nyt on tosi kysymyksessä. Keskuspankin edellinen hätäkoronlasku ei riittänyt rauhoittamaan markkinoita, ja nyt se panee kerralla peliin lähes kaiken, mitä sillä on jäljellä”, sanoi yöllä finanssiyhtiö Nordean päästrategi Jan von Gerich.

Hän arvioi yllä, että keskuspankin uudet hätäkeinot saattavat piristää markkinoiden tunnelma ainakin väliaikaisesti. Sen sijaan luottamuksen pysyvä vahvistuminen edelyttäisi vielä lisää toimia hallituksilta niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin ja lisäselvyyttä koronaviruspandemian lopullisista talousvaikutuksista.

Suomen Pankin pääjohtajan Olli Rehnin mukaan Yhdysvaltojen keskuspankki käyttää koko ”mittavaa arsenaaliaan” markkinoiden vakauttamiseksi.

”Tämä saattaa tuoda mieleen syksyn 2008 vastavalkeat. Painopiste on rahapoliittisessa elvytyksessä eli arvopapereiden ostamisessa 700 miljardin arvosta, jota tukee roheva koronlasku lähelle nollaa. Valuutanvaihtosopimukset muiden keskuspankkien kuten Euroopan keskuspankin kanssa ovat osa tuhtia pakettia. On tärkeää että keskuspankkien kansainvälinen yhteistyö toimii tehokkaasti”, Rehn sanoi yöllä.

Talousseuranta|Yhdysvalloissa kaupankäynti päättyi pörssiromahdukseen, Dow Jones laski lähes 13 prosenttia