Tiistaina kerrottiin yhteensä noin 10  000 työntekijän lomautuksiin johtavista yt-neuvotteluista – Turun telakka lomauttaa koko henkilöstönsä

Tiistaina kerrottiin yhteensä liki 10 000 työntekijän lomutuksiin johtavista yt-neuvotteluista. Ilmoitukset myös VR:ltä ja Stockmannilta.

17.3.2020 20:19

”Meillä on nyt jatkuva virta lomautuspuheluita. Niitä ei ole koskaan ennen tullut yhtä paljon”, sanoo työmarkkinajohtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä (SY).

Niin pieniä, keskisuuria kuin suuriakin yrityksiä edustavista järjestöistä saa nyt kaikista saman kommentin kysymykseen onko yt-neuvotteluita, lomautuksia tai irtisanomisia odotettavissa.

”Tilanne on täysillä päällä. Niin muutaman hengen yritykset kuin yli tuhannen hengen työnantajat kaikilta aloilta haluavat nyt tietää, miten selvitä kriisistä niin, että liiketoiminnan jatkaminen olisi sen jälkeen mahdollista. Ja juuri väen lomautus on se keino, mutta menettelyä tulisi nopeuttaa”, Makkula sanoo.

Makkulan mukaan kyselyitä tulee nyt kaikilta aloilta eli kaupasta, palveluista, teollisuudesta ja kuljetuksista. Epävarmuutta ovat Makkulan mukaan heijastaneet myös kysymykset, suljetaanko muu kuin vain välttämätön liiketoiminta ja saako iäkkäämpi henkilö jatkaa työskentelyä yrityksessä.

Etenkin pienet yritykset ovat helisemässä asiakkaiden ja puskureiden puutteessa, mutta suuryritysten lomautuksista seuraa mittavampia kerrannaisvaikutuksia.

Tiistaina ainakin Meyer Turun telakka, hotelliketju Scandic, VR ja Stockmann kertoivat yt-neuvotteluista ja lomautusaikeista, jotka koskevat yhteensä lähes lähes 10 000:ta työntekijää.

Matkustajien määrän romahdettua koronaviruksen takia VR kertoi tiistaina lopettavansa vuoroja ja käynnistävänsä koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut.

Noin 2 200 henkeä työllistävän Meyerin telakan on määrä lomauttaa koko henkilöstönsä kolmeksi kuukaudeksi.

VR:n koko henkilöstön eli noin 6 000 työntekijän lomautukset on määrä toteuttaa vaiheittain tänä vuonna. Henkilökohtaiset lomautukset kestäisivät niinikään enintään 90 vuorokautta.

Scandic-ketju kertoi käyneensä tiistaina yhteistoimintaneuvottelut koko 2 000 työntekijän henkiöstöään koskien. Osa henkilöstöstä lomautetaan osa- tai kokoaikaisesti.

Stockmann aloittaa noin 1 400:aa henkilöä koskevat yt-neuvottelut jo ensi maanantaina.

Autotehdas Valmet Automotive Uudessakaupungissa ilmoitti komponenttipulasta johtuvista lomautuksista viime perjantaina.

Jo aiemmin yt-neuvotteluista on ilmoittanut Finnair. Lentoasemia ylläpitävä Finavia aloitti yt-neuvottelut maanantaina. Finnairin ja Finavian lomautukset koskisivat yhteensä yli 1 500:aa henkeä. Viking Line ja Tallink Silja kuuluvat myös henkilöstönsä lomauttajiin.

Tampere-talokin aloittaa yt-neuvottelut torstaina.

Lue lisää: Yritykset valmistautuvat koronaviruksen vuoksi suuriin lomautuksiin – millä perusteella voi lomauttaa, kenet ja koska työntekijälle pitää ilmoittaa?

Yksin Uudenmaan te-toimistoon oli tiistaihin mennessä ilmoitettu noin 30 000 työntekijän lomautuksiin mahdollisesti johtavista yt-neuvotteluista, mutta tässä luvussa on todennäköisesti myös päällekkäisyyksiä.

