Kuntosalit, kahvilat ja vaatekaupat seisovat tyhjinä – moni pienyrittäjä joutuu nyt keksimään uusia keinoja tulojen hankkimiseksi

HS kysyi palvelualan yrittäjiltä, miten koronavirus tarkoittaa talousnäkymien kannalta. Esimerkiksi kunto-ohjausta ja joogaa tarjoavat yritykset siirtävät palveluitaan verkkoon ja asiakkaiden luokse.

Personal trainer Aaron Selkrigin yritys vie asiakkaat harjoittelemaan ulos, kun kuntosalit pysyvät suljettuina.

17.3.2020 2:00 | Päivitetty 17.3.2020 6:49

Kahta joogasalia Helsingissä pyörittävä Emilia Viherkoski teki viikonloppuna kovan päätöksen. Hänen Roots Helsinki -yrityksensä viikoittaiset lähes 60 joogatuntia päätettiin perua koronaviruksen vuoksi toistaiseksi kokonaan.

Roots Helsingin kaltaiselle pienyritykselle se tarkoittaa satojen asiakkaiden tuomien tulojen menetystä joka viikko.

Nyt yrityksessä on keksitty väliaikainen ratkaisu: mahdollisimman suuri osuus normaaleista joogatunneista pyritään toteuttamaan verkossa.

”Se on käytännössä ainoa mahdollisuus, jos haluamme saada yrityksen pysymään pystyssä”, Viherkoski sanoo.

Hän on yksi pienyrittäjistä, joilta HS kysyi, mitä koronaviruksen aiheuttama asiakaskato käytännössä tarkoittaa. Asiakkaita ei liiku, kun varotoimet ovat hiljentäneet kaupunkien kadut ja kauppakeskukset. Yleisötapahtumatkin on peruttu käytännössä kokonaan.

Esimerkiksi Suomen Yrittäjien jäsenten vastauksissa näkyi toiveikkuus, mutta myös syvä huoli tulevaisuudesta.

Tilanne vaikuttaa hankalalta etenkin tapahtuma-alalla ja ravintolapalveluissa.

”Viime torstaina ja perjantaina kalenteri tyhjeni pitkälle kesään jo varatuista tilaisuuksista. Tuloja ei siis ole”, kertoi pitopalveluyritystä pyörittävä Maija Flytström.

Monessa erikoiskaupassa koronaviruksen vaatima varovaisuus on näkynyt jo viime viikosta alkaen. Esimerkiksi Helsingin keskustan Torikortteleissa kangaskauppaa pitävä Eeva Alonen kertoi, että hänen yrityksensä viikoittain järjestämät tilaisuudet on peruttu tulevilta kuukausilta lähes kokonaan.

Savonlinnassa vaatemyymälän omistava Jaana Kinnunen puolestaan kertoi, että asiakasmäärät olivat maanantaina pudonneet kolmannekseen tavanomaisesta.

Lue lisää: Mitä on edessä, jos ravintolat, baarit ja kaupat menevät kiinni? Brysselissä poliisi sulki kampaajan, bageliyrittäjä keksi aivan uuden myyntitavan

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo, että koronan vaikutukset iskevät kovaa lähes kaikkiin yrityksiin. Erityisen vaikeassa asemassa ovat kuitenkin erikoistavarakaupat, ravintolat ja monet muut palveluyritykset.

Tilanteesta seuraa poikkeuksellisen kovaa kysyntää neuvonnalle: Pentikäisen mukaan etujärjestön verkossa järjestettäviin neuvontatilaisuuksiin on osallistunut viime päivinä kaksi kertaa enemmän jäseniä kuin koko edellisen vuoden aikana.

”Puhuin juuri ravintola-alan yrittäjän kanssa, jolta oli koko liiketoiminta sulanut pois alta”, Pentikäinen kertoo.

Hänen mielestään hallituksen tulisi Ruotsin mallin mukaisesti harkita ratkaisua, jossa yrittäjä voisi hakea maksamiaan veroja takaisin ja maksaa ne verottajalle myöhemmin.

Pentikäinen esittää myös mahdollisuutta, jossa valtio ottaisi väliaikaisesti hoitaakseen yrittäjien ja työnantajien sosiaalivakuutusmaksut.

”Se olisi keino pelastaa valtava määrä yrityksiä”, Pentikäinen sanoo.

Maanantaina valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) kertoi hallituksen talouspaketista, jolla pyritään helpottamaan myös yritysten tilannetta. Esimerkiksi verojen maksua voi hakemuksesta lykätä.

Pienyrittäjistä moni on päättänyt, ettei valtion mahdollisia tukitoimia jäädä odottelemaan, vaan toimintaa aletaan uudistaa välittömästi vastaamaan kriisiajan muuttunutta tilannetta.

Jo tähän mennessä yrittäjien kertomista tarinoista paljastuu, että osa asiakkaista on pysynyt uskollisina, vaikka tilanne on poikkeuksellinen.

Osalle pienten paikkakuntien yrittäjistä kaupunkien tyhjeneminen on avannut jopa uusia mahdollisuuksia.

”Viime viikonloppu oli tämän talven vilkkain, vaikka etukäteen mietimme, tuleeko ketään. Monet asiakkaat sanoivat, että halusivat tulla pois pääkaupunkiseudulta tänne väljemmille vesille”, kertoi Elina Rantamäki.

Hän pitää leipomoa ja ravintolaa Varsinais-Suomessa sijaitsevassa Mathildedalin ruukkikylässä.

Valtaosa yrittäjistä on kuitenkin tilanteessa, jossa asiakkaat pysyvät kotona ja liikkeet ammottavat tyhjinä.

Useimmat liikuntapaikat on suljettu kokonaan. Se on pakottanut yrittäjät keksimään uudenlaisia ratkaisuja.

Esimerkiksi Helsingissä toimiva kuntosali- ja valmennusyritys Selkrig Performance sulki molemmat harjoitussalinsa viime viikolla kokonaan.

Viikonloppuna se päätti muuttaa koko toimintansa luonnetta: yritys sijoitti huomattavan summan uusiin, ulkoharjoitteluun sopiviin laitteisiin. Lisäksi se vuokrasi autoja valmentajien käyttöön.

Sijoittaja tunnettu Ilkka Kivimäki (oikealla) on yksi Aaron Selkrigin asiakkaista.

Nyt valmentajat vievät asiakkaat harjoittelemaan ulos, esimerkiksi puistoihin. Ratkaisu tehtiin nopeasti, mutta muuta vaihtoehtoa ei oikeastaan ollut.

”Meillä on lähes 30 valmentajaa, joista useimmat ovat yrittäjiä. Halusimme keksiä jotain, jotta he saavat tuloja myös tällaisessa poikkeuksellisessa tilanteessa”, kertoo yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Aaron Selkrig.

Tällä hetkellä yrityksen yli kolmestasadasta asiakkaasta yli puolet on ilmoittanut haluavansa jatkaa valmennuksia koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilassa.

”Meillä on tiukat säännöt: putsaamme kaikki laitteet aina treenin jälkeen huolellisesti ja pidämme vähintään kahden metrin etäisyyden valmentajan ja asiakkaan välillä”, Selkrig sanoo.

Yritys on jo aikaisemminkin tarjonnut valmennusta verkkopalvelunsa kautta.

Roots Helsingin joogasaleilla varautuminen koronaviruksen aiheuttamaan asiakaskatoon piti aloittaa käytännössä nollasta.

Sunnuntaina järjestettiin viimeiset varsinaiset joogatunnit, ja jo maanantaina verkossa oli ensimmäinen mahdollisuus osallistua opetukseen tietokoneen ruudun välityksellä.

Sitä ennen yrityksellä ei ollut juuri mitään kokemusta verkossa toimivasta valmennuksesta.

”Meillä oli käytännössä yksi päivä aikaa selvittää, miten toimimme tässä uudessa mallissa asiakkaiden suuntaan”, Emilia Viherkoski sanoo.

Hänen mukaansa jatkossa on pitkälti asiakkaista kiinni, onko joogasalin tarjoama palvelu saatavilla vielä silloinkin, kun koronaepidemia joskus hellittää.

Personal trainer Aaron Selkrigin yritys vie asiakkaat harjoittelemaan ulos, kun kuntosalit pysyvät suljettuina.