Fiva: Kymmenien­tuhansien eurojen kulutusluottoja myönnetty maksu­kyvyttömille suomalaisille - Talous | HS.fi
Talous|Velkaantuminen

Fiva: Kymmenien­tuhansien eurojen kulutusluottoja myönnetty maksu­kyvyttömille suomalaisille

Finanssivalvonnan selvityksen mukaan kolme ulkomaista pankkia on myöntänyt lainoja selvästi maksukyvyttömille asiakkaille. Lainanottajista jopa puolella oli vaikeuksia selvitä takaisinmaksusta.

Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen.

Julkaistu: 17.3. 19:18

Finanssivalvonnan selvityksen mukaan osa Suomessa isoja kulutusluottoja myöntävistä pohjoismaisista pankeista myöntää lainoja asiakkaille, jotka hyvin todennäköisesti eivät pysty maksamaan niitä takaisin.

Toiminta rikkoo kuluttajansuojalakia, jonka mukaan luottoa saa myöntää ainoastaan asiakkaalle, joka todennäköisesti pystyy maksamaan sen takaisin. Fivan selvityksessä olivat mukana suurimmat muista Pohjoismaista tulevat kulutusluottojen tarjoajat, kuten Bank Norwegian, Monobank, Nordax ja Resurs Bank. Vertailukohdaksi otettiin Nordean ja OP:n myöntämät kulutusluotot. Yhteensä vertailussa oli mukana yhdeksän pankkia.

Vertailu ei koskenut niin sanottuja pikavippiyhtiöitä vaan jopa kymmenien tuhansien eurojen vakuudettomia kulutusluottoja hyvin korkealla korolla myöntäviä pankkeja. Esimerkiksi Bank Norwegian myöntää jopa 60 000 euron kulutusluottoja ja todellinen vuosikorko voi olla lähellä 20 prosenttia. Resurs Bankilta puolestaan voi saada lainaa 50 000 euroon asti.

Fivan havaintojen mukaan osalla pankeista luottokriteerit ovat entisestäänkin löystyneet siitä, kun lainaehtoja viimeksi tarkistettiin. Lainaa myönnetään asiakkaille, joista on selvästi nähtävissä, etteivät he tule lyhennyksistä selviämään. Myös myönnettävät lainasummat ovat kasvaneet entisestään.

Pankit korvaavat suuret luottotappiot korkeilla koroilla. Korot olivat näissä lainoissa huomattavasti kotimaisten pankkien lainoja korkeampia.

Fiva ei paljasta, missä pankeissa puutteita havaittiin.

”Kyseessä olivat muista Pohjoismaista tulevat toimijat”, Fivan johtaja Anneli Tuominen sanoo. Kyse ei siis ole Nordeasta tai OP-ryhmästä.

Fiva on ollut yhteydessä ongelmapankkeihin ja aikoo olla yhteydessä tarvittaessa niiden kotivaltioiden valvojiin. Nämä pankit eivät ole suoranaisesti Finanssivalvonnan valvonnassa, joten Suomen viranomainen joutuu vaatimaan mahdollisia sanktioita pankkien kotivaltioiden viranomaisten kautta.

Suomessa ylivelkaantuneita auttava Takuusäätiö kertoi jo kaksi vuotta sitten, että asiakkaiden ongelmat johtuivat yhä useammin jopa kymmenien tuhansien eurojen korkeakorkoisista kulutusluotoista. Pikavippien aiheuttamissa maksuhäiriöissä on usein ollut kyse melko pienistä summista, joiden takaisinmaksu on vielä järjesteltävissä.

Kymmenien tuhansien eurojen kulutusluotoista selviäminen on jo huomattavasti vaikeampaa.

Grafiikka näyttää, miten suomalaiset kahmivat norjalaisten yhtiöiden pika­lainoja: Viran­omaiset ryhtyivät uusiin toimiin

Bank Norwegianin luottotappiot Suomessa paisuivat – Pankin tilinpäätös paljastaa karun liiketoimintamallin

Kommentti|Tuhannet Bank Norwegianilta lainanneet saavat pian perintä­kirjeen – Kukaan ei oikeasti tarvitse lainaa, jonka korko on kymmeniä prosentteja

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Talous

Luetuimmat

Uusimmat