Uudenmaan TE-toimiston palvelujohtajan Minna Heleniuksen mukaan ilmoitukset koskevat pääasiassa kolmen kuukauden lomautuksia. Heleniuksen mukaan ilmoituksia on sadellut viime viikon alkupuolelta lähtien, mutta vauhti on kiihtynyt.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK:n) tiistaina julkistama yrityskysely kertoo myös suuresta ja koko ajan kasvavasta huolesta tulevaisuuden näkymistä. Loppuviikosta tehdyn kyselyn mukaan jo 40 prosenttia työnantajayrityksistä piti lomautuksia tai irtisanomisia todennäköisenä.

EK:n ensimmäiseen korona-kyselyyn vastasi yli 780 yrittäjää ja yritysjohtajaa 12.–16. maaliskuuta. Tuolloin hallitus ei ollut vielä päättänyt rajoitustoimista, joilla kielletään muun muassa yli kymmenen hengen kokoontumiset. Jo kriisin akuutin vaiheen edellä palvelualan yrityksiltä pysähtyi kysyntä, ja teollisuusyritykset kärsivät toimitusketjun häiriöistä.

”Vielä muutama viikko sitten näytti siltä, ettei teknologiateollisuudella ollut juuri muuta huolta kuin komponenttien saantivaikeudet. Nyt tilanne on kääntynyt olennaisesti heikompaan suuntaan, kun ihmisten liikkuvuus on miltei pysähtynyt Euroopassa, joka alkaa olla nyt koronaongelmien keskiössä Kiinan jälkeen”, arvioi pääekonomisti Petteri Rautaporras Teknologiateollisuudesta.

Kun ihmiset eivät liiku, kärsivät heti myös palvelut ja kauppa matkailu etunenässä.

Matkailua ja ravintola-alaa edustava järjestö Matkailu- ja ravintolapalvelut (Mara) arvioi jo viime viikolla, että useita kymmeniä tuhansia työntekijöitä joutuu lomautetuksi. Myynti oli jo pienentynyt viruksen vuoksi 30–50 prosenttia.

Suuria kärsijöitä ovat esimerkiksi messu- ja kongressikeskukset, joihin suurien yleisötilaisuuksien peruminen iskee kovaa. Myös liikematkailuun keskittyvät pääkaupunkiseudun hotellit kärsivät tuntuvasti.

Marassa on 2 800 jäsentä, joilla on 7 700 toimipaikkaa. Jäsenyritykset työllistävät yhteensä noin 70 000 henkilöä.

Esimerkiksi ravintolayhtiö Noho Partners on kertonut aloittavansa yt-neuvottelut henkilöstön lomautuksista. Lomautukset voivat olla koko- tai osa-aikaisia.

Maran toimitusjohtajan Timo Lapin tiedossa ovat yt-neuvotteluista lisäksi jo ilmoittaneet Kämp Collection Hotels, Sodexo, Espresso House, Clarion Finland, Ravintolakolmio, Restel, Antell-konserni ja Leijona Catering. ”Ja lukuisia muita pienempiä”, Lappi lisää. Alle 20 hengen yrityksiä yt-menettely ei koske.

Kaupan liiton toimitusjohtajan Mari Kiviniemen mukaan ”linjat ovat kuumina” myös kaupan alan valtakunnallisessa edunvalvontajärjestössä, mutta Stockmannin lisäksi ei liiton tiedossa ole vielä muita koronakärsijöitä.

”Koko ajan seurataan tilannetta, että meneekö Suomi kokonaan kiinni, jolloin ei käytäisi edes kaupassa”, Kiviniemi sanoo, kun katsoo samalla maan hallituksen tiedotustilaisuutta tiistaina.

Maanantaisen hallituksen infon jälkeen jäi hieman epäselväksi, mitä tarkoittaa julkisten kokoontumisten rajoittaminen kymmeneen henkilöön ja tarpeettoman oleilun välttäminen yleisillä paikoilla.

”Kokoontumiskielto ei kuitenkaan koske Kaupan liiton saamien tarkentavien tietojen mukaan kaupassa käyntiä”, liitto päätteli.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita